Няма как да се разхождаш из Париж и да не се влюбиш

Малки "круизи" показват забележителностите на града
8 окт 2016 14:28, Елка Василева
45

Снимка: БТА

 

Доскоро не знаех защо на Париж му казват "градът на влюбените". Винаги съм си мислила, че там има най-много влюбени на глава от населението. Сега, когато посетих този град и особено след като си тръгнах от него - разбрах защо. Защото няма как да се разхождаш из улиците на Париж и да не се влюбиш. Да не се влюбиш в Париж, в река Сена, в мостовете й, в прекрасните сгради, просторните площади, широките улици и добронамерените хора, пише Дима Шопова, БТА.

От височината на Айфеловата кула и от кулата "Монпарнас" градът изглежда като множество разпилени купчинки сребро. И това няма край - то е докъдето ти видят очите, до хоризонта. Голям! И красив! Никога не съм мислила, че един град без червени покриви и цветни фасади може да изглежда толкова красиво в сиво-белите си тонове. А през нощта - огромните булеварди са като "златни" реки, защото заедно с уличното осветление фаровете на колите приличат на лава, която ту тръгва, ту се спира, заради някой светофар.

Почти невъзможно е да кажеш нещо неказвано за Париж. На пръв поглед във френската столица животът си тече спокойно. Приема се като даденост, а и някак одобрително това, че пред всеки вход, където се събират повече хора, има скенер, проверяват се чантите, раниците, че по възловите места има повече отколкото трябва полиция, жандармерия, военни. А туристите, забързани да видят поредното чудо на Париж, сякаш не обръщат някакво голямо внимание на това.

Парижани, свикнали с милионите туристи, предлагат на гостите много възможности да разгледат максималното от града им и то по възможно най-удобен и атрактивен начин, за да останат още по-доволни.

Последното "откритие" е батобусът по Сена, който обикаля по реката от Статуята на свободата до остров Сите цял ден и показва забележителностите. Така за един ден, без много усилия и ходене пеша, туристите могат да разгледат едни от най-атрактивните забележителности на Париж.

През 2016 г. се отбелязват 127 години от завършването на строежа на Айфеловата кула

Когато през март 1889 година приключва строежът на Айфеловата кула, тя със своите 300 метра е най-високото здание в света. В първите години парижани са разделени на две - "за" и "против" кулата, но с течение на времето тя става символ на града и е своеобразен шедьовър. Днес Айфеловата кула е най-известната забележителност на френската столица и според статистиката годишно се посещава от около седем милиона души. Името си получава от своя автор - инж. Густав Айфел.

Десетки въпроси остават без отговор относно построяването й, което за онова време е било твърде кратко - 2 г., 2 мес. и 5 дни. С уникалните железни плетеници и "дантели", изпълнени без компютър, без кран, без вишка. По време на войните в началото на 20-ти век кулата е използвана за изпращане на сигнали директно на фронта.

Днес светлините й се виждат от всяка точка на Париж, а огромният прожектор на върха я превръща във фар сред морето от сгради. Всяка вечер, през 15 минути, по Айфеловата кула блещукат хиляди малки лампички, като светлинното шоу трае по 5 минути. Тя разполага с две основни площадки, като и от двете се разкриват прекрасни гледки и си заслужава човек да изчака на огромните опашки пред асансьорите.

Катедралата Нотр Дам дьо Пари привлича вниманието отдалече

Величественото здание на Катедралата Нотр Дам дьо Пари привлича вниманието отдалече. Парижката "Св. Богородица" е изключителна готическа католическа катедрала, намираща се в източната половина на остров Сите в Сена. Наоколо впечатляват художниците, които предлагат на достъпни цени картини със забележителностите на Париж. На моста има и пиано, почти винаги и младоженци, които си правят фотосесия на фона на катедралата.

Построяването на тази величествена сграда е инициатива на епископ Морис дьо Сюли, а първият камък е бил положен през 1163 г. в присъствието на крал Луи Седми и папа Александър Трети. Кулите били завършени през 1245 година, а като цяло - през 1345 година. Готическата катедрала е била реставрирана и запазена благодарение на един от известните френски архитекти Йожен Виоле Льодюк.

Френският Лувър пази реликви от цял свят

На десния бряг на река Сена, в центъра на Париж, е разположен един от най-големите и най-старите художествени музеи в света - Лувъра. Във времето на интернета и съвременните технологии днес всеки може да научи, че в него са събрани близо 300 000 художествени и исторически реликви от цял свят. Колекциите му покриват огромни географски и времеви пространства - от Западна Европа до Иран, Персия, Египет и Близкия изток, от Античността до наши дни.

Това, което днес привлича в първия момент вниманието на туристите, е големият парк и стъклената пирамида. И там, директно на тревата може да се видят десетки туристи, седнали за кратка почивка със семпла закуска.

От 1989 година в центъра на П-образния двор на двореца се издига стъклена пирамида, която покрива един от 5-те входа на музея. Много бързо, независимо от различния стил на основната сграда, тя се превръща също в атракция. Заедно с малката триумфална арка са подложени на непрекъснати фотосесии.

На няколко метра от десния бряг на река Сена се намира пл. "Конкорд", от който започва величественият и световноизвестен булевард "Шанз-Елизе". Най-големият парижки площад разделя Лувъра и градините "Тюйлери" от прочутия булевард. "Шанз-Елизе" завършва на "Площад на звездата", където се събират 12 булеварда на Париж. Официалното име на площада е "Шарл дьо Гол" и в неговия център се намира един от най-известните монументи в Париж - Триумфалната арка.

Строежът на Триумфалната арка започва по времето на Наполеон Бонапарт - 1806 г., и завършва през 1836 г. Тя е висока 50 метра и широка 45 метра. Големият свод е с височина 29,19 метра и ширина 14,62 метра. Построена е в чест на всички воювали и загинали за Франция във войните на Първата френска република и Наполеоновите войни (1789-1815). На вътрешните и външни стени на арката са изписани всички френски победи и генерали, а под свода й се намира гробът на незнайния воин от Първата световна война.

След "Шанз-Елизе" към статуята на Свободата

Батобусът ни прави обратен завой край остров Сен Луи /Островът на лебедите/, на който се намира една от парижките статуи на Свободата. Няма грешка. Това е копие на известната статуя, която парижани подаряват на американците по повод 100 години от обявяване на независимостта на САЩ. Погледът на парижката статуя е отправен към Атлантическия океан, а зад "гърба й" се издига Айфеловата кула. На нея са изписани две дати - 14 юли - щурмуването на Бастилията и 4 юли - деня на независимостта на САЩ. Другото копие се намира в градините на Люксембург.

Това са само част от атракциите на френската столица край Сена. Там са още музеят Орси, Сен Жермен Де Пре, Ботаническата градина. Неописуема гледка само по себе си е преминаването под някои от най-красивите мостове на река Сена. Извън "круиза" не трябва да се пропуска Версай и Версайският дворец.

Да не посетиш Монмартър - означава, че не си ходил в Париж. Гледката, която се открива от върха на този квартал, те кара отново да затаиш дъх. Там са художниците от цял свят, сред които и българи, които рисуват "на терен", правят на място потрети.

Видях толкова много прекрасни места в Париж, навярно и есента допринесе да се влюбя в този невероятен и красив град.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Париж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 9 месеца
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Била съм в Париж преди години, но в по-централните райони и булеварди е голяма луница, Не ми хареса .Виж, кулинарните изкушения са на всяка крачка. Тук французите са богове. Има един малък град в северна Франция, казва се Анси (на границата с Швейцария)- изключително спокоен и красив, с езеро, голям чист парк и много цветя и мостчета навсякъде. Препоръчвам ви да го посетите лятото -по-нереално място не съм виждала. Значи, като кухня френската е ненадмината. Но като място за живот Париж е ужасен.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16 Парижките катакомби заедно със гробището Пер Ла Шез са едни от най-интересните забележителности на Париж. Не виждам защо ги изтъкваш като минус.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 21 Жалко че София няма катакомби, че вече гробищата се пръскат по шевовете.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледал съм Париж на стрийт вю и си изглежда добре. Нормално е да е малко мръсен, милиони туристи го посещават годишно. Но и не видях да е кой знае колко мръсен. Иначе Мадрид ми харесва повече. И Хонконг. А Берлин е много подреден и чист.
25
1
 
8
 
! Отговори
Готино преди 7 години
Предпочитам къща с лозя в разноцветния Прованс-Югоизточна Франция,който се намира в близост до Средиземно море,Сен Тропе и Италия,който не се сеща да си пусне филма "Добра година" с бат Ръсел Кроу :)
24
1
 
2
 
! Отговори
ИСТИНСКИ БОГ преди 7 години
До Анонимен 21Защо не отидеш и да провериш със собствените си очи.Не ти трябва да говориш ЛЪЖИ нали ти е такъв живота и така малоумно маймунски си оцелял!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София все едно няма видима огромна разлика между бедни и богати, нали?Разбира се, че има, както и всичко друго, което изброяваш, просто никой твърди, че трябва да се влюбиш в София. Гаден град, който честно си казва, че е гаден.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"болни на тема че някой все нас гледа било то у ръцете или задните части. Българските мурафети там не виреят"Мурафетите не са български. Не ти говоря дори за възрастни, бяхме деца 7-ми клас на екскурзия. Служител на хотела стоеше до шведската маса, гледаше някой да не вземе нещо в повече и ни казваше да го оставим, ако се случи. Такова нещо не се е случвало в никоя друга държава, която посетихме.
21
1
 
7
 
! Отговори
Силистра преди 7 години
В Силистра има кафе Париж,дори и има изресувана Айфовата кула,там само яки пияндурници влизат.
20
5
 
5
 
! Отговори
Един преди 7 години
В София все едно няма видима огромна разлика между бедни и богати, нали? София е град пълен със ***, разгембени тротуари, храчки и фасове по тях. София- град с ужасен транспорт, нетолерантни хора, мръсотия, гаден въздух и хаос!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20Не бих казал че е така! Това което цитираш си е чист нашенски манталитет. Няма как и французите да го изповядват. Ние българите сме болни на тема че някой все нас гледа било то у ръцете или задните части. Българските мурафети там не виреят!! :))))))))))
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20Не бих казал че е така! Това което цитираш си е чист нашенски манталитет. Няма как и французите да го изповядват. Ние българите сме болни на тема че някой все нас гледа било то у ръцете или задните части. Българските мурафети там не виреят!! :))))))))))
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА ПАРИЖ НЕ ЗНАМ,НО В МАРСИЛИЯ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА СЕ РАЗМИНАХ САМО С ДВАМА ФРАНЦУЗИ,АКО БЯХ В КАЗАБЛАНКА СИГУРНО ЩЯХ ДА ВИДЯ ПОВЕЧЕ БЕЛИ ХОРА.
16
1
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Пълен смях, има много по привлекателни места.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ ИСТИНАТА, ЧЕ ПРОКЪЛНАТ ГРАД ЗАРАДИ ