В Германия притеснени от нарастващото влияние на Анкара

Партията на Ердоган влияе на хората с турски произход, заяви политик
7 авг 2016 19:22,
194
В Германия притеснени от нарастващото влияние на Анкара
Снимка: БТА

Германски политици изразиха загриженост от нарастващото влияние на Анкара върху хората с турски корени, живеещи в Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Германия е била свидетел на насилие в миналото между турски националисти и войнствени кюрди и германски служители се опасяват, че напрежението в турското общество след опита за преврат миналия месец може да прелее на територията на тяхната страна.

Още по темата

Хиляди членове на турската общност в Германия демонстрираха в Кьолн миналата неделя, за да покажат подкрепата си за турския президент Ердоган, което увеличи дипломатическото напрежение между Анкара и Берлин, припомня агенцията.

Хората от турски произход, които живеят тук, трябва да спазват нашите закони и да се придържат към нашите обичаи, заяви съюзникът на Меркел - Фолкер Каудер пред медийната група Функе в коментар, публикуван днес.

Той добави, че гледа със загриженост на опитите на турското правителство и на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да влияят на хората с турски произход, които живеят в Германия.

Бернд Риксингер, съпредседател на партията Левите, също предупреди за напрежение сред турското население в Германия.

"Привържениците на Ердоган вече оказват голям натиск на дисидентите в Германия", каза Риксингер. "Това трябва да спре. Не трябва да има заплахи между нас", посочи той.

В Германия живеят около три милиони души с турски произход. Шейсет процента от тях гласуваха за управляващата ПСР на последните парламентарни избори в Турция, според организация на турските общности в Германия.

Гьокай Софуоглу, председател на турските общности в Германия, заяви миналия месец пред Ройтерс, че в социалните медии се разпространява гореща телефонна линия, на която хората трябвало да се обаждат, за да сигнализират на турските власти за противници на президента Ердоган.

През уикенда няколко германски политици разкритикуваха Ердоган за масовите арести и политическата чистка в Турция след проваления опит за преврат миналия месец, съобщи ДПА.

Бернд Риксингер призова за незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване с Турция.

"Правителство, което преследва журналисти, предефинира правосъдието, хвърля опозицията в затворите и води война срещу собствения си народ, не може да бъде включено в ЕС", заяви Риксингер днес пред медийната група Функе.

Риксингер обвини правителството в Анкара, че е инсценирало събитието, наричайки случилото се "граждански преврат", целящ да укрепи политическата власт на Ердоган.

В интервюто Риксингер отправи критики и към канцлера Ангела Меркел. Той каза, че споразумението за миграцията, сключено между ЕС и Турция, което позволява да бъдат изпращани сирийци, търсещи убежище, от гръцките острови обратно в Турция, дава на Анкара власт да шантажира германското правителство.

"Г-жа Меркел не прави нищо, за да възпре Ердоган", отбеляза Риксингер. Той посочи, че поради тази причина споразумението за бежанците трябва да бъде отменено.

"На Ердоган спешно трябва да бъдат показани твърди граници, но вместо това той е ценен партньор на германското правителство. Това е недопустимо", заяви германският политик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко че в България няма такива политици . Ние сме земя на експерименти. Каквото и зло да е замислено по света първо ще тренират върху нас защото властта спи и освен да краде друго не знае.
71
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западните фирми ще се изтеглят от Турция.Запада ще спре да купува турски стоки.Турция запада.Тогава ще разберат колко са били слепи да вярват на Ердоган.Но първо ще минат през масова ислямизация.
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция ще трябва да отиде в Евразийския съюз на Путин, но там ще е втора ръка, понеже Русия ще е доминатор.Ще се карат коя да е по-бедна и озлобена.Накрая ще се сбият.
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган иска да оправдае всичките простотии,които прави и ще направи с подкрепата на народа - да закрива вестници,телевизии,да арестува и уволнява учители,професори,съдии,прокурори,които не му симпатизират.По предварителни списъци.Не че са участвали в преврата, но не му "ръкопляскат достатъчно" и не са си сложили портрета му в кабинета.Чист фашизъм в действие!Чистите пари бягат през глава от такива държави.Не ми се мисли какво ги чака турците икономически.Който има да взема нещо от там да бърза.
68
3
 
