Гутериш е единодушният избор за генерален секретар на ООН

Никоя от петте страни с право на вето не гласува против него
Обновена: 5 окт 2016 19:28 | 5 окт 2016 19:27,
185
Гутериш е единодушният избор за генерален секретар на ООН
Снимка: архив, Reuters

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс и БТА.

Гутериш е единодушният избор за следващ генерален секретар на световната организация, съобщи и Асошиейтед прес.

Той е явният фаворит в надпреварата за поста и Съветът за сигурност е готов да проведе официално гласуване.

Петнадесетте членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

За да бъде официално предложен за избиране от 193-членното Общо събрание на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врата. За да бъде приета, тя трябва да получи най-малко 9 гласа "за" и да не й бъде наложено вето. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Антониу Гутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
15
 
! Отговори
Kofti Matriql преди 7 години
Абеее , бай Бойко , как можа така да ни изложиш пред света ? ООН все пак не е кофти матриял като нас привържениците на ГЕРБ дето са готови да гласуват за някое магаре само защото ти си го посочил и е женско .
138
3
 
10
 
! Отговори
А ,СТИГА ,БЕ.... преди 7 години
СТИГА СТЕ РЕВАЛИ И.... СТЕ СЕ ХВЪРЛЯЛИ ПО КИЛИМА , ТОВА ***,БЕ ...ХА,ХАААААААНАЛИ И РУСИЯ Е ГЛАСУВАЛА ЗА ГУТИЕРЕШ...???!!!НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ ДО СЕГА , ЧЕ РУСИЯ ВЕЧЕ ВИ НЕМА ЗА НИЩО ,БЕ...УС.РОВЦИ ЧЕРВЕНИ...???!!!
137
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната излагация на Боку. Тоя човек е един ходещ гаф. Добре ве - ако ще сменяш кандидата си, трябва да си сигурен по някакъв начин, че резервата поне ще се представи по-добре от титуляра, и няма да загуби само след едно изслушване. Аз мислех, че поне е използвал подлизурченето на Путин за да извлече някаква полза...А то нямало нищо.
136
10
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
.....ВЕРНО ЧЕ ***.ХМЕ КАНДИДАТУРАТА НА РУСКИЯ ИБРИК -БОКОВИЦАТА...ХА,ХА,ХААМИСИЯТА Е УСПЕШНА!!!!!!!!!!!БЪЛГАРИТЕ СА ЩАСТЛИВИ!/...*** дружно--- са в траур.... и рев /
135
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оспорван избор в ООН - ДО ПОЯВАТА НА СТАЛИНКА. ГЕРБ пак се *** международно. За енти път.
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"....докато за броени дни Георгиева получи официална подкрепа от Унгария, Полша, Латвия, Черна гора и бившия кандидат от Хърватия Весна Пушич." Това е небивал и върховен успех. За България и за големите форумни разбирачи. И благодарение на г-н Борисов - да се свети името му, Ами така е , като не питат най-голямата партия, и най-повратливият МП..... А източна Европа - ДГД. С по-здрав от техните евроатлантически лоялни партнери
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАРОДЕН СЪД - КОГА???
132
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България досега не е била на колене - дори след Берлинския конгрес и Ньойския договор. ГЕРБ обаче успя - днес България е на колене: унизена, смазана, осмяна.
131
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да видим нещата през числата. Докато Бокова беше кандидатура на България, Гутериш имаше 12-13 гласа. Но не и 15. Когато Меркел и разни б(д)есни сили издигнаха кандидатурата на Георгиева, Гутериш се класира от раз. Георгиева имала шансове? С подкрепата на Полша и Латвия? Смешници. Полша и Латвия да бяха убедили Украйна в това. Или Русия.
130
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митоу ше си подава ли Оставката? А Боца?
129
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верига от провали без край за двумадатния ГЕРБ: Румяна Желева, Симеон Дянков, проекта "Белене", проекта "Южен поток", осъждането на България от международен арбитраж, огромното натрупване на дългове, крах в правосъдието, крах в образованието, крах в здравеопазването, загробване на родната авиация, липсата на охрана на границите ни пред нашествениците, националния провал-предателство в ООН, задълбочаваща се демографска катастрофа, разцвет на корупцията ...ПРОВАЛИ, ПРОВАЛИ, НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛСТВА
128
3
 
8
 
! Отговори
за 138... преди 7 години
...що не се ритнеш отзад ,бе.....??!!!НИЕ НИЩО ЛОШО ОТ ФЮРЕРА НЕ СМЕ ВИДЕЛИ , ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСИЯ ---- КОЯТО НИ ВЗЕ ДОБРУДЖА , МАКЕДОНИЯ и ЗЕМИТЕ ДО ДИМИТРОВГРАД И ГИ ДАДЕ НА СЪРБИТЕ!7-ПЪТИ ВЛИЗА В БЪЛГАРИЯ И СТИГА ЧАК ДО СТ.ЗАГОРА ОТ 17-до 19-век. .... И ЧАК КГАТО ОТКРИВАТ НЕФТА В КАВКАЗ ----ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ , ЗА ДА ГО ТРАНСПОРТИРАТ ПО ДУНАВА ДО ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА!защото ../първата ж.п. линия е Варна-Русе/
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не напишете, че любимата ви интригантка Сталинка се е провалила на гласуването - получила е само 5 гласа за и 8 против, докато Бокова е получила 9 глаза за, 1 против и 3 въздаржали се.Новият председател на ООН e португалецът Антонио Гутиереш.
126
1
 
3
 
! Отговори
дб преди 7 години
дб означава-Даниел Брауберген.Други въпроси.
125
3
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
..ЯЗЪК ЗА БАРУТА И ТУПУРДИЯТА ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧМЕКМЕДЖЕТА ....ХА,ХААААА.....ТА ЧАК И ---"ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ"....???!!!!МНОГО СЕ ВПРЕГАТЕ ,БЕЕЕЕЕЕ......АМА ТАКА Е ---"СИРОМАШКО ,ПА ПРОСТО И НЕВИДЕЛО..."!БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛЯНИ ---ВИНАГА СА НА ПАЗАР С "ГОЛЕМАТА КОШНИЦА" ..ХА,ХА,ХААААААА.....Д"АКО НЕ ИМ СТИГА ПАРИТЕ!
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дбКво значи тва ДБ ?
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕвропеецТази брилянтна идея след втората"евроатлантическа доза" ли ви озари ?.
122
2
 
6
 
! Отговори
комунист преди 7 години
До Я, па Я"ние сме на всеки километър от тук до края на света". Гледай от злоба да не получиш тази нощ инфаркт, че утре ще ни гостят със сварено жито и стещ.....
121
5
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Abre.... Bolgari abe vie nisto ne razbirate samo se karate .. ami nali bese DOGOVOR da se izbere zena i toa od istocno evropskite drzavi..... kakov Guteres... sega toj ke vraboti Latini [ katolici] i islam uste pogolema kriza ... *** of UN.
120
14
 
8
 
! Отговори
дб преди 7 години
И какво стана накрая,Русия си призна ,че през цялото време е гласувала за португалеца,а нас ни е лъгала в очите.Но ние сме свикнали да страдаме заради тях.От десете войни между Русия и Турция ,в периода 17-19в. кой е плащал с кръвта си а.Кой ни отне македонския край и създаде македонците.Никой друг не ни е отнемал по-голяма територия от тях.Никой...