След чистката в Русия: Путин се окопава във власт!

Руската преса прогнозира още уволнения след изборите
29 юли 2016 10:37,
155
След чистката в Русия: Путин се окопава във власт!
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин извърши вчера големи кадрови промени. От постовете си бяха свалени губернатори, президентски пълномощници, шефът на митниците и посланикът на Русия в Украйна, пише "Независимая газета".

В много от овакантените кресла се настаниха хора с чекистко минало. Така Кремъл продължава да укрепва властовата вертикала - праща на проблемни места не толкова вещи управленци, колкото предани войници. Според експерти в средносрочна перспектива тази тенденция ще се засилва, а целта е да се преформатира цялата система за управление, добавя вестникът.

Кадровите рокади в руската власт са "само първата вълна". Наесен - след парламентарните избори в Русия, предстои нова, пише "Ведомости", цитиран от BBC.

Чистката ще продължи, тъй като "системата иска обновяване", обяснява пред изданието федерален служител. Той сочи за причина многото конфликти между руските елити, в които президентът "трябва да поддържа ролята си на арбитър". Всяка рокада има собствена логика, но ги извършиха наведнъж, за да се постигне "кумулативен психологически ефект", отбелязват експерти на "Ведомости".

Рокадите целят според "РБК" не само да премахнат конфликтите, но и да вкарат сред управленците от средно ниво нови хора, които "тества президентът" Путин. Източник на всекидневника, близък до Кремъл, посочва сред тях новия шеф на федералните митници Владимир Булавин и трима нови губернатори.

Бившият митнически шеф Андрей Белянинов и заместниците му са разследвани от Федералната служба за сигурност (ФСС) за контрабанда в особено големи размери. "Новая газета" припомня неотдавнашен обиск в апартамента му, когато заподозреният, "по домашен анцуг, вадел кутии от обувки, натъпкани с кеш", и обяснявал, че това са "семейни спестявания". "Лента" изброява суми от милиони рубли, стотици хиляди долари и евро, "колекция от картини", 2 килограма златни кюлчета, споменава за апартаменти на Белянинов в Москва и вила извън града.

Следващите рокади в Русия може да засегнат не само средното звено, а висшето държавно ръководство, прогнозират експерти на изданието. Според тях дейците от апарата не бива да се отпускат чак до президентските избори през 2018 г. Защото президентът ще трябва да демонстрира още няколко силни кадрови решения, за да докаже, че властта наистина се обновява, посочва "Ведомости".

Путин обаче има доверие само на най-близките си хора - силовите шефове. Той потвърди вече доверието си към ФСС с арестите за корупция във федералното следствие, оставката на митническия директор и успешното прокарване на нови антитерористични закони, напомня събеседникът на вестника.

Смяната на губернатори два месеца преди изборите за Държавна дума, "когато от изпълнителната власт се иска засилено внимание към процесите в региона", според "Ведомости" е силен сигнал към регионалните елити, че "не бива да се отпускат макар и за кратко".

Според цитирани в печата експерти новият директор на митниците, идващ от ФСС, ще поеме силовите функции във ведомството и ще го прочиства от корупция. "Комерсант" цитира обаче по този повод финансовия министър Антон Силуанов, че на митниците не се поставят нови задачи и "няма защо да се чакат революции".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: чисткаРусияПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте бре, преврата не беше ли в Турция срещу Ердоган? Какви са тия чистки в Русия? Да не би покрай шума край Босфора да сме пропуснали някоя патаклама в Москва?
44
0
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
50 кой е Бостан
43
2
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
46 Питай руския Конституционен съд . То е залегнало по коснтитуциите в света именно за да не се създават условия за установяване на Диктатури , защото всяка власт развращава и колкото по дълго е човек във властта толкова по голяма е вероятността той да се почувства недосегаем. Друг въпрос е при парламентарните Републики . Там определена партия е на власт , не е еднолична както при Президенстките. По различно е
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой иска да изпробва путиновата демокрация, да отиде на Червения площад и да започне мирен и тих протест срещу него. Мирно и тихо ще изчезне от този свят.
41
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 7 години
ДО 30 АМИ БОЙКО НИКОГА НЯМА ДА НАПРАВИ ТАКИВА ПРОМЕНИ ПОРАДИ ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ В МОМЕНТА ТОЙ СЕ ИЗЯВЯВА КАТО БЪЛГАРСКИЯ ХИТЛЕР. НА НЕГО ТОЧНО ТАКИВА КАДРИ МУ ТРЯБВАТ ЗА ДА МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА НАРЕЖДАНИЯТА НА САЩ. И ПОСЛЕ ТЕЗИ КАДРИ СА ПОСОЧЕНИ ОТ САЩ. НЯМА КАК БОКО ДА ГИ СМЕНЯ ЩОТО САЩ ЩЕ СМЕНЯТ НЕГО. БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ВЕЧЕ 26 ГОДИНИ ОТ САЩ. А И ТОВА КОЕТО ИМ СЕ ПОДНАСЯ В МОМЕНТА НА ПОЛИТИЦИТЕ НАПЪЛНО ГИ УСТРОЙВА. НАРОДА ТОЙ КОЙ Е. ТЪЛПА ОТ *** УПРАВЛЯВАНИ ОТ ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ ***.
40
5
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
В Русия чисто и просто властта на КПСС се трансформира във власт на КГБ / ФСБ
39
5
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
39 Виждаш ли разликата Обама не би му минало изобщо през ума да прави подобни постановки с Конституцията в Щатите
38
9
 
