Наследството за новия US президент: Влошени отношения с Русия

"Няма бързо решение на въпроса с руснаците"
Обновена: 8 окт 2016 07:56 | 7 окт 2016 21:55, Елка Василева
108
Наследството за новия US президент: Влошени отношения с Русия
Снимка: архив, Reuters

Изправен срещу Русия в Сирия, Украйна и киберпространството, следващият американски президент ще е четвъртият, който ще се сблъска с Владимир Путин и предизвикателството да възпира Кремъл, където склонността да се поема риск и да се демонстрира военна мощ често е по-голяма, отколкото в Белия дом, пише Ройтерс.

През последните четири години руският президент анексира Крим и дестабилизира Източна Украйна, попари американските надежди да бъде свален от власт сирийският президент Башар Асад и предприе кибератаки, за които американските власти твърдят, че са извършени от хакери, действащи под егидата на руското разузнаване.

Най-новият гамбит на Путин беше разигран тази седмица, когато бе замразен договорът с Вашингтон за унищожаване на плутоний, който може да се използва за военни нужди.

И макар че САЩ наложиха икономически санкции на Русия заради действията й в Украйна, те все още не са я принудили да успокои напрежението в Донбас, камо ли да върне Крим.

Някои сегашни и бивши представители на официален Вашингтон твърдят, че Белият дом не разбира горчивината, която изпитва Путин заради десетилетието след разпада на Съветския съюз - време, през което руският президент смята, че Западът се е възползвал от слабостта на Русия.

Освен това според тях САЩ нямат почти никакво влияние върху посоката на демокрацията в Русия, нито върху склонността й да използва сила в Сирия, Украйна и на други места, за да постига целите си.

В резултат, казват критици, може да стане така, че процесите на разпад в Сирия ще си продължават все така неумолимо, Украйна няма да е стабилна и няма да може да се сближи с Европа, и е възможно нещата да се влошат дори и в области като контрола над въоръженията и неразпространението на ядрени оръжия, едни от стълбовете на сътрудничеството по време на Студената война.

"За Путин и по-голямата част от руското ръководство това е свят, в който накрая никой не побеждава", каза Андрю Уайс от аналитичния център Фонд за международен мир "Карнеги".

Той твърди, че руският лидер е малко вероятно да смени курса преди президентските избори в Русия през 2018 г., тъй като "политическите позиции на Путин във вътрешен план зависят от това да има външен враг, тоест САЩ".

Американски представител допусна, че руският президент, който все още не е обявил официално намерение да се кандидатира отново за преизбиране, но се очаква да стори именно това, е готов да използва сила, за да постига целите си, докато Белият дом, където се наплашени от войните на САЩ в Ирак и Афганистан, не е.

"Американското правителство така и не разбра колко голяма е за Путин и много руснаци травмата от 90-те години, както и решимостта им да си върнат заслуженото според тях място в света, да не говорим да разбере на какво е готов Путин за тази цел", каза официалният източник, който пожела анонимност.

"Ще продължава да действа така, докато не срещне сериозна съпротива, а засега това не е станало", добави той.

За много сегашни и бивши представители на официален Вашингтон е показателна ситуацията в Сирия.

Тази седмица САЩ обявиха, че временно спират преговорите с Русия, като направо заявиха, че руско-сирийската офанзива срещу Алепо е превърнала усилията за мир в пародия.

"Оставят след себе се пустиня и наричат това мир", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, като цитира римския историк Тацит.

Анализатори предполагат, че вероятно Алепо ще падне, но войната, която вече навлезе в шестата си година, ще продължава да се точи неумолимо, а Асад ще остане начело на една смалена, съсипана и раздробена страна, преживяваща в момента една от най-тежките бежански кризи в света след Втората световна война.

Американски представители са на мнение, че Белият дом все още не е решил какво да прави със Сирия, но почти никой не очаква Обама да промени своята стратегия в последните месеци от управлението си.

Засега оттам не възнамеряват да налагат нови санкции на Русия, казаха официални източници от САЩ.

В понеделник Путин замрази действието на договора с Вашингтон за унищожаване на обогатен за военни цели плутоний и даде сигнал, че е готов да използва ядреното разоръжаване като нова разменна монета в споровете със САЩ.

"Ако отношенията се влошат, възможно е всяка от двете страни да се опита да упражни влияние или да отбележи точки на полето на ядреното разоръжаване", каза Дарил Кимбол от базираната във Вашингтон неправителствена организация Асоциация за контрол над въоръженията.

Друга област, в която САЩ в момента преценяват какви са възможностите пред тях, е тихата война с Русия в киберпространството, която вече е в ход и може да ескалира, ако отношенията продължат все така да се влошават.

Американски представители единодушно заявиха, че руското разузнаване се е намесило в изборния процес в САЩ чрез кибератаки срещу предизборната кампания на номинираната за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън, както и срещу други американски политически структури и срещу изборните власти в отделни щати.

Кремъл отрича тези твърдения. Белият дом се въздържа да обвинява публично Русия.

Ако се появят стабилни доказателства, че тя е замесена, Вашингтон ще се изправи пред дилемата как да реагира, тъй като евентуалното придаване на публичност на този проблем може да насочи Москва към кибератаки, извършвани от самите Съединени щати, и това да предизвика ответни действия.

Двама американски държавни служители казаха, че критиците подхождат твърде късогледо и че понякога може да са необходими години за постигане на цел като освобождаването на балтийските държави от съветска власт.

Използването на политически решение от времето на Студената война - от рода на икономическите санкции, за да бъде отслабена руската икономика, или разполагането на военни сили на НАТО в Балтика и Полша през януари с цел възпиране на Русия - може и да имат ефект, но след време.

"Няма бързо решение на въпроса с руснаците", каза единият служител.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: САЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 87 :Клоаката бе организирана и реализирана от екипа на ном-енклатурната клика Кобурготски- Живков, в съответствие с плана "Ран- Ът",разработен по поръчка на ФАЩ от АОНСУ - специалисти-международно организирани престъпници и национални предатели-икономисти, финансисти,философи,политолози и обикновени пед-ераси под ръководството на Стратега Ал.Лилов !По думите на Т.Живков, ГОРБ-ачовската "перестройка" в БГ е започнала на Априлския пленум-1956г ,но КЛОАКАТА продължава -вече като ГЕРБ-ачовска!
65
1
 
4
 
! Отговори
А трите визитки на преди 7 години
САЩ - Ирак, Либия и Египет - показват какво добро е политиката на последните 2/*** президенти Буш и Обама !!! Само това ми стига ,за да разбера ,че нещо куцаше на света , докато САЩ бяха еднолични лидери и проповедници на демокрация в Близкия Изток !!!!
64
2
 
5
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Слава на Русия!!!
63
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 7 години
"Освен това според тях САЩ нямат почти никакво влияние върху посоката на демокрацията в Русия, нито върху склонността й да използва сила в Сирия, Украйна и на други места, за да постига целите си."Това му викат "Суверенна Държава" - държава напълно самостоятелно определяща своята вътрешна и външна политика обслужваща интересите на народа й. Дай боже и в България един ден, дай господи боже.
62
1
 
17
 
! Отговори
тя преди 7 години
На тия американци все Путин им е в тъпите глави!
61
1
 
21
 
! Отговори
Божидар преди 7 години
Цялата "статия" е просто бъртвежи на самозабравилата се колониална администрация на терорист номер 1 - САЩ, свикнала да командва света, и всички да слушат и изпълняват.Само че за разлика от студената война, Русия вече не са "очевадно лоши" в очите на Европейците, както и САЩ вече не са неопетнените "спасители".Но всяка империя си има край, иде и края на янките...Дано само не вземат всички ни в ядрената война която подготвят.
60
2
 
21
 
! Отговори
se преди 7 години
Нито Русия нито САЩ са готови за война.Янките са изтощени от арабско-африканските войни в последните 15 години в които се забъркаха а Русия няма икономическия ресурс за да предприеме атака.Все пак ненавистта на запада и янките към Русия е от векове.Голямата страна винаги е държала страхът в гащите на американците и европейските лицемери.Русия никога не е нападала така както сториха това американците пред очите на днешното поколение.Все пак ако се стигне до война янките ще загубят
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само хер ФедеРосен Плювналиефт може да се справи с Русия, удавяйки я в жалки безсмислени речи и плюнки.
58
1
 
7
 
! Отговори
Осторожно Агресия преди 7 години
по онова време всички сайтове на Руски език бяха нагло блокирани като с е искаше оторизация вкл с точен адрес телефон на всеки дръзнал да напише и два реда. срещу писалите веднага се започваше следствие..
57
2
 
5
 
! Отговори
Внимателно преди 7 години
Предотвратихме най страшното само благодарение на свободната БЪлгарска електронна преса..Навреме стреснахме запада и САЩ и отрезвихме малко другите
56
3
 
4
 
! Отговори
JJIvanov Осторожно преди 7 години
МОжеше д а е много по страшно..Извънземните нашественици ударили Либия,Сирия,Йемен ,Египет ,Украйна ползваха един и същ сценарии за декодиране отравяне психизиране и окървавяване. В случая с Ръшъ на тях им се внушаваше че става въпрос з а малка област ръшъ недалеч от Лвов в Украйна./Киевска Русь/ на западнит е обемно обсебени политици и ПИАР негодници обаче им се превеждаше Русия .Извънземните негодници смятаха че РЪШЪ е неядрена страна и смело насъскхваха препоени с наркотици западни
55
8
 
8
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 7 години
До Анонимен 85Над два милиона българи се евакуираха на запад от българската клоака,даже комуистическите деца са пратени да учат в САЩ и Англия,самите комуноиди не издържат във мизерията която творят.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 68На това някой руснак би ти отговорил:"Карлик, но вот с таким х.ем!". И ще си покаже ръката до лакътя!
53
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над два милиона българи се евакуираха на запад от руската клоака,даже комуистическите деца са пратени да учат в САЩ и Англия,самите комуноиди не издържат във мизерията която творят.
52
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
75 глупи ти кога заминаваш на изток да споделяш там на воля евразийските православни панслявянски ценности
51
15
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Че то, кой има добри отношение с Русия освен терористите и диктаторите? И бат Бойко разбира се, дето отрегулирал отношенията. Но от пожарникар регулировчик става ли?
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
81 имаш ли малко от тази валута купувам я по левче прчето виж колко съм щедър
49
3
 
24
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
"Освен това според тях САЩ нямат почти никакво влияние върху посоката на демокрацията в Русия"... повече коментари нима са нужниЗащо, вместо да печатат валута без никакво покритие, не си видят собствената греда в окото?!?...
48
4
 
33
 
! Отговори
те така е преди 7 години
Хамериканците направиха от Европа и света, нужник в задния си двор...
47
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевенлиев се пъне толкова срещу Русия защото му е обещанпост в сериозна евроатлантическа организация. Не се чудете защо е толкова неадекватен в изказванията си. А Борисов се чуди как хем да си осигури гласове на следващите избори а в същото време да има и евроатлантическа подкрепа. Не му е лесно. И за това продава България тайно, под масата. Да ви е честит.