Русия денонсира договора със САЩ за утилизация на плутоний за военни цели

Предвиждаше се да бъдат унищожени по 34 т плутоний
3 окт 2016 15:55, Елка Василева
57
Русия денонсира договора със САЩ за утилизация на плутоний за военни цели
Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин е разпоредил с публикуван днес указ да бъде прекратено споразумението със САЩ за унищожаването на обогатен плутоний за военни цели, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Подписаното през 2000 г. споразумение, влязло в сила през 2010 г., предвиждаше всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и други начини.

Като мотиви за денонсирането на договора в указа се посочват: "заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация", "неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний", както и "необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.

Веднага след обнародването на президентския указ депутатът от Либералдемократическата партия Леонид Слуцки, която е кандидат за председател на комисията по външна политика, заяви, че Държавната дума е готова да разгледа в спешен порядък въпроса за прекратяване на споразумението със САЩ. А говорител на държавната корпорация "Росатом" декларира, че тя е изпълнила "предсрочно пътната карта по проекта", който предвижда унищожаването на излишния плутоний.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Ераст ПетровичТи не знаеш какво е КОРУПЦИЯПрограмата за създаване на руски стелт изтребител е 30 милиарда официално направи го 50 милиарда с разработка на съпътстващите производстваПрограмата Ф-35 е вече на повече от 10 години произведени са 170 самолета, Частично постигнали боеготовност, след това свалени от полети заради изолация на двигателя ... има проблеми със софтуера ...Програмата е 1500 милиарда до сега и се увеличава
51
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Бойко не Борисов 22Един от вариантите за СИГУРЕН ядрен реактор е с "песъчинка" от уран 238(стабилен изотоп) който е в съотношение 99.98 към 00.02% световни запаси спрямо Уран 235"Песъчинката" се облъчва с лазер за да се възбуди и след това се обстрелва със свободни неутрони - Започва Ядрена реакцияПесъчинката е в магнитно поле, Неутроните и лазера не се влияят от него, като изгори се подменя.
50
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До дърт 21Бомбата над Хирошима е от "Артилерийски вид" Парче уран се сблъсква с основната маса ускорено до висока скорост в "артилерийско дуло" - при сблъсъка се генерират достатъчно свободни неутрони за да има реакцияБомбата над Нагасаки е от ИМПЛОЗИВЕН тип както са реализирани всички съвременни бомби. За да се намали размера(мин 152мм артилерийски снаряд) на бомбата се ползва Плутоний защото е по-неустойчив и по лесно влиза в реакция. Всички сегашни малки ЯБ са с плутоний.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какви са тия дето се кичат гордо с измисленото понятие Славянин такова животно няма
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как българин който обича България да е русофил, това е пълна безсмислица.Няма как да си Българин и да не обичаш Русия. Единствената причина за това е че си Българин. Ако не беше Русия сега щеше да си турчин. Както и няколко други народа наоколо. Моля необразованите да си държат простотията за селската маса или за еврогейската трапеза.
47
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 46 от славянин"Един руски журналист каза, че Русия щяла да ни купи, но че ще ни изгонят определено не е казвал, последното е твоя измислицаза ''по-голяма тежест'' на лъжата ти"Славянин, ти като си купиш от някого примерно апартамент, го оставяш да си живее в него колкото си поиска ли? Хайде стига си ги защитавал тия *** руснаците. Няма как българин който обича България да е русофил, това е пълна безсмислица.
46
0
 
2
 
! Отговори
до 47 от славянин преди 7 години
Спокойно, платих си данъка, кажи ти твоя плати ли го на господарите!?
45
0
 
2
 
! Отговори
до 46 от славянин преди 7 години
Един руски журналист каза, че Русия щяла да ни купи, но че ще ни изгонят определено не е казвал, последното е твоя измислица за ''по-голяма тежест'' на лъжата ти, но думите на един журналист са нещо съвсем различно от думите на един президент! Между другото един турски президент през далечната 1988 беше казал, че България пак ще бъде турска, но не благодарение на ятагана, а на турските пари и на българските турци!
44
4
 
