Отношенията между САЩ и Русия удариха ново дъно

US вестници: Вашингтон се отказа от двустранните контакти за Сирия
Обновена: 4 окт 2016 08:57 | 4 окт 2016 08:52, Елка Василева
99
Отношенията между САЩ и Русия удариха ново дъно
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Отношенията между САЩ и Русия удариха ново дъно вчера, когато правителството на Барак Обама се отказа от сътрудничеството си с Русия за слагане на край на сирийската гражданска война и за създаване на общ фронт срещу терористите там, а Москва денонсира ключово споразумение в сферата на ядреното разоръжаване, пише в. "Вашингтон пост".

Вашингтон преустанови двустранните контакти с Москва, целящи установяване на примирие в Сирия, обвинявайки Кремъл, че участва заедно със сирийската авиация в жестоките бомбардировки срещу обсадения град Алепо.

Предусещайки края на преговорите след неколкократни предупреждения от страна на американски представители, президентът Владимир Путин отговори с отхвърляне на ключово споразумение, призоваващо всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний - химичен елемент, използван за направата на ядрени оръжия. Тези събития свидетелстват за още по-голямото влошаване на отношенията между САЩ и Русия, които са в горчиви противоречия относно Сирия, Украйна и други проблеми, пише в. "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Отмяната на подписаното през 2000 г. споразумение за унищожаването на запаси от обогатен плутоний бе до голяма степен символичен жест. Кремъл обаче го използва, за да изтъкне редица "неприятелски действия" срещу Русия, като се започне от санкциите заради Украйна и се стигне до разполагането на сили на НАТО в балтийските страни, пише "Вашингтон пост". Решението на Путин не изглежда пряко свързано с провала на съвместните усилия в Сирия, но поставя акцент върху влошаването на двустранните отношения през последните няколко седмици, отбеляза в. "Уолстрийт джърнъл".

Държавният департамент обяви и изтегляне на американските представители, които се срещаха в Женева през последните седмици със свои руски колеги да планират координирани въздушни удари срещу Ал Кайда и Ислямска държава в Сирия.

Решението на Вашингтон слага край на изгледите за примирие, създава риск да прати дългогодишната война в нова опасна посока и кара надеждата за политическо уреждане на конфликта да изглежда много далечна. Краят на преговорите слага на плещите на правителството на Обама тежката задача да обмисли други варианти за Сирия, включително доставки на по-мощни оръжия за бунтовниците, борещи се срещу правителството на Башар Асад, пише "Уолстрийт джърнъл".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: САЩРусияСирияплутоний
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
14
 
! Отговори
даа. преди 7 години
Не знам за Русия , но и САЩ затъват , от далече се вижда.
51
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди години всички разплащания бяха в зелени гущерчета. Сега Русия и Иран ще разплащат само в собствена валута. Икономистите ще ти обяснят какво означава това за долара!
50
8
 
10
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 63Падането на Рублата от 45 на 65 за долар реално затвори руския пазар за повечето не санкционни стоки. От друга страна всичко което се произвежда в рубли е с почти 30% по-рентабилно в момента особенно ако се изнесе за долари извън РФ.Освен това Рашките променят данъчната си политика ако преди бюджета се формираше от 80% от петролната промишленост сега данъците са разпределени по всички сфери и цената на петрола играе по-слаба роля в сравнение с цената на Рублата
49
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин от анимационни герои като истеричната бабка Хилари не се плаши.
48
5
 
9
 
! Отговори
до 63 преди 7 години
Хайде отвори някой сайт за обмен на валути (xe, oanda), виж валутните курсове за една година назад и пак пиши. В момента руската рубла е на най-добро ниво от последните 12 месеца. И се очаква да расте още при замразяването на добива на петрол. Нещо ползваш стари опорни точки. Ходи да те препрограмират.
47
3
 
17
 
! Отговори
Калина преди 7 години
Крайно време е Русия да обяви безполетна зона в небето на Сирия за всички самолети от така наречената коалиция. В същото време трябва да изравни със земята Алепо чрез масирани бомбардировки с най-мощните бомби. И разбира се когато стигне до завода за производство на газови снаряди на базата на хлорни съединения под да използва тези снаряди върху самите терористи. С техните камъни по техните глави. В подземните тунели да се нагнети отровен газ и всички терористи в тях да измрат като плъхове
46
2
 
