Защо споразумението за Сирия е победа за Москва

След дълги преговори Кери даде зелена светлина за сътрудничество
12 сеп 2016 20:12,
51
Защо споразумението за Сирия е победа за Москва
Снимка: БТА

Сключеното в петък споразумение между САЩ и Русия за примирие в Сирия бе постигнато след продължили с месеци опити на Москва да убеди Вашингтон да разшири военното сътрудничество срещу джихадистите.

Въпреки дълбоките разногласия, това споразумение, което предвещава небивало военно сътрудничество между Москва и Вашингтон, е победа за Москва според анализаторите, пише Франс прес.

Съвместни удари

Въпреки че Русия от месеци призовава САЩ да обединят силите си в Сирия, до петък вечерта Вашингтон системно отхвърляше руските предложения.

Още по темата

Но след дълги часове на преговори в Женева с руския си колега Сергей Лавров в петък вечерта държавният секретар на САЩ Джон Кери даде зелена светлина за създаването на съвместен руско-американски център, чиято цел е да координира евентуални удари, при условие, че примирието в Сирия издържи една седмица.

"Това е победа за Русия, защото тя много настояваше тази точка да бъде подписана и дълго работи по въпроса", обяснява пред АФП политическият анализатор Фьодор Лукиянов.

Още повече, че Западът на няколко пъти е обвинявал Москва, основна опора на режима на Башар Асад, че атакува враждебни към режима в Дамаск бунтовнически групи, а не терористични организации, както твърди тя самата.

Друг успех, постигнат в петък от Москва, беше, че Вашингтон прие да убеди бунтовниците да се разграничат от джихадистите, с които са съюзени в провинциите Халеб и Идлиб, както Москва е искала много пъти.

Башар Асад остава

Въпреки че техният общ враг е организацията "Ислямска държава" и редица групировки, смятани за терористични от Съвета за сигурност на ООН, Русия и САЩ подкрепят противоположни страни в сирийския конфликт: Москва подкрепя Дамаск, а Вашингтон - коалиция на умерени бунтовници.

САЩ поискаха на няколко пъти оставката на Башар Асад като предварително условие за какъвто и да е мирен план. Тези призиви се отправят по-рядко от 2013 г. насам и след отказа на Обама от американски удари срещу режима на Асад.

Въпреки че на преговорите в Женева не беше спомената съдбата на сирийския лидер, Джон Кери заяви, че е поискал от Русия да окаже натиск върху режима, който прие примирието още в събота.

"Фактът, че сирийското правителство участва непряко в това споразумение - предвид че Русия е помолена да му окаже натиск - е косвено признание, че Асад съществува и нищо не може да се направи по въпроса", смята Лукиянов.

"Това показва, че е невъзможно Асад да бъде заобиколен", подчертава той. Още една точка за Москва.

Нестабилно примирие

Въпреки че Русия смята, че споразумението е крачка към уреждането на конфликта, в който от 2011 г. загинаха най-малко 290 000 души и тласна към емиграция милиони сирийци, Москва се старае да не вдъхва напразни надежди.

Това не е първото споразумение за примирие в Сирия, сключено между двете големи сили. През февруари подобно споразумение за прекратяване на огъня, подкрепяно от Москва, Вашингтон и ООН, беше нарушавано всекидневно.

Руският външен министър Сергей Лавров призна: Русия не може "да гарантира на 100 процента", че всички воюващи страни ще спазват новото примирие.

Според руския аналитик Руслан Пухов, цитиран от агенция ТАСС, въпреки че режимът в Дамаск прие споразумението, Башар Асад "не може да контролира изцяло всичките си поддръжници", които може да се изкушат да нарушат примирието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
18
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
До Анонимен 13Еми да, то се вижда кой балон се пука,мен ми се струва, че е задокеянският балон. Някои нямат стълби за самолетите им, други им казват, че ще въртят икономиките си, както им е изгодно, трети им поставят условия......., няма вечни империи. Америка се крепи на печатни машини, но замисли се, ако някои държави решат да си поискат заемите изплатени в злато. Тогава ще трябва и брачните хълки на населението си да вземат.....
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кравешкия сектор защо мълчи? Или след загуба трудно се мучи?
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох няколко пъти новината, но не видях къде е победата за Москва. Освен, че ще си поемат малко въздух да го считат за победа.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Месеци наред... Как няма да са месеци наред като Сащ ги създадоха и до сега ги поддържат.
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ще ходят бе?! Има ли някой който още да не е разбрал кой е Господарят на планетата? Ако има има такива - давам жокер - името му започва с Пу и завършва на тин.
9
10
 
24
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Имах случайно запознаване с американски войници, бяха тук на нещо средно между почивка и семинар. Не са лоши хора, нормални военни с бих казал, високи заплати. Осигурени социално и съвсем земни. На въпроса ми каво мислят за руската армия отговориха много просто и ясно. На всичко сме готови но да не дава господ да се наложи да се бием с руснаците. Попитах защо. Отговора беше лаконичен, те са друга материя, нямат страх и са много силни професионалисти.
8
4
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 8Защо не, особено, ако междувременно цъфнат налъмите!
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха на бас, ще тази статия ще събере най много 20 коментара! Шорошите са активни, само когато видят в заглавието името на Путин, или препечатка от Ройтерс колко зле са руснаците.
6
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама разбира се, че е победа за Москва! Догодина, като върнат Крим срещу падане на санкциите, пак ще бъде победа за Москва!
5
7
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Уж политици от 19 век, уж изолирани, пък глей какви компромиси с евроатлантическите ни съвест, морал и нежни душички...
4
4
 
15
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Да започне плюенето сега...........
3
8
 
19
 
! Отговори
Martin преди 7 години
Америкоанците бавно но сигурно отиват на заден план благодарение на показаният им среден пръст от Русия. Не искам да кажа, че се отдръпват изцяло от решението за Сирия, че нямат възможности или, че нямат сили във военно отношение. Просто на сцената се появи още един голям играч, а именно Русия Американците не знаят, какво е истинска война, свикнали са да дигнат самолетите и да бомбардират лесни мишени, страни. Когато срещу тях се изправи сила просто стават по разумни и послушни. Да започне плюен
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Въпреки че Русия от месеци призовава САЩ да обединят силите си в Сирия, до петък вечерта Вашингтон системно отхвърляше руските предложения."ФЕД са изчерпали складовата наличност от хартия за банкноти и са дали разрешение на Обама да приеме руското предложение.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали Русия беше регионална сила,пък диктува условията си на щатите. И гринговците слушат.