Плащаме 400 млн. евро за АЕЦ "Белене" до края на 2016

Това твърди руски заместник-министър
Обновена: 17 сеп 2016 13:03 | 17 сеп 2016 13:00, Петя Славова
68
Плащаме 400 млн. евро за АЕЦ "Белене" до края на 2016
Снимка: архив, Reuters

България ще погаси голяма част от дълга си към Русия за АЕЦ "Белене" до края на годината, заяви пред ТАСС руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

Той даде интервюто за руската държавна информационна агенция във Варна след среща на съпредседателите на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се състоя във Варна. От българска страна са участвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска - първият заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

Още по темата

"Главната задача на нашата среща бе въпросът за компенсациите за разходите и загубите, които руската страна понесе заради спирането на този проект", коментира Герасимов, цитиран от БТА. Той припомни, че арбитражен съд постанови България да плати на Русия обезщетение в размер на 620 милиона евро.

"Разбира се, тази сума е доста голяма за българската страна, но въпреки това намерихме варианти за погасяване на тези задължения", отбеляза Герасимов, като обясни, че това вероятно ще стане на няколко транша. Първият, в размер на 400 милиона евро, ще бъде платен на "руската страна до края на годината", посочи той.

Руският заместник-правосъден министър заяви, че България е проявила интерес и към по-нататъшното развитие на някои проект в областта на ядрената енергетика. "Става въпрос не само за АЕЦ "Козлодуй", но и за възможност за връщане към проекта "Белене", уточни той.

Герасимов определи перспективите за такова сътрудничество като "доста интересни", но отбеляза, че двете страни са се съгласили, че възможността за развиване на тези проекти "зависи от погасяването на дълга". "Без плащане на дълга, новите проекти няма да бъдат реализирани", подчерта той.

Герасимов каза още пред ТАСС, че участието на Русия в изпълнението на проекта за строителство на газоразпределителен център в България ще зависи от гаранциите и обема на доставките.

"За газовия хъб "Балкан" ситуацията е по-малко оптимистична (в сравнение с АЕЦ "Белене")", коментира руският заместник-министър. Той все пак отбеляза, че "руската страна ще разгледа всички предложения на българската, които биха могли да убедят (руския държавен газов концерн Газпром) в това, че, първо, този проект е интересен, от гледна точка на обема (на газовите доставки)".

"Вторият компонент", посочи Герасимов, "това са гаранциите, които трябва да дадат българската страна и Европейската комисия". "Ако Газпром се съгласи да доставя газ за българския хъб, то при никакви обстоятелства никоя от страните не би могла да се откаже от неговата реализация", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 37иначе казано, съветите и нацистите подпалиха ВСВотпразнуваха това с военнен парад на червеноармейци и бойци от вермахта
31
8
 
11
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 7 години
Запор на имущество и банкови сменти на Овчаров и Станишев.Т.е не запор, а направо конфискация.Те домъкнаха руснаците в Белене ,и те се облажиха от тая работа.
30
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното нещо, за което трябва да сме благодарни на братските ни православни освободители. Че най-редовно ни освобождават от едни корави пари - е, верно, без да ни питат ама освобождението си е освобождение.На ***, които някога са си мислели, че ще има реална полза от втора атомна, да погледнат данните за потреблението на енергия в последните 7-8 години и износа. Всичко беше направено с цел ограбване. Както всяко нещо, в което са замесени руснаци.
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилчета, на днешния ден преди 77 години болшевишка Русия в изпълнение на ангажиментите си към съюзничката си нацистка Германия нападна Полша в гръб. Подялбата на Полша бе отзнаменувана с тържествен военен парад на руски и германски части. Командващи парада са генерал Гудериан от немска и комбриг Кривошеин от руска страна. Вие вече поляхте ли годишнината?
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банкянският Зеленчуксъсипа държавата и изгони децата, пораженията са многократно по-пагубни от петвековното робство!
27
0
 
18
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 7 години
Както каза френският посланик на заминаване: "Слабоумието не е проблем .... стига да не е на държавното управление."
26
8
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Айде сега юруш на следващия голям енергиен проект с руснаците. Газов хъб, нов реактор в Козлодуй.... важното е пари да текат.
25
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези, които са сключили тези заробващи България договори трябва да бъдат убити като кучета публично!Комунистите съсипаха държавата и изгониха децата, пораженията са многократно попагубни от петвековното робство!
24
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде овчиците пак ви го .... манечкият с големите разноски. Ама вие сте свикнали та не ви прави впечатление.Добре че преди 20 години се изнесох от кочинката та съм си добре. Много пъти децата ми които се родиха в чужбина ме питат каква е тази територия българия и защо там народа е толкова "умен"? А аз им казвам че по добре да незнаят нищо за тази територия защото ако разберат ще ми се смеят че съм се родил на онази територия на която живуркат много "умните" хора!
23
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поне някой видял ли е тези реактори за които се плаща като знам руснаците какви измамници и мошеници са .... или са макети за ***
22
2
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Точно за това изказване на *** му вярвам, щото го видях с очите си. На българо-американски семинар на инвеститорите го изръси.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че ще платим двата реактора, е ясно. Сключили сме неизгодни договори и по-добре(по-молко лошо) е да се откажем от тях. Но, след като ги платим, ЩЕ ПОЛУЧИМ ЛИ ДВАТА РЕАКТОРА?А Б.Б., вместо да се съди за лихвите, трябва(ше) час по-скоро да плати от "милиардите допълнително събрани в бюджета". Тези милиарди и без това ще бъдат прахосани ...
20
2
 
3
 
! Отговори
До Гошо...Тъпото преди 7 години
Готин ник! Отива ти!
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пари на окупатори не давайте, така спонсорирате убийците на деца
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"""Те ако искаха да ни ограбят щяха да ни съдят и за Южен поток"""Че кой ти е казал, че няма да плащаме още толкова за Южен Поток. Кремълците се научиха, че у нас могат нищо да не строят и да прибират милиончетата за неустойки.
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 12 и подобните"Бойко сам се похвалил, че спрял проекта."Другари путинофили, Бойко непрекъснато се хвали, че направил какво ли не. Аз лично не му вярвам. Вие защо му вярвате конкретно за това? Удобно ви е нали! Ето това е двоен стандарт неуважаеми памперси!
16
4
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Бат Боко е...жертва.Банкянският Зеленчук ако знаеше,че да си...премиер на държава си требе...акъл да предвиждаш нещата,нямаше да се...хваща.Подведен е,простете му.След време,в третия си...мандат вече ще мисли...перспективно;не само с...едната си глава.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама чакайте! Европейски съд осъди България, а не съдът в Москва например. Щом и те видяха че Русия няма вина, кво ревете! Никой няма да тръгне да прави реактор, ако няма договор. Щото иначе никой съд няма да го вземе под внимание. Така че питайте борисов защо не спря проекта, още преди построяването на реактора. Тогава щяхме да се разминем само с неустойки.
14
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че го спряха най-сетне това Белене
13
1
 
11
 
! Отговори
БЕДНОТИЯ ДО ШИЯ преди 7 години
КОЙ сключи договорите, КОЙ ги развали?КОЙ ще плаща - народът.