19
 
! Отговори
42 преди 7 години
СПОМНЯМ СИ НАШИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИ В КАКЪВ ВЪЗТОРГ БЯХА ОТ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ, КАК ЗА ЕДНА ГОДИНА РУСКАТА ИКОНОМИКА ЩЕ БЪДЕ ТОТАЛНО СЪСИПАНА И 1000 РУБЛИ ЩЕ СА ДОЛАР. А ТО КАКВО СТАНА РУСИЯ ИЗЛИЗА ПО- СИЛНА ОТ САНКЦИИТЕ И СЛЕД ВОЙНАТА В СИРИЯ, А СЕ И РАЗБРА, ЧЕ ОТ ЗАПАДЪТ ВЕЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ, А ТЕ ВСЕ ОЩЕ СИ ЖИВЕЯТ СЪС СТАРИТЕ ЛАВРИ ОТПРЕДИ 20 Г. И ПОВЕЧЕ.
45
1
 
7
 
! Отговори
още въпроси преди 7 години
До Анонимен 55От де ги знеиш тия чакри?Чичо сам ти пише текста на песните ли?
44
1
 
16
 
! Отговори
така, така... преди 7 години
Вашингтон се отказа от двустранните контакти за Сирия - личи си кой е за омиротворяване и кой за война...
43
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната в Сирия не започна за да победи Асад,Асад е само повод.От войната във Сирия загуби Сирия и Русия,Сирия загуби територия а Русия Влияние
42
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Въпроси има ли?"Обамата освободи Абу Бакр Ал-Багдади от концлагера Гуантанамо и го назначи за шеф на ислямския халифат ИДИЛ."Преди 6 месеца Обама уби Ал Багдади от американски дрон. Веднага след което Путин назначи свой колега полковник от ОМОН от таджикски произход мюсюлманин за нов шеф на ИДИЛ. Има ли още въпроси?
41
2
 
15
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Натовския професор Ричард Конъли, пише в анализа си, че санкциите на Обама срещу Русия само са укрепнали страната, и че ако натиска срещу Русия продължава, тя ще стане още по-силна.
40
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 48За една година в Сирия руснаците имат около 17000 бойни полета на ВКС. Всичко като разходи отива към милиард милиард и 100 милиона $ общи разходи. Ако приеме че половината стартове на Калибър и половината полети на стратегическата авиация са реално експериментални цената платена от Москва може да падне и под милиард за една година.Западната коалиция харчи по 12 милиона на ден за своята операция ... над 4 трилиона долара ... Ефект ...
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от Алеппо"В интервю от Алеппо, на немския журналист Юрген Тоденхьофер, бивш депутат от CDU в бундестага"Такъв немси журналист и такъв немски депутат има само в главите на пропаганд мейкърите на Лубянка.
38
0
 
13
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 7 години
Обамата освободи Абу Бакр Ал-Багдади от концлагера Гуантанамо и го назначи за шеф на ислямския халифат ИДИЛ. За да се бие срещу сирийския народ. Въпроси има ли?
37
1
 
13
 
! Отговори
от Алеппо преди 7 години
В интервю от Алеппо, на немския журналист Юрген Тоденхьофер, бивш депутат от CDU в бундестага, Абу Ал Ецц, един от командирите на близкия до Ал-Кайда "Фронт Aл-нусра", заявява в прав текст, че всички "бунтовнически" групировки принадлежат към ИДИЛ. Поддържани са директно от правителствата на САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Катар и Израел, с пари, с оръжие и с "инструктори". Абу Ал Ецц заявява, че не допускат и няма да допуснат хуманитарни конвои за населението на Алеппо и че не признават и няма да признаят примирието в Сирия, а ще го използват само за превъоръжаване и прегрупиране.
36
3
 
15
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
Русия вече няма да води война на собствена територия. С ракетите които има, ще превърне щатите в пустиня като Невада ама със остъклен пясък.А дори и някоя американска ракета да достигне Русия, тя е толкова огромна, че няма да си личат пораженията. Ама щатите са гъсто населени и с 330 милиона население.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е сега вече Русия ще разбримчи Щатите както се полага, а на ИДИЛ давам още месец-два съществуване!
34
3
 
6
 
! Отговори
Че преди 7 години
Отношенията между САЩ и Русия удариха ново дъно----Театър за пред изборите... те отдавна са в един отбор ... отбора на Новият Световен ред!
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рейгън зададе неолибералния модел, който за времето си беше супер, но днес се вижда че се е изчерпала- този неолиберален модел - даваше пари на Гърция, която не работи, допусна арабите да нахълтата, гейовете да станат повече от истинските мъже, а всяка втора жена да стане ***. Хубаво е че уважаваме различните, разисзмът и сексизмът отстъпиха, но либеларизмът доведе това до крайност, до полуда.... и сега махалото се връща в другата посока.