Френският премиер предупреди: Дебатът за буркините предстои!

Те били атрибут на политическия ислям, Валс "за" забраната
27 авг 2016 09:08,
38
Френският премиер предупреди: Дебатът за буркините предстои!
Снимка: архив, Ройтерс

Френският премиер Манюел Валс заяви, че съдебното решение за преустановяване на забраната за носене на буркини в средиземноморски град не слага крайна на според него фундаменталния дебат, предаде Асошиейтед прес.

Валс написа на страницата си във Facebook, че заклеймяването на буркините "по никакъв начин не поставя под въпрос личната свобода" и че става дума за заклеймяване на "смъртоносния, ретрограден ислямизъм".

"Буркините не са религиозен символ, а утвърждаване на политическия ислям в общественото пространство", написа той.

Решението за преустановяване на забраната за носене на буркини в град Вилньов-Лубе отваря пътя за съдебни дела в близо 30 други града с подобни ограничения, ако кметовете откажат да отменят заповедите си, отбелязва Асошиейтед прес.

Премиерът социалист подкрепи въвеждането на забраните и заяви в коментара си, че "мълчанието е равнозначно на малко отстъпление".

Някои жени във френското правителство открито изразиха несъгласие с позицията му.

ООН приветства решението на Държавния съвет на Франция да преустанови действието на забраната за носене на буркини във Вилньов-Лубе, заяви говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

"Приветстваме това решение. Мисля, че достатъчно ясно изказахме становището си, че достойнството на хората трябва да бъде уважавано", каза той. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Манюел Валсбуркини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм за буркините.Тази дреха, както е и мокра прецаква чудно яйчниците и бъбреците.
4
0
 
23
 
! Отговори
Овча Купел преди 7 години
Когато навремето си, в далечната 1996г. се добрахме до заветната "Шенгенска Виза" с група състуденти и отидохме на екскурзия за пръв път във Франция, освен невероятните за нашите соц-стандарти постижения, стоки и услуги, нещото което тотално ни зашемети беше огромния брой свободно разхождащи се по улиците на Париж умотани мюсюлмани и мюсюлманки! Спомням си как тогава си говорехме, че с тази ислямска измeт Франция не я чака нищо хубаво! Сега си давам сметка, уви, колко прави сме били!
3
1
 
25
 
! Отговори
Уайфай преди 7 години
"Буркините не са религиозен символ, а утвърждаване на политическия ислям в общественото пространство", написа той."ЩЕ СЕ СЕТИШ! ИСЛЯМА НЕ Е РЕЛИГИЯ, А ВОЕННО-ПОЛИТИЧЕСКА ДОКТРИНА!
2
0
 
26
 
! Отговори
Дора Габе преди 7 години
Идиотията няма граници! Бог да прости Европа, Бялата раса и християнството! Франция, Германия и Швеция вече доброволно бяха превърнати в ислямски кочини, с активно действащи Шериятски закони, останалото предстои! И никак не е красиво. Това са фактите!
1
0
 
14
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Нали "велика" Франция е демократична република ? Защо се водят дебати сред политиците?? Политик за народа си не мисли !! Той мисли само за собствените си кариера и джоб ! Защо не проведат Референдум ? В една"***" Швейцария, за всичко едро и дребно, през месец , управниците и се допитват до народа !! И във Франция, и в още "по-велика" България не може да се правят референдуми , тъй както искат хората ! Евентуалистически може - но както искат политиците и Конституционните независими !!??