Брюксел ще помага на бежанците през банкомати

ЕС ще плаща на 1 милион сирийци в Турция за храна, подслон и училище
8 сеп 2016 20:14,
67
Брюксел ще помага на бежанците през банкомати
Снимка: ЕК

Европейската комисия обяви днес най-голямата хуманитарна операция в историята на Европейския съюз. 348 милиона евро ще бъдат раздадени на 1 милион сирийски бежанци, намиращи се в Турция в рамките на споразумението между Брюксел и Анкара за спирането на миграционната вълна към Европа.

Парите ще се плащат месечно на дебитни карти, от които бежанците ще могат да теглят за храна, за квартира, както и за да ходят децата им на училище. Картите ще бъдат издадени от турското правителство, а размерът на помощите ще се определя от Световната организация по прехраната на ООН и от Турския червен кръст според конкретните нужди на всяко семейство.

Хората, които ще се сдобият с картите ще бъдат най-уязвимите, които не могат да намерят препитание, имат много деца, болни и роднини, които са нетрудоспособни.

"Сътрудничеството ни с турските власти до момента е прекрасно и затова се решихме да започнем тази програма", обясни комисарят за хуманитарни дейности на ЕС Христос Стилянидес.

Въпреки това парите няма да минават през турските власти, а само през хуманитарните партньори, с които Комисията работи в Турция, увери комисарят, без да уточни как ще се контролира процесът на издаване на картите и тегленията от банкоматите.

Той смята, че новият начин на плащане ще позволи на сирийците, които живеят основно в турските села и градове, а не в бежански лагери, да водят достоен живот и да имат право на избор.

Размерът на сумите ще е индивидуален, според нуждите на съответното семейство. Разходите са изчислени въз основа на минимална кошница от продукти и услуги, съобщи Стилянидес. Той обаче няма да надхвърля сумата, която безработните в Турция получават като обезщетение.

Агенцията на ООН, която имала голям опит с хуманитарни ваучери по света, щяла да контролира парите да се харчат само за храна, подслон и за образованието на децата.

Според Еврокомисията, като се дават парите в кеш, не само ще могат да се намалят разходите по разпределение на помощите, но ще се позволи на бежанците да си купуват храна, каквато желаят, а не да ядат само от хуманитарните пакети, които им се раздават от международните организации на терен.

ЕС досега е похарчил 512 млн. евро за храна на бежанците в Турция. Парите ще дойдат от средствата, които бяха събрани от страните членки и отделени от европейския бюджет за изпълнение на споразумението с Турция за спиране на миграцията. ЕС обеща да даде за 3-те милиона бежанци в страната 3 млрд. eвро до идното лято и още толкова, ако кризата не е разрешена дотогава.

Българският дял от трите милиарда е 5,9 млн. eвро, които вече бяха гласувани от правителството на Бойко Борисов. Брюксел обяви, че тази есен ще изпрати писма до европейските столици, с които ще поиска средствата да бъдат преведени в европейския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Летен лагерPosle da ne pluvat mnogo shapki na khmeri v moreto
26
1
 
7
 
! Отговори
Шумерски владетел преди 7 години
До KHMER PRIDEДругарю, явно тази вечр самогона е с ниско качество.
25
1
 
9
 
! Отговори
Летен лагер преди 7 години
До Анонимен 28Ами явно хората са умни и знаят как най- добре да се спавят с мусюманската напаст.
24
4
 
8
 
! Отговори
Млад Гербист преди 7 години
Г-н Борисов, като турски глашатай, следва да получи половината от тези пари. Направи толкова много за това споразумение и се превърна в незаобиколим фактор в Европа и Азия.
23
1
 
6
 
! Отговори
Раз-два преди 7 години
До Я гледай....Този е някакъв безделник, който по цял ден си стои в къщи и от нямане, какво да прави, чете, каквото му попадне. Тези дни, явно е станал специалист по Мианмарските въпроси и се изживява като кхмер. Палячовци като него има бол.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KHMER PRIDETAM V MIANMAR hilqdi musulmani bqha izbiti beshe izvarshen genocid
21
1
 
9
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
До KHMER PRIDE Хей приятел, ти ни хвърли в музиката с този Мианмар От къде го измисли това животно , дето щяло да става властелин на света ?
20
0
 
3
 
! Отговори
Girm преди 7 години
348 miliona evra na 3 miliona bejanci - po 116 evro... sastata offerta im e napravil Erdogan na eu...toi im prasta v shengen 3 miliona bejanci i ste im plasta po 116 euro na bejanec v shengen ...v tova chislo i uk...imal i bonus kitka magdanoz za vseki...
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Neznaeh che v TURCIA ima cherven krust,znam che ima cherven polumesec no krust?
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС буквално вече започва да действа по методите на СССР. Инвестира в план, който няма механизъм да обхване сложността на икономическите и социалните връзки вътре в самия себе си. Тези пари много трудно ще стигнат до точното си предназначение. Вероятно е да бъдат похарчени по съвсем друг начин.
17
1
 
33
 
! Отговори
питащ преди 7 години
Чии са тези пари? Кой има право да се разполага с тях от името на хората, без да са питани? За мен това си е чиста кражба.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Агенцията на ООН, която имала голям опит с хуманитарни ваучери по света, щяла да контролира парите да се харчат само за храна, подслон и за образованието на децата."Ще контролират пи ч ка си лелина. Няколко милиона народ ей така се контролира.
15
0
 
32
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Твърд демократ съм и обожавам промяната в БГ, но не мога да разбера едно: Синът ми е в Германия, като немски гражданин вече 15 години. Жена му е българка и живеят в Германия. Тя не получава никаква социална помощ от Германия, а тези икономически имигранти, с друга култура, и манталитет ..получават пари. Нима българката в очите на правителството на Германия е толкова по-зле от тези хора? Ето това не разбирам и Меркел трябва да обясни, защото ще загуби изборите и според мен-справедливо!
14
0
 
33
 
! Отговори
Помощополучател преди 7 години
Интересно, че европейските бедни нямат избор на помощите, които им се дават в храни според преценката на правителствата, а бежанците могат да решават макарони ли да си купат в магазина или локум
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добра вест за трафикантите на хора за Европа
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах колко ви мразя мама ви брюкселска. Символизирате цялата гнус на този смотан съюз.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците ще им ги смучат
10
0
 
18
 
! Отговори
Подозрителен преди 7 години
И как щефконтролилат за какво се харчат тези пари? Дали не се събират например за да се плати на трафикантите да ги докарат в Европа
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел да помогне и на европейците, като се самовзриви.
8
1
 
12
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 7 години
Малко е!Може ощеИ още