Защо споразумението за Сирия е победа за Москва

След дълги преговори Кери даде зелена светлина за сътрудничество
12 сеп 2016 20:12,
51
Защо споразумението за Сирия е победа за Москва
Снимка: БТА

Сключеното в петък споразумение между САЩ и Русия за примирие в Сирия бе постигнато след продължили с месеци опити на Москва да убеди Вашингтон да разшири военното сътрудничество срещу джихадистите.

Въпреки дълбоките разногласия, това споразумение, което предвещава небивало военно сътрудничество между Москва и Вашингтон, е победа за Москва според анализаторите, пише Франс прес.

Съвместни удари

Въпреки че Русия от месеци призовава САЩ да обединят силите си в Сирия, до петък вечерта Вашингтон системно отхвърляше руските предложения.

Още по темата

Но след дълги часове на преговори в Женева с руския си колега Сергей Лавров в петък вечерта държавният секретар на САЩ Джон Кери даде зелена светлина за създаването на съвместен руско-американски център, чиято цел е да координира евентуални удари, при условие, че примирието в Сирия издържи една седмица.

"Това е победа за Русия, защото тя много настояваше тази точка да бъде подписана и дълго работи по въпроса", обяснява пред АФП политическият анализатор Фьодор Лукиянов.

Още повече, че Западът на няколко пъти е обвинявал Москва, основна опора на режима на Башар Асад, че атакува враждебни към режима в Дамаск бунтовнически групи, а не терористични организации, както твърди тя самата.

Друг успех, постигнат в петък от Москва, беше, че Вашингтон прие да убеди бунтовниците да се разграничат от джихадистите, с които са съюзени в провинциите Халеб и Идлиб, както Москва е искала много пъти.

Башар Асад остава

Въпреки че техният общ враг е организацията "Ислямска държава" и редица групировки, смятани за терористични от Съвета за сигурност на ООН, Русия и САЩ подкрепят противоположни страни в сирийския конфликт: Москва подкрепя Дамаск, а Вашингтон - коалиция на умерени бунтовници.

САЩ поискаха на няколко пъти оставката на Башар Асад като предварително условие за какъвто и да е мирен план. Тези призиви се отправят по-рядко от 2013 г. насам и след отказа на Обама от американски удари срещу режима на Асад.

Въпреки че на преговорите в Женева не беше спомената съдбата на сирийския лидер, Джон Кери заяви, че е поискал от Русия да окаже натиск върху режима, който прие примирието още в събота.

"Фактът, че сирийското правителство участва непряко в това споразумение - предвид че Русия е помолена да му окаже натиск - е косвено признание, че Асад съществува и нищо не може да се направи по въпроса", смята Лукиянов.

"Това показва, че е невъзможно Асад да бъде заобиколен", подчертава той. Още една точка за Москва.

Нестабилно примирие

Въпреки че Русия смята, че споразумението е крачка към уреждането на конфликта, в който от 2011 г. загинаха най-малко 290 000 души и тласна към емиграция милиони сирийци, Москва се старае да не вдъхва напразни надежди.

Това не е първото споразумение за примирие в Сирия, сключено между двете големи сили. През февруари подобно споразумение за прекратяване на огъня, подкрепяно от Москва, Вашингтон и ООН, беше нарушавано всекидневно.

Руският външен министър Сергей Лавров призна: Русия не може "да гарантира на 100 процента", че всички воюващи страни ще спазват новото примирие.

Според руския аналитик Руслан Пухов, цитиран от агенция ТАСС, въпреки че режимът в Дамаск прие споразумението, Башар Асад "не може да контролира изцяло всичките си поддръжници", които може да се изкушат да нарушат примирието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
ggg преди 7 години
Аз искам оставката на Обонго.....щом ФАЩ могат да искат на Асад.
33
0
 
2
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Да... Киро- провокираш ! Част от Аснаруховите българи / при преселението / са се родили в днешните руски земи .!И Какво означава: " Как живеят германците днес ?" Известно ли ти е ,какъв е статута на Германия в световната общност ?!? Как мислиш / какво предпочиташ/: задоволен РОБ или свободен народ -/според стандарта-/като-японски или ирански ...и т.н. Аз обичам и германците ,но те трябва да получават разрешение за много и много неща от "победителите" !!! Но не се говори за това ...а !
32
5
 