5
 
! Отговори
руски емигрант преди 7 години
До лудостХората бягат от Русия, защото се счувстват безправни.В Русия силните на деня могат да ти отнемат бизнеса, полицията-да те изкара виновен, държавният чиновник да те принуди да му дадеш подкуп,а синовете ти да бъдат призовани в армията, за да се бият в поредната война.
37
6
 
7
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
39 Путин се подигра с Руската Конституция . След като изкара ДВА мандата пусна бекиграча си Медведев да изкара един като кукла на конци след което направи рокада и сега се готви за нови два мандата а защо не и пожизнен . Освен това законодателството в Русия постепенно премахва всякакви права и свободи и съсредоточава властта в него. Нали не смяташ руската Дума за нещо сериозно. За това е диктатор Други въпроси Хитлер също с избори идва на власт и германците са луди по него до 1944
36
5
 
5
 
! Отговори
112 преди 7 години
Ех как ни трябва един Путин и у нас,друг щеше да е живота......
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бравоМалко ще те коригирам:"При Путин няма хлабаво Усети ли че някой бърка в кацата му, му реже ръцете не зависимо кой е,десетки губернатори,кметове,зам.министри са в ареста!!!а тука крадат и грабят и никой не ги закача." Схващаш ли?
34
6
 
5
 
! Отговори
лудост преди 7 години
До пехотинецИ как разбра че е диктатор?откога политиците който не се кланят и гледат интересите на страната си и народа са диктатори?
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахахахаха уволнил 5 човека от които посланник??? и шеф на митницата??? и това било чистка :dddddd нимоа
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пехотинецТе руснаците ще му видят сметката. Тая велика страна, той я докара до БВП на 1000 жители колкото на Полша.
31
3
 
2
 
! Отговори
браво преди 7 години
При Путин няма хлабаво осети ли че някой бърка в кацата му реже ръцете не зависимо кой е,десетки губернатори,кметове,зам.министри са в ареста!!!а тука крадат и грабят и никой не ги закача.
30
8
 
5
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Путин е диктатор и трябва да бъде отстранен за доброто на планетата Земя. Българската Армия трябва да бъде готова да нанесе поразяващ удар на Русия ако Путин се опита да заграби Българска територия. Още отсега трябва да бъде изготвен военен план за блицкриг на Българската Армия в Русия. Прошка няма да има. Това трябва да бъде ясно да изверга Путин!
29
3
 
8
 
! Отговори
Офф преди 7 години
Баси, абе защо в България няма нито един нормален Путин??!!!!!! Има само е простаците , като Бойко.
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странна пасмина сте това путинофилите! Ако Боко беше направил такива промени, щяхте да го оплюете, но щом е Путин - велик е! Велики в мизерията си продажници сте вие !
27
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Щото тука няма партийни назначения,калинки и тем подобни.С всеки ден качеството на т.н. административен апарат пада -прости,*** ,корумпирани,учили недоучили но предани на партията кадри.Затова и законите ни не стават за нищо и т.н. реформи .кой ги прави- някои си завършили в Русе,В.Търново,Бургас,Варна право но първо си платили и после "успешно" го завършили .Като слушам шефа на правната комисия в НС как а-а-а-ка,сигурно си е платил в Бургаския университет .Въобще смях и глупост.
26
5
 
14
 
! Отговори
хибридна война преди 7 години
Запада не разбрали че света е вече друг и колкото повече плюят и пишат глупости срещу Русия и Путин толкова повече хора почват да харесват Русия,защото виждат кой какво прави.