САЩ и Европа до Ердоган: Можете да загубите НАТО и ЕС!

Зоват за спазване на човешките права, свободи и демокрация
18 юли 2016 16:00,
256
САЩ и Европа до Ердоган: Можете да загубите НАТО и ЕС!
Джон Кери и Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Европа и Съединените щати дадоха да се разбере, че Турция може да загуби членството си в НАТО и европейската си перспектива, ако се превърне в диктатура след неуспешния опит за преврат миналата седмица.

На съвместен брифинг в Брюксел първите дипломати на ЕС и на Белия дом Федерика Могерини и Джон Кери заявиха, че спазването на определени демократични критерии е условие за продължаването на преговорите за членството на Турция в ЕС и за оставането ѝ в Алианса.

Още по темата

Могерини подчерта, че евентуално връщане на смъртното наказание, за каквото говори президентът Реджеп Ердоган, е несъвместимо с влизането ѝ в Съюза и може да доведе до изключването на Турция от Съвета на Европа. Кери подчерта, че демократичното управление е условие за членството в НАТО.

Двамата първи дипломати призоваха властите в Турция да уважават законните демократични институции и да не прехвърлят разправата си с подбудителите на преврата към други противници или опоненти на Ердоган. Кери и Могерини настояха за спазване на турската конституция и за стандартите за човешки права, основни свободи и демокрация.

Кери съобщи, че е разговарял три пъти с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който го е уверил, че властите ще спазват законността.

"Ние стоим на страната на избраните законно власти, но и призоваваме властите да гарантират спокойствие и стабилност в страната при уважение на демократично избраните ѝ институции и върховенство на закона", заяви американският държавен секретар.

Той закусва с 28-те външни министри от ЕС, като събитията в Турция са били един от акцентите в дебата наред с продължаването на настъплението срещу ДАЕШ, борбата с тероризма, бъдещето на Украйна и запазване целостта на Европа след напускането на Великобритания.

Кери изрази задоволство от подновяването на военните операции срещу ислямистите от турската военна база в Инджирлик, която беше блокирана през последните дни след опита за преврат.

Джон Кери заяви, че Вашингтон няма да обсъжда въпроса за екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява като мозъка на опита за преврат, докато не получат доказателства за неговата причастност.

"Искаме да видим формално подадено искане за екстрадация, заедно с доказателства, не обвинения", категоричен беше държавният секретар.

Основната тема на срещата – запазването на единството на Европа при напускането на Великобритания, беше изместена от развоя на събития в Турция. Въпреки това Кери настоя ЕС да остане единен и обеща отношенията между Вашингтон и Брюксел да останат все така тесни и след излизането на Лондон от него.

"След Brexit търговското споразумение между ЕС и САЩ става дори по-важно, защото ще осигури на Европа така нужния ѝ икономически растеж, пазар за нейните стоки и работни места при запазване на европейските трудови и екологични стандарти", смята първият дипломат на САЩ.

Той увери, че приключването на преговорите до края на годината остава важен приоритет за администрацията на президента Барак Обама. В близките месеци Кери ще се върне в Европа за серия речи, на които да обясни предимствата от сключването на търговското споразумение за двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
ДО аз преди 7 години
Що не провериш кои са членове на ЕНП и кои са асоциираните и членове? Пък тогава ще се види кой пише глупости.
151
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
много и пука на турция от нато и ес нато ще продьлжава да си плаща наема за ам база в инджирлик видяхтекак и спряха тока ще изнудва ес за пари и визи ердоган сигурно е избил вече опонентите си докато евро гмомозьците ядат хаивера с бяло вино
150
0
 
5
 
! Отговори
Мисля, преди 7 години
че в някои от щатите на САЩ не само има смъртно наказание,но се и изпълнява до ден днешен!
149
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ и ЕС срещу Турция,САЩ и ЕС срещу Англия ,САЩ и ЕС срещу Русия,САЩ и ЕС срещу Китай,САЩ и ЕС срещу Сирия,Либия,Ирак,Иран,Египет и т.н.- не е ли досадно?Дай ,Боже, Тръпм да стане президент и да сложи ред в тези троцкистки и еврокомунистически кочини САЩ и ЕС!Надявам се новия президент да реализира девиза си "Доллар для фабрик, а не фабрики для доллара и заедно с Ердоган и Путин да вкарат всички икономически и финансови терористи от Фин-интернационала в Международния съд !
148
3
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Турция може да загуби НАТО, но НАТО никога няма да загуби Турция !!!
147
1
 