10
 
! Отговори
ИДИОТИ преди 7 години
Какво примирие какви пет лева. На терен се бият не руски и американски войски , а шиитите и ИРАНСКИ СПЕЦНАЗ от АЛ КУДС !КОЙ ЩЕ ГИ СПРЕ?МОСКВА ЛИ??ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ!ШИИТСКИ ГАЗОПРОВОД ЩЕ ИМА, КАТАРСКИ НЕ!ДОКАТО РАШКИТЕ СЕ ГУШКАТ С ЯНКИТЕ , КИТАЙ СТОИ ПЛЪТНО ЗАД ИРАН И СИРИЯ! НАЙ ГОЛЯМОТО НАХОДИЩЕ НА ГАЗ В ЮЖЕН ПАРС ЩЕ СНАБДЯНА КИТАЙ С ГАЗ.ГАЗОПРОВОД СИБИРСКА СИЛА НЯМА ДА ИМА !!НЯМА ДА ГИ ИМА И ТУРСКИЯ И ЮЖНИЯ ПОТОК!!С КИТАЙ И ИРАН СВЕТА ДНЕС НЕ Е ТОВА КОЕТО БЕ ВЧЕРА !!!
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че той Кирето коментира само русофилките. Къде видя да коментира големи играчи?
30
4
 
18
 
! Отговори
русофил преди 7 години
До kiroКире, чадо. Не си узрял още за да коментираш голямата политика и големите играчи в нея.
29
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко пъти да повтаряме, че Путин винаги печели, въпреки че е виновен за всичко :)
28
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия пак победи. Краварите мучат жално. МУУУУУУУУУ
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Василев 30А ко ша ги праиш тия "кръгове" от най-малко 80% от народа, които поддържат президента си???? Като фашистката хунта, ще им изпратиш танкове???? Брей, що за *** тука, КОЙ ви пълни главите с глупости? Я оставете най-сетне руснаците на мира!
26
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По вестниците всеки ден слушаме победи за Москва, а те затъват ли затъват горките.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агент Мортимър,вие не сте умен.
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щото на Мичиганското езеро всяка седмица има уикенд на българофилите, нали КРАВАРЮ насранджев? Потапяй шамандурестата глава тъъппак.
23
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТААко днес Русия бе малка, бедна и беззащитна колкото България, а България бе огромна, богата и силна като Русия, то в Русия щеше да има много българофили, а България щеше да направи всичко необходимо да защити Русия.Това и ще направи Русия за нас, за пореден път.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдолюбите да кажат сега Асад като иска цяла Сирия кюрдите ко ги прайм? Пращаме ги там дето ги праща Ердоган или ги прибираме някъде на същинска докато чакаме по-добре времена?
21
17
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Споразумението не е победа на Русия,а под натиска на мигрантите към Европа,който вече излиза извън контрол.САЩ няма как заради един Асад,да си развалят отношенията с цяла Европа,че и с Турция,която е в НАТО .
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агент Мейпъл вие открихте топлата вода. Много сте умен.
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това нито е първата, нито е най-голямата, нито последната победа. И това не е само победа за Москва, това подобно на спечелените битки във ВСВ е победа за цялото човечество. Когато и последните краварски мераци за властване над света се изпарят, човечеството ще може да си отдъхне и празнува както е празнувало след краха на хитлеристка Германия.
18
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Победа за Москва ще е, ако паднат санкциите. Дори ако се наложи да върнат Крим в замяна.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странджата и жокер не му помага. Още не е схванал за какво иде реч. Тъъпп си е.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, наСранджата измуча нещо глупаво. Само толкова ли можеш бе, слабак? Приемай поражението и бегай да спиш. Измий си краката преди да си легнеш, че смърди на лешш.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази новина я крият от Хилави Клингон щото ако я прочете ще припадне два пъти и три пъти ще получи гърчове и спазми. А ще кашля до смъррт.