Един на всеки 113 души е гонен от мястото, където живее

Броят на засегнатите от военни конфликти се увеличава
26 юли 2016 13:41, Екип на Bloomberg
1
Един на всеки 113 души е гонен от мястото, където живее
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 година броят на хората, засегнати от военни конфликти, се е увеличил с няколко милиона. В момента в света има 15 военни конфликта, които за 2014 са породили около 60-милионна вълна от бежанци, а през 2015-та те вече се повишават на 65,3 млн. души.

По данни на ООН един на всеки 113 души в света е гонен от мястото, на което живее. Това каза Николай Чирпанлиев, бивш директор на Агенцията за бежанците, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Сирийците, които търсят убежище, вече са нараснали от 4 на 4,9 млн. души, като 2,5 млн. са в Турция. Втората страна, която произвежда най-много бежанци, е Афганистан - 2,7 млн. души, а третата - Сомалия - 1,1 млн. души. Чирпанлиев допълни, че в момента се наблюдава леко затихване на бежанския поток в Балканските страни за сметка на Италия. 

Експертът коментира и Дъблинския регламент. "Има огромна разделителна линия по отношение на европейските партньори. ЕС не спазва основните европейски принципи на солидарност и споделена отговорност. Държави от Централна и Северозападна Европа категорично отказват да приемат бежанци по една или друга причина", обясни той. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари