Русия се притесни от действията на Анкара в Сирия

Съдбата на Асад зависи все по-малко от Москва, пишат руски издания
26 авг 2016 09:37,
42
Русия се притесни от действията на Анкара в Сирия
Снимка: архив, Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъществява в Сирия американския "план Б". Съдбата на режима на Башар Асад все по-малко зависи от подкрепата на Москва, пише "Независимая газета".

Действията на Анкара в Северна Сирия тревожат Москва, но Вашингтон одобри военната намеса на Турция в конфликта.

Още по темата
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест нарече настъплението на турските войски и превземането на Джараблус "съществен напредък". Военните експерти допускат, че предприетата по инициатива на Ердоган операция "Ефратски щит" за блокиране на турско-сирийската граница ще прерасне в по-активни бойни действия из цялата територия, контролирана от "Ислямска държава", се казва в статията.

Турски танкове съвместно с бойци от опозиционната Свободна сирийска армия (ССА) и с подкрепата на авиация от САЩ светкавично освободиха Джараблус. Това показва, че турската армия и частите на ССА стават основна ударна сила в започналата сухопътна операция на американската коалиция срещу ИД. Фактически започва да се реализира "план Б", за който неведнъж спомена президентът на САЩ Барак Обама, докато настояваше за възможно най-бързо снваляне от власт на сирийския лидер Башар Асад, пояснява вестникът.

Военното ведомство в Москва засега не дава официален коментар. Руското министерство обаче едва ли ще остане доволно, че в Северна Сирия се разгаря ново огнище на напрежение, а териториалната цялост на страната отново е под въпрос, добавя "Независимая газета".

Руското министерство на отбраната поиска от турското военно ведомство данни за планираната въздушна кампания в сирийското небе с цел предотвратяване на въздушни инциденти, тъй като за пръв път турски военни самолети интензивно ще нанасят удари по цели в Сирия и могат да срещнат във въздуха руски бойни самолети, заявява източник на "Известия".

"Самият факт, че Турция предварително уведоми Русия за операцията в Джараблус, показва, че Анкара си е взела поука от ситуацията" след свалянето на руския изтребител Су-24 от турски самолет миналия ноември, коментира ориенталистът Александър Василиев.

Анкара никога не е криела, че се стреми да създаде по сирийската граница нещо като "пояс за сигурност". Вече е само въпрос на време Турция да напълни Джараблус с тюркмени или подбрани бежанци, прогнозира "Взгляд".
Регионалните интереси на Анкара не са се променяли по време на конфликта, няма да се променят и в бъдеще, твърди електронният вестник. "Първата й цел е да неутрализира антитурски настроените кюрдски движения, на първо място тези с прицел към по-високи форми на кюрдска държавност от една културна автономия (регионален вестник и песенно-танцов ансамбъл). Втората й цел е да отслаби съседните страни или режимите в тях", посочва "Взгляд".

Русия "заедно със сирийците и иранците ще действа в рамките на своя дневен ред, а турците ще си решават своите задачи, гледайки да не разрушат крехкото взаимно разбирателство, формирано след срещата" на Ердоган и Путин на 9 август в Санкт Петербург, коментира московският аналитик Руслан Пухов. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29На крадльото една дума му е в устата: "откраднаха". Тыпунгел, руската конструкторска мисъл е изключително мощна.Италианците използуваха в началото съвместна разработка на учебно-тренировъчен самолет, получиха аеродинамичната схема, после избягаха и побързаха да бичат пари с техния самолет. Руският се казва Як-130. Бюрото "Яковлев" консултира америте за техния суперфакан F-35. Бюрото "Макеев" консултира южнокорейците за тежката им ракета, а друго бюро - северокорейците. В около 50
25
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До АнонименДа почнем Свръхзвуковия П-800 Оникс (от него се о *** х а морячетата на Доналд Кук)Бра Мос - Семейство Олекотени ракети но и многофункционални в сравнение с П-800 може да стреля и по наземни цели с известни координати. Изпитват Авиационно базирана версия.Клъб/Калибър Семейство крилати ракети включително свръхзвукова противокорабна.Х-32 за Ту-22М3/4 - 5000км/ч като бойната глава е бронирана срещу снаряди от 20мм комплекс Фаланкс защитаващ американските корабиМалко ли са?
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои са тия модерни оръжия за нула време?Пълни глупости.Откраднаха малко технологии, та позакърпиха положението.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25"Достойни съюзници на САЩ са само китайците."Искал си да кажеш ПРОТИВНИЦИ, ама една мисъл не можеш да формираш. Зле си, значи! Глу/постите, които си написал показват, че не си в час. Руснаците развиха по-модерни бойни технологии за късо време. И онези зинаха! В момента кериерите им са нищо друго, освен гробове за хиляди морячета и стотици самолети. Руснаците са им подготвили неколкократно огнево превъзходство с няколко различни насители на ракети и крилати ракети. Подводниците и
22
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 25Ано Умни САЩ разбутват един кошер(страна) и след това докато пчелите жилят наред всички включително самите САЩ, Те успяват (обикновено) да се докопат до меда.В Сирия Рашките се докопаха до своя дял. Всичките им самолети и хеликоптери вече са Battle Proof което е супер при оръжейните преговори. Заради Т-50 и реално сваляне на всички произвеждани до сега ракети и бомби от въоръжение имат в изобилие управляемо оръжие - Тоест техните военни са МАКСИМАЛНО ЕФЕКТИВНИОще години Сирия ще
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какви локуми се разтеглят тука нямам идеяЕрдоган преди две седмици беше в Москва, дали не са си говорили и за Ефратски щит?? как мислите ... най-вероятно са теглили една червена линия, някъде в сирийска територия и така
20
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия оперира в Сирия, но много слабо. Дори за регионална сила не става вече.САЩ оперират по целия свят. Това е световна сила. Богати и силни са, умни и трезвени, за разлика от руснаците.Достойни съюзници на САЩ са само китайците.Руснака е затънал.
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е толкова закъсала, че вече е съгласна на всичко само да не харчи повече пари, защото ги няма.
18
1
 
1
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
до 11 то грамитно го ве до4 милиЯрда са :)
17
0
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До ПешкоПоказателното е, че по темата се снишаваш
16
10
 
13
 
! Отговори
12 преди 7 години
Путин се прецака, като прости на ердоган. Като не е учил история и не знае колко войни русия е водила с турция, така се получава. Не знам защо реши, че турчин може да му бъде приятел и съюзник.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако иска тръба ще си трае.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдите Путин ги стори курбан заради тръбите, а Обама заради оставането на Турция в евроатлантическата орбита.
13
0
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
А сега защо искат?
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Браво, сигурно дълго време си съчинявал тази тъпня! Или ти я дадоха написана?
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдите ще претърпят огромни поражения. Ако се бяха присъединили към Асад и Русия сега нямаше да ги избива Турция.
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня ден кюрдите ,подкрепяни от САЩ нападнаха правителствени войски на Асад.Това е причината Русия да даде разрешение на Турция да ступа малко кюрдите да си налягат парцалите и да не гледат към земи ,които не са техни. А и нека кюрдите сами се убедят кой трябва да им е съюзник-САЩ ,които хем уж ги подкрепят и им продават оръжие,хем и сипят бомби по главите или Русия
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Стига си повтарял тази лъжа, бе ! Не са искали, не са го превзели това село! Посочи лъжецо колко джихадисти са убити при завземането!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ивчоНе бяха ли 40 милиАрда, уважаеми ?
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
големи глупости, голяма пропаганда.