Оглеждаш се – наоколо само врагове!

Украински диверсанти или провокация на Кремъл?
Обновена: 18 авг 2016 11:10 | 17 авг 2016 21:50, Елка Василева
155
Оглеждаш се – наоколо само врагове!
Снимка: архив, Reuters

Според мнозина влиятелни международни наблюдатели и медии Русия не е подкрепила с убедителни доказателства своята версия за инцидента с групата "украински диверсанти", заловени миналата седмица в Крим. Множеството несъвпадения и явни нелепости в нея внушават, че може би става дума за провокация на Кремъл, целяща между другото да провали преговорния процес от Минск. Със сигурност е ясно засега само едно: цялата история тласна Русия в поредната фаза от милитаристката пропагандна кампания, пише Игор Ейдман за "Дойче веле".

Точно преди тези събития центърът "Левада" публикува данни от ново социологическо проучване, според които в Русия е спаднал напоследък интересът към украинските събития. От 2014 г. е намалял с над една трета броят на анкетираните, допускащи възможността за война с Украйна. Същевременно тройно по-малко жители на страната сериозно се страхуват от трета световна война. Руското общество дава вид, че лека-полека се успокоява, съвзема се от военната треска.

И ето, сякаш за да бъде спряна тази тенденция, в кримския град Армянск залавят "украински диверсанти". Кремълските пропагандатори и политиците пак взеха да крещят от телевизора, също като тийнейджъри, подстрекаващи към бой своите приятели с викове: "Насам! Бият нашите!".

Оглеждаш се - наоколо само врагове

Кремъл вече години наред активно използва войната като "ефикасно средство за мобилизиране на общественото съзнание в своя подкрепа". От руско-грузинския конфликт през 2008 г. насам всяко ново изостряне на военното противопоставяне е помпало рейтинга на руското ръководство и лично на Путин.

Властите не дават на хората да се отпуснат и да забравят какво писа един известен съветски поет: "оглеждаш се - а наоколо само врагове". Инак гражданите може да започнат протести срещу политиката, довела до рязък спад в техния стандарт. А докато има "враг пред портата", възмущението остава на заден план. Прочее се налага да поддържат у населението мобилизационно съзнание чрез постоянни "военни тревоги" като историята с "украинските диверсанти".

"Чекистът" знаел всичко предварително

Тази съзнателна политика изглежда е разработена в дебрите на руските тайни служби още в началото на века. Да погледнем примерно публикацията от онова време "Мобилизационното съзнание" на сайта с характерното име "Чекист". Там се твърдеше, че Русия "е обречена на глобално противопоставяне и откъм Изтока, и откъм Запада". И за да отвърнем ефективно на това "смъртно опасно предизвикателство", трябва най-напред "да променим съзнанието на народа".

Още по темата

Параноидните идеи от този род изглеждаха навремето самодейност на чекисти, неспособни да се изтръгнат от съветското си минало - днес обаче са станали мейнстрийм в руската политика. Същинската им цел обаче естествено не е да засилят борбата с митични външни заплахи, а да укрепват властта на управляващата силова групировка.

Мобилизационно съзнание се формира чрез тотална пропаганда и страх. Борбата с "външни врагове" е оправдание за репресии срещу несъгласните вътре в страната. За хората вече не е безопасно да възразяват на властите. Последните анкети сочат, че едва под една трета от жителите на Русия (с 8 на сто по-малко отпреди година) са готови винаги и навсякъде да изразяват истинското си отношение към политиката на държавното ръководство. Едва малко над 40 процента смятат, че всички или повечето им сънародници споделят с околните истинското си отношение към Путин.

Пропагандата куца

Ръководството на Русия все още не успява да постигне единство между власт и население. Сред основните причини е фактът, че руската пропаганда куца с единия - вътрешнополитическия крак. Населението като цяло няма доверие на управляващия елит, що се отнася до вътрешния живот на Русия. Само 14 на сто от жителите й смятат, че държавните лидери казват истината за положението в страната. И над 40 на сто са убедени, че говорейки по темата, висшите служители лъжат винаги - или почти.

Налага се Кремъл да компенсира недоверието на хората към вътрешната му политика, пренасочвайки вниманието им към реални или измислени външни проблеми. За целта е необходимо периодично да създава остри информационни поводи като последния кримски инцидент.

При все това е налице и доста осезаемо опозиционно малцинство, невъзприемчиво към путинската пропаганда и несклонно да крие това (10-15 на сто по данни от допитвания). То развива дейност в социалните мрежи, а както показа преди време "движението на белите ленти", при удобен случай е готово и да излезе на улиците. Интернет анкетите неслучайно дават съвсем различни резултати от стандартните социологически проучвания. Три четвърти от гласувалите на сайта на радио "Ехото на Москва" смятат например, че Русия "просто си е измислила заплахата откъм Украйна".

Когато войници маршируват, дори само няколко души, неизпълняващи командите, може да разрушат целия строй. За мобилизационното създание е опасно всяко островче на свободомислие. В Русия все още има такива отдушници. Има и шанс, че с разширяването на активната интернет аудитория ще се разширяват и те, пречейки на властите изцяло да подчинят обществото. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: УкрайнаРусияКрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
The Great Wall преди 7 години
Добре, нека приемем, че заплахата от Украйна е измислена, както лансира DW. Това ще рече, че и 11 септември 2001 г. е измислен и ислямският тероризъм е измислен, за да се строят същите огради около САЩ и ЕС.
114
2
 
2
 
! Отговори
Kрайно време преди 7 години
Е Путин да изгради една нова стена тип Китайска по границата на Ссср, коЙто не иска да стои вътре зад стената само бой . Руснаците пробваха с ГДР и германците се измъкнаха чак след 45 год. Сега руснаците трябва да се готвят за нов период от 45 г. глад и мизерия. Да живее кгб.
113
2
 
