Свалянето на визите за Турция остава цел за ЕС

Положението в страната е безопасно за бежанците, смята Еврокомисията
22 юли 2016 16:37,
37
Свалянето на визите за Турция остава цел за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия съобщи, че продължава работата си по свалянето на визите за турски граждани, пътуващи до Шенгенските държави, независимо от последните събития в Турция.
 
Ангажиментът е част от споразумението между ЕС и Анкара за спиране на бежанския поток.
 
„От наша страна продължаваме да работим за прилагането на споразумението между ЕС и Турция и се надяваме, че другата страна по същия начин ще се ангажира със своята част от сделката”, заяви говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Още по темата

Той добави, че от Анкара се очаква да промени законодателството си за борба с тероризма, така че тя да не се използва като претекст за преследване на политически опоненти и журналисти, писатели и преподаватели, „които имат право на мнение и възгледи”.
 
Очаква се Еврокомисията да оцени ситуацията отново през септември, а европейските лидери ще обсъждат визовата политика на ЕС на срещата си в края на октомври. В момента 67 от 72-та критерия за свалянето на визите са изпълнени, но напредъкът след юни е ограничен.
 
Говорителят на Юнкер поясни днес, че Европа гледа „със загриженост” на въвеждането на извънредно положение в Турция, но също и „с разбиране, че става дума за излизане от опит за преврат”, както и че „обстоятелствата не са обичайни”.
 
Прекъсването на прилагането на Конвенцията за спазването на правата на човека е предвидено като възможност от Съвета на Европа и условията това да се направи са спазени, коментира още говорителят.
 
Европейската комисия намира, че в момента условията за закрилата на почти 3-те милиона сирийски бежанци в Турция са налице, както и че е възможно да продължи прилагането на споразумението за връщането на нелегалните имигранти и бежанци от Гърция в Турция.
 
„Следим ситуацията отблизо и сме готови да реагираме при промяна на условията”, увери говорителят, добавяйки, че са в непрекъсната връзка с Върховния комисариат за бежанците на ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
83601 преди 7 години
sega ni ostava i turzia da pristigne v evropa i nie triabva da xodim na lunata: Do vsi4ki xora xristiani i katolizi predlagam nezabavno da se vdignem i da izgonim tazi papla4 Afrikanska i Arabska ot ziala evropa do edin . Niakoi vav Bruksel politizi lapat Kurove Afrikanski i Arabski i ni gi dovedaxa bez saglasieto na xorata stroiat vav ziala evropa Djamii. Bez voina ni prevzemat leko po leko Merkel da si otiva sas tiax v arabskia sviat ZAEDNO SAS GEIOVETE OT BRUKSELSKIA PARLAMENT .
21
2
 
1
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
С една дума Европа не иска да изтърве Турция да се зближи с Русия или други антиевропейски страни..
20
2
 
2
 
! Отговори
ПРАВИЛНО ! преди 7 години
САМО КОМУНИСТИ И ИСЛЯМО-ЛЕВИЧАРИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ЕРДОГАН!ВИЖДАТЕ КАКВО СТАВА В МЮНХЕН !В ТУРЦИЯ --ТОВА ВЕЧЕ Е НЕМИСЛИМО!НАРОДА ВЗЕ НЕЩАТА В СВОИТЕ РЪЦЕ И ДЕМОКРАЦИЯТА СТАНА ПО-СИЛНА!ТАКА СЕ ПРАВИ--КАКТО ГО НАПРАВИ ЕРДОГАН!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Падането на визите за Турция за Европа ще е ПОСЛЕДНИЯТ. ПИРОН В КОВЧЕГА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!! Тъкмо като поеме председателстването на ЕС, България ще я свърши тая работа.... ахаха По това време и Слави Трифонов ще ни бъде президент ! ахахаха Таман!!
18
0
 
5
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Че то докато ЕС реши да свали визите за Туркието, самият ЕС вече ще е минало!!!!Ориенталецът Ердоган отдааавна го е разбрал, а евро - бюрюкратите в Брюксел начело с баба Меркел все още витаят в някаква своя виртуална реалност далееече от реалноста на простосмъртните, като нас!!!!!!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евро из роди
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евро из роди
15
1
 
4
 
! Отговори
Плювналиев преди 7 години
Точно така, дипломатично заявете че искате да махнете визите, но сложете неизпълними условия за това.
14
4
 
8
 
! Отговори
топ преди 7 години
до тук преброих трима български "граждани " с турско самосъзнание. нивото не е спаднало просто търпението ни се изчерпа . то не беше ДПС , а сега ДОСТ. какво си въобразявате че вечно ще сме толерантни --ГРЕШКА
13
3
 
11
 
! Отговори
топ преди 7 години
До TRKислямистите не издържаха и веднага изскочиха от дупката
12
4
 
7
 
! Отговори
топ преди 7 години
по време на Възродителния процес турските митничари оценяваха по достойнство красотата на влизащите в Турция, сега е наш ред да посрещнем достойно идващия ХАЛЕ НДЕЛОН
11
6
 
9
 
! Отговори
TRK преди 7 години
Явно нивото в страната доста е спаднало в последните 10-20 години. Виждам, че повечето от разумните хора са напуснали родината.
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избиват журналисти и вкарват в затвора противниците на Ердоган.Преследват бежанците.Искат да върнат смъртното наказание официално.Окопира ли са Кипър.Изнудват ЕС съюз и най вече Меркел пред очите на целия свят.Връщат шариата малко по малко.Какво още трябва да направят за да бъдат не демократични по евростандартите.Добре че след няколко месеца има избори в Германия че тази жена много поразии направи според мен.Тя май е влюбена в Ердоган.
9
3
 
6
 
! Отговори
IZOTZADZE преди 7 години
До топBIZNESA SAS GRES I VAZELIN SHTE PROCAFTI
8
4
 
7
 
! Отговори
топ преди 7 години
не сте разбрали правилно ; визи ще им бият ОТЗАД на К. Андреево. аз вече се кандид атирах за КПП-то
7
9
 
34
 
! Отговори
манерка преди 7 години
ЕС при всичките му кусури /недостатъци тр./ е обединение на светски и демократични държави.Ислямистка и диктаторска Турция ще влезе в ЕС, когато аз влезна с прасе в джамия на Саудитска Арабия !
6
4
 
25
 
! Отговори
Дипломация преди 7 години
Не че нещо, но вярвам ЕС има солиден опит в лицемерието и сладките приказки. Това е най-правилната политика в този момент. Правим се на загрижени и съпричастни, но същевременно не смятаме да ви пуснем в ЕС, както и да свалим визите, поне в следващите 100години. Това е най-добрия начин. НЕ бива да се дава повод на Ердоган да изсипва всички мигранти към Европа (знаете кои две са първите страни....), трябва да се подходи деликатно и лицемерно. Един вид - изпълнете ни условията и тогава. Ако искате.
5
4
 
29
 
! Отговори
Арменски поп преди 7 години
турция в ШенгенХа хаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа...
4
23
 
13
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Браво! Това е победа за Демокрацията! Люлката на Демокрацията Република Турция заслужава да бъде член на ЕС!
3
3
 
28
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Глупави магарета.Ердоган ще потурчи половината джихадити и ще ги изпрати да тъпчат Европа.Ама,какво ли ви пука за нея.