Филаделфия наложи данък върху газираните напитки

40% от децата в града са с наднормено тегло
Обновена: 17 юни 2016 09:29 | 17 юни 2016 09:25,
7
Филаделфия наложи данък върху газираните напитки
Снимка: архив Reuters

Филаделфия e първият от големите американски градове, където се налага данък върху газираните напитки.

Местните власти одобриха налагането на данък от процент и половина за унция върху сладките и диетичните напитки. Традиционният кен с газирана напитка от 12 унции или 355 милилитра ще струва с 18 цента повече.

Решението е тежък удар за могъщата индустрия на газираните напитки, която предприе кампания за милиони долари, за да попречи на налагането на данъка. Във Филаделфия 68% от възрастните и 41% от децата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, пише "Нова тв".

Строгата мярка се обяснява с желанието жителите да водят по-здравословен начин на живот и постепенно да намалят употребата на вредни и прекалено калорични храни. Около 40% от децата във Филаделфия са с наднормено тегло.

Очакват се постъпления от 91 млн. долара годишно. От Американската асоциация на напитките обаче веднага обявиха новия налог за незаконен и заплашиха да го дадат на съд.

До момента 30 щата и града в страната опитваха да въведат данъка, но безуспешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
ааааа преди 7 години
В Индия са изследвали определена световноизвестна газирана напитка и са открили 200 пъти над допустимото хербицид . Интересно каква ли причината за наднорменото тегло но съм сигурен че не е газираната напитка
4
0
 
3
 
! Отговори
cycyxcycx преди 7 години
Вие така сте го написали, все едно проблема е в това, че напитките са газирани.Нали се сещате, че и има и минерална газирана вода?Проблема е в количеството захар, които имат тези напитки, били те газирани или не.
3
1
 
1
 
! Отговори
с преди 7 години
Хаха! *** янки!
2
6
 
1
 
! Отговори
защо преди 7 години
На 60г. съм. От 17 годишен 95% от течностите, които приемам са газирани. С изключение на 2г. и половина, когато спрях цигарите, теглото ми е между 70 и 75 кг. /ръст 175см/. Но разковничето е на друго място. Като продължи човек да чете и стига до същността - "Очакват се постъпления от 91 млн. долара годишно".
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако сравнят с други градове съотношение консумация на газирано върху брой хора, да не се окаже че няма такава пряка връзка?1/2 от храните са по вредни от газираното...