3
 
! Отговори
42 преди 7 години
ДО 223В САЩ Е ИЗОБРЕТЕНО САМО ИМЕТО НА СТРАНАТА. ДАЖЕ И ПЪРВАТА КОНСТИТУЦИЯ НА САЩ Е ИЗКОПИРАЛА ФРЕНСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА СЪСТАВЕНА СЛЕД РЕВОЛЮЦИЯТА, КОЯТО Е СЛОЖИЛА НАЧАЛО НА УРОДЛИВИЯ ДНЕШЕН ГЛОБАЛИЗЪМ И РАЗМИТОТО ПОНЯТИЕ ЗА ГРАЖДАНСТВО.
146
0
 
5
 
! Отговори
Ред сълзи ред сополи преди 7 години
Мъка - Мъкааа, тегоба голяма, леле каква загуба. Не моа да спра да "ривааааа", не се издържа, обръща ме на вино.
145
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 16.04.1925г. в катедралата Св.Неделя в София е най-кървавият атентат.Ранените са над 500,жертвите надхвърлят 200. Министри,военни,,политици ,обикновени граждани и много невинни жени и деца.Сред убитите са 13 генерали-ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ВЪВ ВСИЧКИ ВОЙНИ,които България е водила,13 полковници,6 подполковници, много офицери.Историята от всички краища на Божия свят, от дълбока древност и до днес, не помни такова сатанинско дело!Днес за смъртта на стотиците невинни напомня само една плоча
144
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 223Интернет е американско изобретение и достижение на цивилизования свят. Не усмърдявайте на ***.
143
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама как така Ердоган диктатор.Ама моля ви се може ли съпартиец на Меркел и Бат Бойко член на ЕНП да е диктатор? Никогаж! Ердоган бе от първите демократи заедно с Обама ,Меркел ,Плевнелиев и т. н. които преди 10 дни гласуваха декларация за защита на демокрацията евроатлантическите ценности. Ще минат една две седмици и ще се отчете че Ердоган спазва закона и демократичните процедури. Е сега някоя и друга рязната глава,вкарани някой и друг по затворите случва се.Важното е че НАТО и Турция ще са заедно в защита на ДЕМОКРАЦИЯТА.
142
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кери, санкции до дупка на гладния Путин! До разпад на империята на злото!
141
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе ко им пука, ние нали сме в нато и ес, ама бачкаме за 1 евро на час.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Анонимен 202Ти затова ли пишеш глупави неща, за да се смеят глупавите хора?
139
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган диктатор.Ама моля ви се .Може ли съпартиец на Меркел и Бат Бойко ,член на ЕНП да е диктатор? Никогаж. Че нали преди 10 дни заедно приеха декларация за защита на демокрацията .Заедно пиха и ядоха. Турция ще я изключат от НАТО кога цъфнат налъмите. След една две седмици ще отчетат че Ердоган спазва законите и демократичните процедури. Е сега някоя и друга резната глава ,някой и друг осъдени несправедлива не се броят. Важното ще бъде че НАТО заедно с Турция ще пази ДЕМОКРАЦИЯТА.
138
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руските *** получиха нови опорни точки. Сега Ердоган вече е "добрия". Су-то бе удобно забравено.
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само че турция ще я сгазят 2-3 съседни арабски страни, даже без армия, а само с бежанци. единствената надежда е да не влязат в конфликт с иран, след като си позатоплиха отношенията с израел, и не са открито скарани с русия. отделно са и кюрдите, с които ердоган успя да се скара. идват наистина тежки времена и начело на държавата им вместо да стои някой с мозък, стои ислямист, който успява да се скара с всички за най-дребни неща. пълна психопатщина.
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАХАХ ДРЕМЕ МУ НА ЕРДОГАН ЗА НАТО И ЕС!!!!! АРМИЯТА МУ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА В ЕВРОПА СЛЕД РУСКАТА, ТАКА ЧЕ НАТО ГУБИ АКО ТУРЦИЯ ГО НАПУСНЕ, А НЕ ТУРЦИЯ!
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идват гадни времена; британците, като световни спецове по гео-политика и дипломация, го разбраха първи и затварят границите си. в момента тече зверска експанзия от арабския свят към европа, с първа мишена - светска турция. ако продължи с ердоган, той самият рано или късно ще трябва да направи последния тежък избор - с азия или с европа. и оттам ще стане зле, каквото и да реши. военният преврат в момента е една дребна грижа.
134
0
 
3
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Просто и ясно: Ердоган изигра всички. По страстта към властта може да му съперничи само Сталин. Турция от влизането си ЕС само ще загуби. От НАТО няма да излезе сама, но и няма да я изгонят. Ердоган е диктатор, но ще остане на власт, защото иначе ше се получи като Ирак, Либия и други подобни страни.
133
0
 
2
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
то едно НАТО то пък един ЕС