Брюксел ще помага на бежанците през банкомати

ЕС ще плаща на 1 милион сирийци в Турция за храна, подслон и училище
8 сеп 2016 20:14,
67
Брюксел ще помага на бежанците през банкомати
Снимка: ЕК

Европейската комисия обяви днес най-голямата хуманитарна операция в историята на Европейския съюз. 348 милиона евро ще бъдат раздадени на 1 милион сирийски бежанци, намиращи се в Турция в рамките на споразумението между Брюксел и Анкара за спирането на миграционната вълна към Европа.

Парите ще се плащат месечно на дебитни карти, от които бежанците ще могат да теглят за храна, за квартира, както и за да ходят децата им на училище. Картите ще бъдат издадени от турското правителство, а размерът на помощите ще се определя от Световната организация по прехраната на ООН и от Турския червен кръст според конкретните нужди на всяко семейство.

Хората, които ще се сдобият с картите ще бъдат най-уязвимите, които не могат да намерят препитание, имат много деца, болни и роднини, които са нетрудоспособни.

"Сътрудничеството ни с турските власти до момента е прекрасно и затова се решихме да започнем тази програма", обясни комисарят за хуманитарни дейности на ЕС Христос Стилянидес.

Въпреки това парите няма да минават през турските власти, а само през хуманитарните партньори, с които Комисията работи в Турция, увери комисарят, без да уточни как ще се контролира процесът на издаване на картите и тегленията от банкоматите.

Той смята, че новият начин на плащане ще позволи на сирийците, които живеят основно в турските села и градове, а не в бежански лагери, да водят достоен живот и да имат право на избор.

Размерът на сумите ще е индивидуален, според нуждите на съответното семейство. Разходите са изчислени въз основа на минимална кошница от продукти и услуги, съобщи Стилянидес. Той обаче няма да надхвърля сумата, която безработните в Турция получават като обезщетение.

Агенцията на ООН, която имала голям опит с хуманитарни ваучери по света, щяла да контролира парите да се харчат само за храна, подслон и за образованието на децата.

Според Еврокомисията, като се дават парите в кеш, не само ще могат да се намалят разходите по разпределение на помощите, но ще се позволи на бежанците да си купуват храна, каквато желаят, а не да ядат само от хуманитарните пакети, които им се раздават от международните организации на терен.

ЕС досега е похарчил 512 млн. евро за храна на бежанците в Турция. Парите ще дойдат от средствата, които бяха събрани от страните членки и отделени от европейския бюджет за изпълнение на споразумението с Турция за спиране на миграцията. ЕС обеща да даде за 3-те милиона бежанци в страната 3 млрд. eвро до идното лято и още толкова, ако кризата не е разрешена дотогава.

Българският дял от трите милиарда е 5,9 млн. eвро, които вече бяха гласувани от правителството на Бойко Борисов. Брюксел обяви, че тази есен ще изпрати писма до европейските столици, с които ще поиска средствата да бъдат преведени в европейския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тежко им и горко на младото поколение европейци и последващите ги такива - освен пенсионери и безработни , сега ще издържат и мигранти, бежанци, терористи, ислямисти, джихадисти и всякаква арабска *** и помия, насадена им от техните управленски "елити", които продължават да избират! Всички те са обречени да робуват на банки и заеми докато са живи, техните деца и внуци до 9 - то коляно! И докато си седят мирно и спокойно и си ровят фейсбуците и покемоните, Европа е обречена на бърза смърт!
46
0
 
5
 
! Отговори
До Главния редактор преди 7 години
Ние си имаме една хубавица на име Кристалинка, дето от толкова много работа не се сещам какво видимо за България е свършила. Всичките решения на ЕК, които не Ви харесват са приети с нейния глас ЗА. Преди нея пък имаше една друга мадам Йес, за прякора сами се сетете защо и е даден. Но да не се ядосваме излишно, ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ.
45
1
 
5
 
! Отговори
Спокойно бре преди 7 години
Те и досега си получаваха храна от ЕС да се издържат, просто сега няма да чакат за европейските пакети като нашите бедни, а е ходят в нормални турски магазини и ще си пазаруват като всички нас. Пък и парите, които ще им дадат, едва ли ще са повече от нашите заплати понеже в статията пише, че няма да надхвърлят обезщетенията за безработица в Турция
44
1
 
