В Германия притеснени от нарастващото влияние на Анкара

Партията на Ердоган влияе на хората с турски произход, заяви политик
7 авг 2016 19:22,
194
В Германия притеснени от нарастващото влияние на Анкара
Снимка: БТА

Германски политици изразиха загриженост от нарастващото влияние на Анкара върху хората с турски корени, живеещи в Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Германия е била свидетел на насилие в миналото между турски националисти и войнствени кюрди и германски служители се опасяват, че напрежението в турското общество след опита за преврат миналия месец може да прелее на територията на тяхната страна.

Още по темата

Хиляди членове на турската общност в Германия демонстрираха в Кьолн миналата неделя, за да покажат подкрепата си за турския президент Ердоган, което увеличи дипломатическото напрежение между Анкара и Берлин, припомня агенцията.

Хората от турски произход, които живеят тук, трябва да спазват нашите закони и да се придържат към нашите обичаи, заяви съюзникът на Меркел - Фолкер Каудер пред медийната група Функе в коментар, публикуван днес.

Той добави, че гледа със загриженост на опитите на турското правителство и на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да влияят на хората с турски произход, които живеят в Германия.

Бернд Риксингер, съпредседател на партията Левите, също предупреди за напрежение сред турското население в Германия.

"Привържениците на Ердоган вече оказват голям натиск на дисидентите в Германия", каза Риксингер. "Това трябва да спре. Не трябва да има заплахи между нас", посочи той.

В Германия живеят около три милиони души с турски произход. Шейсет процента от тях гласуваха за управляващата ПСР на последните парламентарни избори в Турция, според организация на турските общности в Германия.

Гьокай Софуоглу, председател на турските общности в Германия, заяви миналия месец пред Ройтерс, че в социалните медии се разпространява гореща телефонна линия, на която хората трябвало да се обаждат, за да сигнализират на турските власти за противници на президента Ердоган.

През уикенда няколко германски политици разкритикуваха Ердоган за масовите арести и политическата чистка в Турция след проваления опит за преврат миналия месец, съобщи ДПА.

Бернд Риксингер призова за незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване с Турция.

"Правителство, което преследва журналисти, предефинира правосъдието, хвърля опозицията в затворите и води война срещу собствения си народ, не може да бъде включено в ЕС", заяви Риксингер днес пред медийната група Функе.

Риксингер обвини правителството в Анкара, че е инсценирало събитието, наричайки случилото се "граждански преврат", целящ да укрепи политическата власт на Ердоган.

В интервюто Риксингер отправи критики и към канцлера Ангела Меркел. Той каза, че споразумението за миграцията, сключено между ЕС и Турция, което позволява да бъдат изпращани сирийци, търсещи убежище, от гръцките острови обратно в Турция, дава на Анкара власт да шантажира германското правителство.

"Г-жа Меркел не прави нищо, за да възпре Ердоган", отбеляза Риксингер. Той посочи, че поради тази причина споразумението за бежанците трябва да бъде отменено.

"На Ердоган спешно трябва да бъдат показани твърди граници, но вместо това той е ценен партньор на германското правителство. Това е недопустимо", заяви германският политик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
3
 
! Отговори
До Поручика преди 7 години
И как точно дефинираш "нелоялните български граждани и потенциалните предатели"?
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако българските политици са умни, ще извлекат огромни печалби за страната ни от тази сложна ситуация!
30
7
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Сърдит съм на турците! Току що двама турски строителни работници ме подмамиха във фургона и там ме обидиха по два пъти! Накрая даже не ми платиха!!! Подлеци!
29
7
 
15
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Увеличаване драстично на парите за въоръжение. Договаряне на съюзи с Гърция, Сърбия, Унгария, Полша, Словакия и Австрия. Организиране на гимназиални курсове по военно обучение. Активиране на вътрешното контраразузнаване и картотекиране на нелоялните български граждани и потенциалните предатели. Иначе ще гризнеме дървото като през 1393. Идва гадно време. Имаме не повече от 6-7 години.
28
3
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Василев, да ми даваш за пример един лаладжия като Иво Христов и да го имаш за коректив- показва колко ти е умствения багаж. Все едно Жорж Ганчев!Докога палячовци в държавата искаш, ***?Тоолкова да си спрял, Василев!
27
5
 
6
 
! Отговори
каймакАМ преди 7 години
Гледката е неописуема и в момента говори Ердоан пред 4 милиона на живо . Яшаа ен буюк ТЮРКИЕ !!!!!!
26
6
 
7
 
! Отговори
От Сан Франциско преди 7 години
Всяка година ходя по няколко пъти в Анталия на море. Като дам по 1-2 $ бакшиш ми целуват ръката по няколко пъти. Тук в България 5 лева ги гледат с презрение.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали във вторник е в Санкт Петербург, трябва му този организиран митинг за тежест, ръка ще целува, че иначе... увисва между двата стола, та на земята.
24
3
 
23
 
! Отговори
Asa преди 7 години
Дано проумеят в Германия и в цяла Европа, че интеграцията, която пропагандират и прилагат, е нещо много относително и неподдаващо се на точни измерения! Непостоянно нещо, което крие неизвестни опасности! Дори родени в Германия, турците са си турци и поддръжници на исламското течеиие на Ердоан. Интеграция? Каква точно!
23
4
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 7 години
Може и така да го наречеш. Направи го интелигентно и не насилствено.
22
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По руските сайтове (може би и по турските, аз турски не знам) пишат за много милиони на митинга. По американските сайтове - за стотици хиляди. Ал Джазира застава някъде в средата (и вероятно е най-точна) - един милион.Колкото и да са на митинга, важното е, че лъснаха на всички истинските лица! Само руснаците подкрепят турците! Както винаги! Руснаците са турци по душа!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бяха организирали по-качествен преврат, че станаха за смях. Божо Димитров се хвана за главата от тези евроатлантически издънки. Предаде им урок за следващия път.
20
12
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 7 години
Говориш наизустени лозунги. Никой на митинга не говори за джамии, бурки и останалите в главата ти страхове. Говорят за единство и за бъдещето и просперитета на един народ неподвластен на чужди интереси. Неща които продажната ти русофилистична натура няма как да разбере.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да се чете "В Германия са притеснени от нарастващото подивяване "
18
3
 
5
 
! Отговори
gogo преди 7 години
Каквото и да кажа ще наруша закона за омраза на верска и тн .. основа, надявам се тази пап... някой ден да си намери майстора.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Из целия интернет има анализи че тоя клоун Ердо е организирал преврата типично по негов стил да натопи някой друг . Аз си мислих че турците са умни глави но гледам днеска на митинка 3 милиона будали върнаха ме 20 години назад тъй ли нямаше някой снайперист да го гръмне тоя предател
16
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От утре в Турция няма кюрди. Всички за една нощ стават турци каквито са си били винаги.
15
5
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Над 3,5млн. на площада и над 5 млн. по улиците.Интернета е свободен, може да провериш.
14
2
 
20
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Споко! Чакаме и германските ДПС и ДОСТ! Халал да са ви гастербайтерите. За да бъде още по пълен тюрлюгювечс идат и още сирийци, афгани и прочее ножкаджии. Чака ви светло бъдеще швабииии.
13
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прословутият митинг с не знам си колко милиона души май ще се окаже излагация. Излезли са 100-200 хиляди, но то толкова са и охраната и полицията!