Brexit-ът – добър за Великобритания и за ЕС

Всяка криза поражда нови възможности, смятат родни историци
Обновена: 27 юни 2016 15:08 | 27 юни 2016 15:00, Анисия Иванова
16
Brexit-ът – добър за Великобритания и за ЕС

След Brexit-а на Острова като че ли има взривяване на атомна бомба, последиците от която засягат цяла Европа. Наистина има един конфликт между представителната и пряката демокрация в Обединеното кралство, но все още представителната демокрация е тази, която води политическия живот. Референдумът е консултативен, няма следствие. На този етап все още не можем да говорим за излизане на Великобритания от ЕС. Парламентът, който е в Европа, не се е произнесъл.

Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR гл.ас. д-р Борис Стоянов, преподавател по история в Софийския университет.

Според доц. д-р Валери Колев, също преподавател в СУ, Великобритания винаги е имала отделен статут и специални привилегии в Европейския съюз и е държавата, която има най-високо самочувствие за себе си.

"Британското самочувствие се крепи на много дълга традиция", обясни Колев и изброи: "Две спечелeни световни войни, тя е петата търговска сила и седмата индустриална сила в света, постоянен член на Съвета за сигурност в ООН".

"Великобритания наистина има особено място в ЕС, тя не е сред страните основателки, а сравнително късно се включва", посочи Стоянов. "След присъединяването си през 1973 година към ЕС започва да играе една особена роля вътре в него, отстоявайки един принцип на по-малко интеграция, по-малко наднационалност."

"Една голяма част от кризите, които последваха в края на 70-те и началото на 80-те години, бяха провокирани във Великобритания от политиката на Маргарет Тачър", настоя Стоянов.

"Тя и представителят на Великобритания в комисията бяха хората, които много силно адвокатстваха да се появи единният пазар. Без тази силна роля на Великобритания единният пазар, на който толкова се радваме днес в Европа, нямаше да се случи".

На въпрос може ли изобщо Великобритания да си позволи да напусне ЕС, Стоянов смята, че страната ще напусне политическите структури на Съюза, но ще остане в икономическите. "Това в някаква степен е полезно за ЕС", констатира той.

"Аз също мисля, че Brexit-ът е добър и за Великобритания, и за Европа. Всяка криза поражда нови възможности", заяви Колев. "Великобритания много повече ще заложи на големия свят, отколкото на малкия Европейски съюз". По думите му възможно е да видим нова политика по отношение на Русия от страна на британците.

По отношение на това какво отражение ще има Brexit за България, Колев каза, че то ще е лошо за бизнеса, тъй като ще намалеят европейските пари и съответно държавното съфинансиране.

"Ще има негативно влияние и върху българските студенти там, в по-малка степен ще бъде негативно влиянието върху работещите", заключи той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
one преди 7 години
ккаво сте се хванали с тия краставици и банани- ок звучи найстина не много важноа аз роуминга кво ще кажетея с бг карта отидете в сръбско и си поствайте във Фейсбука да видим сметката, или липсата на визи и само с лична карта- колко по -удобно е
7
2
 
6
 
! Отговори
777 преди 7 години
ПЪК И ЩЕ МОГАТ ДА СИ ЯДАТ КРИВИ КРАСТАВИЦИ НА ПОРАЗИЯ
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Те това същото вече цели две години го твърдят руснаците, относно европейските санкции.И го доказаха като за миналата година изнесоха и продадоха хранителни продукти за $20 млрд.и за какво реват срещу санкциите тогава? Нека искат още повече :)
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лирата пада яко надолу, нека!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми що тогава оня неpeз с джиповете за българската "армия" ревеше, че Путин щял да се радва на Брекзит, като е толкова хубаво и за ЕС и за Англия?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всяка криза поражда нови възможности"=============Те това същото вече цели две години го твърдят руснаците, относно европейските санкции.И го доказаха като за миналата година изнесоха и продадоха хранителни продукти за $20 млрд.
2
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Putin,NYMA KAK VECHE DA SE RADVA. MNOGO PARI POTROSHI ,A EVEKT RAVEN NA 0.0000'. KUDE GO CHUKASH, KUDE SE PUKA.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е раздута до безобразие институция, която е стигнала до там, че се занимава с формата на бананите и краставиците. Ако не се промени е обречена на провал.