Брюксел до Борисов: Визите ще паднат, когато Турция е готова!

"Ние изпълняваме споразумението за бежанците, очакваме същото от Анкара"
26 авг 2016 16:00,
159
Брюксел до Борисов: Визите ще паднат, когато Турция е готова!
Снимка: Reuters

Европа ще обяви дали е възможно сваляне на визите с Турция през септември, когато ще излезе следващият доклад на Европейската комисия. Той ще оцени готовността на Анкара за свободно пътуване в Шенген.

Това съобщи говорител на Европейската комисия по повод призива на премиера Бойко Борисов от Истанбул ЕС да изпълни обещанието си към Турция и да отмени визите под заплаха от нова бежанска вълна.

Домакинът на Борисов, Бинали Йълдъръм заяви, че това трябва да стане до края на октомври. В противен случай Европа щяла да бъде "поставена в огромен риск".

Експерти на Европейската комисия и Европейското бюро за бежанците са били вчера и в сряда в Турция, за да се запознаят на място със свършеното от правителството за изпълнение на оставащите 7 от 72-та европейски критерия за сваляне на визите.

Още по темата

Техните наблюдения ще залегнат в доклада, с който Европейската комисия трябва да предложи на страните членки дали да свалят визите за турски граждани.

В последния доклад от май Брюксел установи 7 пропуска, два от тях тогава бяха определени като "обективно неизпълними" - за биометричните паспорти с пръстов отпечатък и за споразумението за връщането на нелегални имигранти от ЕС в Турция.

Причината беше, че те трябваше да започнат да се прилагат от 1 юли, т.е. след издаването на доклада. Сега тези два критерия също ще бъдат анализирани, тъй като сроковете за тях вече са в сила, поясни днес говорител на Европейската комисия.

Останалите 5 условия, които Турция не изпълнява според последния доклад на Брюксел са: определението за тероризъм, което позволява преследване на политически опоненти и журналисти, правното сътрудничество с Кипър, която Анкара не признава за независима държава, стандартите за борба с корупцията, защитата на личните данни и сътрудничеството с полицейската агенция на ЕС Европол.

От тези условия с най-голяма политическа тежест е промяната на законодателството за борба с тероризма. Многократно президентът Ердоган заяви, че няма да свие обхвата на дефиницията, а различни европейски функционери, включително Европейската комисия заявиха, че без изпълнение на това условие, отпадане на визите няма да е възможно.

Мисията на Брюксел в Турция се е запознала и с хода на преговорите за членството на страната в ЕС, съобщи говорителят. Европа пое ангажимент да ускори тези преговори като част от споразумението за бежанците. От началото на годината ЕС се съгласи да отвори една преговорна глава - за икономиката и финансите.

Говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че ЕС не е променил позицията си по отношение на споразумението за бежанците.

"Ние спазваме споразумението от наша страна и очакваме същото от другата. Не се отказваме от нито една част от него и го подкрепяме в цялост", заяви говорителят по повод обвиненията от различни турски официални лица, че Европа не съблюдава ангажиментите си.

Вчера Европейската комисия коментира друго изявление на премиера Бойко Борисов, според когото в ЕС няма солидарност по отношение на миграционната криза и всяка страна "панически се спасява сама".

По този повод говорителят на Юнкер заяви, че миграционният проблем може да се реши само с общи усилия и че той засяга всички членки на ЕС, не само граничните държави.

Споразумението между ЕС и Турция за бежанците влезе в сила на 20 март. Според него Турция се задължава да приема обратно незаконните имигранти от Гърция и да се бори срещу трафикантите на хора. Срещу това ЕС се ангажира да приема по един сириец от Турция за всеки върнат от Гърция сирийски бежанец, да свали визите за турски граждани при изпълнение на всички критерии за това, да ускори преговорите за членство на страната в ЕС и да плати до 6 млрд.евро за бежанците, намерили подслон в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама сериозно ли???какви визи да падат бе?тоя си прави чистки все едно е диктатура,нямат закони за свободата на словото и равенство за жените..за каква Европа говори?....нямам думи
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
визите не са от значение. така и така 10 милиона турци живеят в европа и си пътуват когато поискат.също и техните роднини.за нас е важно вампирясалият султан да бъде сменен от светски демократичен човек и турция да бъде светска демократична и успяла държава. в противен случай една ислямистка 80 милионна турция ще е най голямата заплаха за нас
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До номер "5"Като нация имаме два варианта! Първият е, че е крайно време българският народ да погледне реално на нещата и международната обстановка и да изисква от политическият "елит" да започне да защитава националните интереси и дори и да започне да извива ръцете на ЕС колкото и невероятно за звучи, но е възможно. Вторият вариант е да не правим нищо, както обикновено и да чакаме да ни залеят още есента и да станем поредното гето като Гърция. Още в края на 2014 Саркози каза че Бг ще е гето.
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С диктатори като Ердоган и Путин не трябва да се преговаря по никакъв начин, неможе те да размахват пръст на България и да се заканват, и в същото време нашия премиер да води разговори с тях по какъвто и да е въпрос, но в края на крайщата то нашия Бойко е със същия акъл
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНародът го е казал: от два стола, падаш на земята------------------Те от Брюксел така и така ни казаха да си гледаме работата и да се оправяме сами с бежанците като ги пусне Ердоган. Те ще си затворят границите.
7
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко е стратег. Орбан се сви, той изгря. Брюксел го коментира всеки ден
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народът го е казал: от два стола, падаш на земята
5
0
 
18
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
как какво ще правим,веднага ще кажа.Без тол такси за бежанците по Марица от там по магистрала Тракия и накрая до Дунав мост по първокласнят път и да се оправят следващите....нали за това ги строим тези пътища........
4
0
 
45
 
! Отговори
fsd преди 7 години
Нашият човек се явява говорител на Ердоган пред Европа?
3
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неадекватната Тиква е заплаха за България! Незабавна оставка и скоростно строителство на ограда на границата с Турция по примера на Унгария.
2
2
 
59
 
! Отговори
Страхотно преди 7 години
Съюзниците ни ****а в устата, май,май... Унгарците заедно със сърбите ще пазят, забележете (!) - българо-сръбската граница, вместо българо-турската. Все едно Сърбия е в ЕС, не България. Доста позорно. Какво ще правим от тука насетне, нямам идея... да им се чуди човек на брюкселските зелки, но май се докарахме до това положение не заради тях, а заради "политическата ни класа"....
1
2
 
48
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Може ли да ми обясни като какъв се изявява Биби в случая?!Той за българските интереси нехае,а за т-те ни съседи много се загрижил.....Или...интереса клати феса?! КОЛКО гласа обеща Ердоган на Бостан?!