Визите за Турция остават

Нелегалните имигранти през Гърция паднаха до 47 дневно
15 юни 2016 20:58,
32
Визите за Турция остават
Снимка: архив, Reuters

Турските граждани ще вадят визи, ако искат да пътуват до ЕС най-рано до есента, след като Европейската комисия обяви днес, че Анкара не е изпълнила условията за отпадането им.
 
Европа и Турция се споразумяха визите да бъдат отменени от 1 юли, ако са изпълнени всички 72 технически критерия за това. Договорката беше част от сделката за спиране на нелегалните имигранти, влизащи през Егейско море в ЕС.
 
„Турция постигна впечатляващи резултати. Техническата мисия на Европейската комисия, която беше в Турция в началото на месеца, се върна с много положителни впечатления“, заяви еврокомисарят за вътрешните работи на ЕС Димитрис Аврамопулос.
 
Според доклада, приет от Европейската комисия обаче, оставащите критерии продължават да са неизпълнени. Турция е приела закон, с който предсрочно да започне да приема нелегални имигранти, връщани ѝ от останалите страни в ЕС. Липсва му обаче дата, от която да се прилага. Биометричните паспорти ще започнат да се издават едва от 1 юли и не е ясно как ще работи системата. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма да промени антитерористичното законодателство по стандартите на ЕС. Не е възстановен правният диалог с Кипър, която Анкара не признава. Миналата седмица Еврокомисията заяви, че исканата независимост на органа за защита на личните данни и сътрудничеството с Европол са постигнати. Предстоят промени в законодателството за борба с корупцията.
 
„Имаме някои трудности да преодолеем, но сътрудничеството се основава на взаимно доверие“, коментира Аврамопулос. Той отказа да се ангажира със срок, в който визите могат да отпаднат, добавяйки, че решението ще зависи не само от това кога Турция ще изпълни техническите критерии, но и кога Европейският парламент и страните членки дадат зелена светлина за това. Евродепутатите още не са започнали работа по въпроса, а до лятната им ваканция остава месец. Следващият визов доклад на Еврокомисията за Турция ще е през септември.
 
В същото време днес Европейската комисия обяви, че са „постигнати първите видими резултати от споразумението между ЕС и Турция“ за спиране на бежанската вълна.
 
От 15 май до днес в Гърция са пристигнали само 876 нелегални имигранти или средно 47 души дневно. 463-ма имигранти, които не искат убежище в ЕС, са върнати в Турция, а 511 сирийци от бежанските лагери са разселени в Европа. ЕС е дал 187 млн. евро на Турция за подобряване на условията в бежанските лагери и за преоборудване на турската брегова охрана и се надява да закръгли сумата на 1 млрд. до септември.
 
Аврамопулос съобщи, че през май 40 852 нелегални имигранти са влезли в ЕС през Италия, прекосявайки Средиземно море. Той заяви, че не може да се говори за пренасочване на миграционния поток, тъй като бройката била сходна с миналогодишната. Според него става дума за обичайното сезонно увеличение, свързано с подобряване на условията за мореплаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: ЕСТурциявизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
озарен преди 7 години
Не само че трябва да останат, а и най-добре е изобщо границите на Европа да се затворят за Турция до като Ердоган не бъде изритан и не бъде показана нормална политика.
15
2
 
8
 
! Отговори
Светлито преди 7 години
Не разбирате ли че на Турция не и трябва Европа.Ердоган ги разиграва както си иска.Меркелка приема някакви Арменски гено нещо но на кой му пука,не много още някоя друга годинка Турция ще е само мечта за Европа... А горката Булгарийка щее е пълна с такива псуващи тиквички като вас
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знам, знам. Турция е велика и не и пука. *** за българите, европейците, американците, кюрдите, арменците, германците, гърците, иранците, сирийците, чакай да помисля... Аа, и за китайците, дето подбиват пазара на фалшификати. То някой остана ли?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейците закопаха ердоганчо. Скараха го с руснаците точно преди Путиун да превърне Турция в супердържава - с ядрена енергетика - предпоставка за разработване на собствено ядрено оръжие и с транзитни коридори за газ, от които щяха да печелят милярди на година. След това го и отрязаха от мадрата на безвизова Европа. А в Сирия САЩ и Европа си партнират с кюрдите...
12
0
 
5
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Е, как 47 на ден влизат в Гърция. А, тия 50, дето ги хващаме у нас откъде идат
11
2
 
7
 
! Отговори
Чичо Пешо от Надежда преди 7 години
И на Ердоган не му свалят визите, и на Путин не му махат санкциите. Много смели са станали нещо напоследък в Брюксел
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вай,вай.Мислех си че ще ям рахат локум ама ядец.Ердоганя не си написа домашното и сега ще се *** лакуня.
9
2
 
3
 
! Отговори
do glupaci преди 7 години
V Evropa priemat samo strana koqto si zakriva vsqkakva polezna funkcionirashta deynost
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kolkoto po dalech ot lajliva evropa,nato i rusiq tolkova po dobre
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция без визи ! Демек и визи да не им издават ! Аз спокойно,ще преживея и без разходки до Истанбул .
6
1
 
15
 
! Отговори
Байрактаров преди 7 години
На Ердоган вече не му пука кога ще паднат визите и затова си трае. Те му трябваха за вътрешна употреба, но той успя междувременно да узурпира властта, която му трябваше и да разчисти опозицията, която му пречеше. А че обикновеният турчин ще се реди за визи, е, все някой трябва да обере калая
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добри са бюрократите в Брюксел да извиват ръце.
4
8
 
12
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Бай х, личи ти, че не си излизал от България. В самата Турция се влиза без визи за членките на ЕС.
3
3
 
24
 
! Отговори
А преди 7 години
ДА ОСТАНАТ ЗАВИНАГИ ВИЗИТЕ ЗА ТУРЦИЯ
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Визи?А хаирлия да е!
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А така! Няма какво да правят в Европа. Ако искат да ходят някъде, да бягат в Русия, те са им лика-прилика.