3
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА: преди 7 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА , В МОСКВА ...А И ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ -----ИМА НУЖДА ОТ "ВОЕННА ИСТЕРИЯ", ЗА ДА МОТИВИРА ПРИМИТИВИТЕ НА СОЦИАЛИЗъМА И КОМУНИЗъМА ЗА ВОЙНА С "прогнилия капитализъм"----КОЙЙТО ИМ ДАВА ПАРИ , ЗА ДА СЪЩЕСТВУВАТ!СВЪРШАТ ЛИ ПАРИТЕ -----СВЪРШВА И КОМУНИЗъМА!!!!!!!!!!!
112
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Анонимчо, слабо познаваш историята и комунистическата идеология. Ако прочетеш малко Ленин, Сталин, Троцки щеше да знаеш, че основната цел на СССР е унищожаването на капитализма и завладяване на целия свят, ни повече, ни по-малко. Е, кой тогава се защитава и кой е агресора? Всички действия на СССР и сега на Путин са нагло агресивни и основно срещу по-слаби държави. Единствено НАТО в момента донякъде възпира руската агресия.
111
2
 
7
 
! Отговори
Хан Страхил преди 7 години
Тази статия къде е писана ,може би на " ул Козяк 16" ?
110
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички граничат с Русия, а Русия с който си иска!
109
1
 
6
 
! Отговори
LGTRF преди 7 години
DW vinagi laje za Russia, govori obratnoto i izmislia.
108
3
 
6
 
! Отговори
Бисмарк го каза преди 7 години
Тази статия е прицелена към поколението не разбиращо руски език.По руските телевизии,както проправителствените,така и опозиционните се дадоха неопровержими доказателства,че е имало украински деверсанти,складове,оръжия,както и многобройни интервюта.В Русия опозиционното малцинство не е 10-15%,а е много по-малко,но е много крещящо и врещящо.Тия на 90% са генетични наследници на хазарите и болшевишките им деди и прадеди от времето на Ленин и Троцки."Удари евреин и ще чуеш вой отвсякъде" - Бисмарк.
107
1
 
9
 
! Отговори
Oleee преди 7 години
Вглеждаш се в заглавието и хоп - пак ... И пак с поредната порция глупости.
106
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някъде 60-те още деца ходихме на бригади по селата.Социален живот никакъв.Единственното развлечение беше четене на книги.И понеже в селската библиотека ръката на ДС не беше достигнала прочетох книгата Големия заговор против Русия.Писана преди развенчаването на Сталин.Заговор против Русия е имало има и ще има.Защото това е най-богатата на природни дадености страна.Така както едно куче си пази кокала и територията така и Русия винаги е настръхнала и е в бойна готовност.Каквото и да се приказва.
105
3
 
13
 
! Отговори
Прекрасна статия! преди 7 години
Прекрасна статия! Благодарение на нея всички ние намразихме САЩ, Куев, НАТО и обамовата Хилъри, станахме русофили и заобичахме Путин, Тръмп и Русия!
104
8
 
13
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
До Анонимен -130- Говориш небивалици и абс. глупости! "През ВСВ САЩ спасиха СССР" - за консервите ли говориш? или за автомобилите, които им дадоха американците? или за Т-34? Неграмотнико, прочети нещичко повече за ВСВ и тогава си позволявай да даваш оценки! Кой взриви първата атомна бомба? кой я пусна над цивилни градове? Не че Русия е "вода ненапита", но нека бъдем обективни с историята
103
0
 
1
 
! Отговори
Антиком преди 7 години
До Анонимен Филатов и Чернов с три дивизии азиатски диваци.
102
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби--122;Ами разбира се че няма да им дават технологии. След разпада на ссср САЩ оказаха помощ на Русия . ЕС и САЩ инвестираха 700 милиарда евро и какво? Путин Всичко харчи за оръжие и плаши целия свят, През ВСВ САЩ спасиха СССР и къде е руската /на управниците/ благодарност ? Сталин не демобилизира военовремената си армия ,1948 г Блокира Западен Берлин. 1949 г Взриви атомна бомба ,като я открадна от САЩ . 1950 г Започна Корейската война. И кой е Агресора ? Някой трябваше да спре кому
101
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧАР--118;Абе умнико САЩ ни освободиха От руско--комунистическото робство без да ни окупират и без да им плащаме.Те ни върнаха на картата на Европа в НЬОЙ . Те предизвикаха Цариградската Конференция ,на която беше дадена Автономия на Б--я. Русия ни раздаде половината територия . Платихме и Сума равна на 32,5 тона злато . руската окупация след ДЕВЕТИ ни струва 14 милиарда лв. Тя ни натресе ПЕЩЕРНИЯ комунизъм.
100
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби--114;В Косово живеят над 90% косовари ,така че е нормално да си имат държава. А вината на Милошевич ? Той няма ли вина за отделянето на Косово ? Че нали той им отне АВТОНОМИЯТА , дадена им от Тито,
99
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--113;До идването на Екатерина Русия е 10 милиона кв.км. По време на СССР--22 милиона.Как стана така. Останалите 12 милиона сами ли се присъединиха?
98
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До православен--108;Аколко руснаци имаше в нашите министерства ? Още след ДЕВЕТИ Сталин изпрати неграмотния ген. Филатов с 1000 главорези да учат нашите комунисти как да избиват по--ефикасно.
97
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към русофилите; Отивайте всички при Путин и се наслаждавайте на русия. Оставете ни на мира ! Вие ст пречка за Б--я . Ние сме повече от вас .Аде мъна !
96
3
 
1
 
! Отговори
Bobi e trol преди 7 години
Iasno! :)