0
 
! Отговори
До Славянин преди 7 години
Славянин, питам те отново ти плати ли си данък Русия за 2016 година. Ако не си го платил побързай да занесеш парите около 500лв на човек от семейството ти в руското посолство, защото след 15 октомври датнъкът се заплаща по двойна тарифа.
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 38 от славянинТова е достатъчно, за да разбера че си тежък психиатричен случай!Тежкия психически случай си ти. Казаха ли ви го право в очите ваште руски господари, че ще ви изкупят до шушка и ще ви изгонят? Казаха ви го. А ти като се правиш на луд, нечул и невидял не си мисли че тебе ще те подминат твоите измислени братя. Ти първи ще отнесеш нагайката.
42
0
 
1
 
! Отговори
до 44 от славянин преди 7 години
Дай ги тези БЕЗБРОЙ примери!
41
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 39 от славянинЕдинствените които едностранно прекратяват договори са руснаците. Примери безброй. Те ги нарушават с лъжливи аргументи че били нарушени от отсрещната страна. Стар трик наследен от монголците управлявали московията 500 години.
40
2
 
4
 
! Отговори
до 38 от славянин преди 7 години
''България е атакувана по суша от 500 хиляди руснака готови да ни унищожат, а вие се правите на разсеяни.''Това е достатъчно, за да разбера че си тежък психиатричен случай!
39
3
 
1
 
! Отговори
До славянин преди 7 години
Славянин, ти плати ли си данък Русия за 2016 год? Ако не си бързай щото твоите братушки от магучая съвсем са я закършили и вече разчитат на спасение с кражби от бюджета на България като компенсации за някакви непроизведени реактори, които никой не е виждал и не е искал освен една шепа русофили-предатели като тебе.
38
1
 
1
 
! Отговори
до 39 от славянин преди 7 години
Това не е руска лъжа, а безспорен факт, и колкото и да ти е противен не може да се скрие, така че свиквай! През 1972 е подписан този договор между Русия и сащ, а през 2001 Джордж Буш младши ЕДНОСТРАННО го прекратява!
37
0
 
5
 
! Отговори
до 36 от славянин преди 7 години
Аз не съм правил нищо подобно преди 1989 година, ти ако си правил си е твой проблем, но така и не разбрах за какво са им тези 900 военни бази ПО ЦЯЛ СВЯТ на най-големите миротворци!? Ти не си ли разбрал още че една лъжа и сто, и хиляда пъти да я повтаряте, не става истина!?
36
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До славянин"Наглостта на САЩ е безкрайна. Именно те излязоха през 2001 г. при Буш-младши едностранно от договора за Противоракетната отбрана от 1972 г., който беше фундаментът на глобалната сигурност."Е точно на такива гaлфони разчита путин които вярват на всяка руска лъжа.
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 32 от славянин"И кои са тия страни които Русия ЕЖЕДНЕВНО заплашва с провокации по суша, въздух и вода!?"България е най-типичния пример за това. Русия десетки пъти наруши нашето въздушно пространство и вашия русофилски генерал Радев скри това от правителството и парламента. Единствено мин. Нончев се осмели да го каже и русофилските-предатели в НС веднага му поискаха оставката. България е атакувана по суша от 500 хиляди руснака готови да ни унищожат а вие се правите на разсеяни.
34
2
 
6
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Наглостта на САЩ е безкрайна. Именно те излязоха през 2001 г. при Буш-младши едностранно от договора за Противоракетната отбрана от 1972 г., който беше фундаментът на глобалната сигурност.
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 27 от славянинДобре че са демократите отвъд океана с 900-те военни бази. Иначе сега ти славянино щеше да превиваш гръб пред някой дебел руснак, да му лъскаш ботушите и да му переш поcpаните ***, защото точно това прави българина цели 45 години по време на руското робство.