3
 
! Отговори
sss преди 7 години
До АнонименНещо не си наясно с историята!Семитските племена са еврейски!
67
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А след Втората световна война масово за почнаха да превземат Европаа и от вътре, няма нищо случайно на този Свет.
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но ще дойде и време когато войната ще бъде на основата на душата, и тогава не духовно извисените няма преживеят. А колкото до мюсюлманите, те имат криво-разбрана ориентация, що е то Божия път, и си мислят че всички останали са грешни, а само те са правоверните. Всяка геогравска ширина си има своята енергия, за пример 100, 200, 500 години във възход и след това падение. И това да направиш есички хора да мислят като теб е апсолютно безмислие.
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При това положение, националноста и религията нама да играят никаква роля.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук на тоя форум, можете само да спекулирате и разтягате езици. В всяка световна война се използва ново оръжие и при бъдеще такава ще го видим. Според мен това ще бъде на основата на биологията и ДНА и тогава ще видим кой какви гени пртежава.
63
17
 
9
 
! Отговори
Ottoman Empire преди 7 години
До АнонименАзиз Санджар През 2015 година получава Нобелова награда за химия, заедно с Пол Модрич и Томас Линдал, за изследванията на механизма на възстановяване на ДНК.аз не виждам никакъв българин в световната сцена? Май турците сме по развити от вас
62
11
 
34
 
! Отговори
Тюркменели преди 7 години
Качеството на един народ можеш да разбереш, като погленеш кои лидери са избрали.Ердоган - дава сигнал и хората скачат срещу танковете. Изчиства държавните структури от ЦРУ. Мюсюлманите от цял свят го приемат за лидер. При посещението на Обама седи с доминантен език на тялото... и Плевнелиев- избран от българите. Чете от листчето командата от американското посолство. Прави си селфи с американските посланници.
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бла, бла, бла празни приказки А защо всичко колето се произведе в Турция се изкопува от Европа, има ли някой на този Свет който се съмнява в съществуването на Световен ред, където расата и религията не играят никаква роля. Има нещо което за нас не-просвтените е необеснимо.
60
1
 
7
 
! Отговори
до 121 преди 7 години
какво работят тия образовани българи за 6000 евро ?
59
8
 
33
 
! Отговори
спокоен преди 7 години
Спокойно след по малко от година има избори в Германия.ВСИЧКИ политици спрягани за наследници на Меркел са за прекратяване на всякакви преговори със Турция и за спиране помощите на бежанците,по либералните искат да не им ги спират а само много силно да га намалят което си е пак спиране на помощите.Няма почти нито един политик който да е под влиянието на Ердоган освен Меркел а тя повече няма да бъде избрана на този пост.Особенно ако дойде на влас Шойбле ще им се стъжни положението.
58
10
 
4
 
! Отговори
не преди 7 години
До даИ аз, и ти, и всички българи. Не виждаш ли накъде вървят нешата? Америка се готви за голяма война с Русия, решила е да я срине. А ние сме съюзници с Америка и Турция. Нема лабаво!Щеш, не щеш като те мобилизират на фронта няма мърдане! Ще воюваш, къде ще отидеш?
57
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 109,Българските роми работят по строежите за турски патрони.Образованите българи, които знаят немски работят за немски работодатели с много високи заплати, от порядъка на 4 - 6 хиляди евро.
56
1
 
2
 
! Отговори
да преди 7 години
До неТи ли ще воюваш или само плямпаш?
55
16
 
5
 
! Отговори
не преди 7 години
До Анонимен 115По-вероятното е ние българите да воюваме рамо до рамо с турците някъде в руските простори. По линия на НАТО. През Първата световна така е било. С турците сме били братя по оръжие на фронта.
54
2
 
4
 
! Отговори
До 110 преди 7 години
..дори и малко им завиждаш, хайде признай си?
53
10
 
7
 
! Отговори
бг преди 7 години
До Василев 104Това е напълно възможно. Затова като българин недоумявам, че се намират турци, които не харесват и не одобряват Ердоган. Щото той направи Турция отново силна държава. И направо се чудя какво не му харесват турците живеещи на Запад? Аз ако бях турчин само за Ердоган щях да гласувам. Ако искат турците да го разменим с нашия президент. :) Да вземат Плевналиев да ги управлява Може би тогава ще са доволни? :)