Шотландия се готви за своята независимост

Правителството одобри подготовка на втори референдум
25 юни 2016 14:51, Александър Попов
94
Шотландия се готви за своята независимост
Снимка: Reuters

Шотландското правителство одобри подготовката на втори референдум за своята независимост от Великобритания, съобщи Никола Стърджън.

Страната ще започне незабавни консултации с Европейския съюз за защита на своите интереси.

На вота за Brexit Шотландия бе категорична във вота си за оставане в ЕС, за разлика от Англия и Уелс.

През септември 2014 г. в Шотландия вече се проведе референдум за отделянето на Шотландия от Великобритания, но 55% от гласувалите дадоха своя вот за запазване на статуквото.

Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди, че ако англичаните изберат за излезнат от Европейския съюз, то тогава Шотландия ще има повод да инициира второ допитване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: шотландияреферендум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не ти говоря за специални статути, а за признаването на Крим от Киев за автономна област със собствен парламент.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 60 Специален статут не е равно на Автономна област както и да го въртиш
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Проблема в тази руска опорна точка е че КРИМ не е АВТОНОМНА област"Напротив, след разпадането на СССР, през 1991-ва година Крим става автономна област със столица Симферопол, чрез местен референдум и този автономен статут е признат от Киев. Има и едно много интересно условие за независимостта на Украйна, с което Киев се е съгласил без условно- Черноморския флот на Русия да остане с главно седалище Севастопол. :)Трябва да се ограмотиш по темата.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 57 само дето ссср е ПРИЗНАЛ Украйна с КРИМ по Брест литовския през 1918 а русия нищо не може да им даде щото по това време не съществува
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен53 Проблема в тази руска опорна точка е че КРИМ не е АВТОНОМНА област ЗА РАЗЛИКА на пример от Косово а само военната базата е със СПЕЦИАЛЕН статут
41
2
 
9
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
Ами малко по-сложно е отколкото си го представяш- Крим беше част от Русия, но по времето на СССР беше даден на Украйна, но тъй като СССР се разпадна, отпада и въпросното териториално статукво, тъй като Русия е правоприемник на СССР, а Украйна не е регистрирала границите си. Който играе- пИчели, както се казва. :)
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, тогава и Франция, и Британия, и особенно Мексико могат да претендират за части от САЩ!Нъл тъй???Или за самообявилата се за "Мека" на демокрацията Америка това не се отнася???
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 53 ссср- русия са терористи и нямат никакво право за нищо АКО ЩЕ спазваме буквата на закона
38
5
 
4
 
! Отговори
ТЪП като руснак преди 7 години
До Анонимен 50 след като русия си е декларирала границите за НИЩО извън тази дата не може да претендира следователно ВЪН ОТ крим ако не е декларирала МОЖЕ ДА СЕ РЕЖЕ от нея КОЕ Е ВЯРНО а НЕ МОЖЕ И ДВЕТЕ
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"До Анонимен 50 Я ни припомни кога се регистрираха и в какви граници Крим и Донецк"Първо явно от мене ще го научиш, че Донецк официално не е част от Руската федерация, а Крим е доста по-далечко и от 1991-ва е автономна област, поради което се присъедини към Русия чрез референдум.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 50 Я ни припомни кога се регистрираха и в какви граници Крим и Донецко Зимбабве в тях ли са ???? А най забавното е че Киев може да претендира и за москва
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"До Анонимен 47 което ми напомня че и русия не е СЛЕДОВАТЕЛНО МОЖЕ ДА СЕ РЕЖЕ ОТ НЕЯ"Напротив, Русия е декларирала границите си, нищо не може да се реже от нея. По-забавното е, че Украйна не го е направила и все още е в административния регион на СССР, чийто правоприемник е Русия. Още по-забавно е, че Русия може да обяви, че Украйна не съществува като държава. :)
34
0
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
За разлика от повечето коментиращи тук,аз чета и чуждестранни сайтове и прочетох нещо доста интересно.А именно,че ако Шотландия се отдели от ВБ ще стане 6-тата страна в света по един от най-важните показатели,брутен вътрешен продукт на глава от населението.ВБ в момента заема 16-масто, основно заради селяните от УЕЛС и соц. слабите.Шотландия е богата на нефт и газ, а също така във водите и има страшно много риба.А и при един такъв развой абсолютно всички богати фирми,ще отидат там за да са в ЕС.
33
2
 
2
 
! Отговори
ТЪП като руснак преди 7 години
До Анонимен 47 което ми напомня че и русия не е СЛЕДОВАТЕЛНО МОЖЕ ДА СЕ РЕЖЕ ОТ НЕЯ
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"АБЕ Я СИ ГЛЕДАЙ РАБОТАТА БЕ ! ДОНЕЦКА И ЛУГАНСКА РЕПУБЛИКА КАК СЕ СЪЗДАХОХА С РЕФЕРЕНДУМ ВЪПРЕКИ ЧЕ ГРАНИЦИТЕ НА УКРАЙНА СА ОПИСАНИ В ООН ?!"Падна ли ми в капана, неграмотнико? Генералния секретар на ООН заяви, че Украйна не е регистрирала пред ООН демаркационните си граници като държава.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КЪРДЖАЛИ-ЕКСИТ КАЗАН ИСКА РЕФЕРЕНДУМ
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"НАПРОТИВ ! ТИ ЩЕ СИ ГЛЕДАШ ЖИВОТА ТАМ КЪДЕТО СИ ,В СОФИЯ,ВАРНА ,БУРГАС И ПРОЧИЕ ! НО НЯМА ДА СЕ МЕСИШ НА ЖИВОТА МИ В КЪРДЖАЛИ ! НЕ ИСКАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ НА ИЗЕДНИЦИТЕ СИ !"Като искаш да плащаш данъци в друга държава, тогава си продаваш имотите тук, сменяш гражданството и отиваш в друга държава. Не си в позиция да ми обясняваш, чия територия е Кърджали.
29
9
 
1
 
! Отговори
КЪРДЖАЛИ-ЕКСИТ преди 7 години
До АнонименАми марш към Анадола, като не ти харесва тука бе! Бах ти наглото момченце ахаххаНАПРОТИВ ! ТИ ЩЕ СИ ГЛЕДАШ ЖИВОТА ТАМ КЪДЕТО СИ ,В СОФИЯ,ВАРНА ,БУРГАС И ПРОЧИЕ ! НО НЯМА ДА СЕ МЕСИШ НА ЖИВОТА МИ В КЪРДЖАЛИ ! НЕ ИСКАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ НА ИЗЕДНИЦИТЕ СИ ! ЩЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ НА ТЕЗИ КОИТО ИНВЕСТИРАТ В КЪРДЖАЛИ ,КОИТО НИ ДАВАТ РАБОТА ЗА ДА ЖИВЕЕМ И РАЖДАМЕ ДЕЦАТА СИ ТУК В КЪРДЖАЛИ ! ЗАСЕГА ТУРЦИЯ НИ ПОГАГА КАТО ОТКРИ НЯКОЛКО ФИРМИ В РАЙОНА ! НЯКОЙ ДЕН ЩЕ Й СЕ ОТБЛАГОДАРИМ !
28
4
 
4
 
! Отговори
китаец преди 7 години
До КЪРДЖАЛИ-ЕКСИТ русия е само геогравско понятие
27
5
 
2
 
! Отговори
КЪРДЖАЛИ-ЕКСИТ преди 7 години
До АнонименВСЯКА ДЪРЖАВА Е СЪВКУПНОСТ ОТ ОБЛАСТИ И ВСЯКА ЕДНА ОБЛАСТ ИМА ПРАВО ДА ИСКА РЕФЕРЕНДУМ И ДА СИ ИЗБИРА НАЧИНА НА ЖИВОТ !"В момента, в който вече си описал и декларирал границите си в ООН, вече няма области с право на референдуми................................АБЕ Я СИ ГЛЕДАЙ РАБОТАТА БЕ ! ДОНЕЦКА И ЛУГАНСКА РЕПУБЛИКА КАК СЕ СЪЗДАХОХА С РЕФЕРЕНДУМ ВЪПРЕКИ ЧЕ ГРАНИЦИТЕ НА УКРАЙНА СА ОПИСАНИ В ООН ?!