1
 
! Отговори
учен преди 7 години
До Гладен редакторПрав сте, но бежанците са европейски проблем, за решаването, на който ЕС сключи споразумение с Турция. Нашите доходи са си български въпрос и ние сме сключили на изборите споразумение с победителите в тях т е ГЕРБ. Няма как националните доходи да са въпрос за останалите страни членки иначе веднага щяхме да им изпием еврата на германците примерно
43
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 7 години
"Помага" както обикновено означава изхранва. И колкото повече деца имат толкова повече "помощ". как пък между тези политици не се намери един човек с техническо образование, да е учил математика и да е чел повече книжки да им обясни че няма да насмогнат.
42
0
 
9
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
А-а-а-а, недейте море така! И за българските пенсионери Брюксел ще изпрати специални помощи от криви лопати за Цеинтралите софийски......... от неръждавейка....
41
1
 
29
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
От какъв зор, Брюксел ще решава къде да отиват парите на целия ЕС? Защо трябва да плащаме на тия ***? От какъв зор? Да не са ни копали по нивите???Абе тия в Брюксел, имат ли глави на раменете си изобщо? К'ви ги вършат там?Тия нямали пари. Ами то и ние нямаме, живеем в мизерия, с по 200 евро на месец, но никой не ни пита и никой не ни превежда пари по банкомати. Що за глупости творят тия там???
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто... Просто... Много рядко (почти никога) ми се случва да нямам какво да кажа, но след прочитането на статията съм просто МАТ.
39
0
 
19
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Ха сега всички "блюдолизци" по форумите и "натегачи"към разни Соросови организации у нас, отидете подстрой всички да гласувате за *** на тези президентскиизбори, па разгеле бате ви Бойко и вас ви уреди с по еднатакава дебитна карта и ви превежда мангизи всеки божи месец по банкоматите,докато вие си стоите в къщи пред телевизорите и компютрите. . . !?
38
0
 
26
 
! Отговори
England преди 7 години
Прости бруселски водорасли, смърт на изчадието ЕС !
37
0
 
4
 
! Отговори
ANonimen преди 7 години
Na mqsto kazano.I e taka.
36
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде започнаха пак със снимките на деца! Покажете какви примитивни преминават границите. Деца и жени стоят сред военни действия, но баш Ман'го шукария се разхожда из Европа с няколко хиляди в джоба като директор на позлатена землянка. Саудитска Арабия вместода заделя пари за джамии в Европа да си прибере при тях тази интелектуална мощ.
35
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Измислиха го! Само дето не е ясно как, колко и на кого. На м. а. н. г. а. л. и. т. е плащаме, на *** - мигранти пак плащаме, а ние се чудим как да свързваме двата края! И Сталин и Хитлер ми липсват, ей Богу!
34
0
 
23
 
! Отговори
вземете се в ръце преди 7 години
наистина трябват СТАЛИНИСТКИ методи а не мекушавост като атлантиците
33
2
 
19
 
! Отговори
СТАЛИН преди 7 години
ЛИПСВАМ ЛИ ВИ ...
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да излезе Повелителят на бостана - Негово Тиквейшество и да каже на раята колко всъщност са бежанците на наша територия, колко от тях изхранваме и за какви пари и колко са безконтролно плъзналите по Женския пазар, Лъвов мост, около Баня Баши джамия, по "Цар Симеон" и "Пиротска". Поне да сме наясно с това колко ни се бърка в джоба. Ако иска да попита министър-полицай Нейно Бъчвейшество - тя може да знае и да ги е преброила. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !
31
0
 
17
 
! Отговори
Аааааа, не! преди 7 години
Брюксел да не се опитва да си измива ръцете по този начин! Който има да си плаща- да си плаща кеш и на място!
30
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи,дерат ни пари за приемни центрове и издръжка на бежанци,преведохме и на Юнкер 100 милиона евро с едно щракване на пръсти,и сега вноска за издръжка на сирийски бежанци в Турция,вноска за ЕС,вноска за НАТО,вноска за всичко и навсякъде!!Парите ИЗХАРЧЕНИ за издръжка на бежанци в България,КОГА ЩЕ НИ ГИ ПРИВЕДЕТЕ??Никога!!Даване не е предвидено или..........битият-бит,.............!!!
29
1
 
44
 
! Отговори
Българин преди 7 години
А кой ще помогне на изнемогващите наши пенсионери, на децата без родители в домовете, на инвалидите и българите в неравностойно социално положение? Защо да храним с нашите данъци здрави и прави мигранти на възраст между 18 и 30 години, които не сме канили и на всичко отгоре са влезли в България по незаконен начин?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KHMER PRIDENESA reshili IRAN I SAUDITSKA ARABIYA da otmustqt ,inache vijdate kvo pravqt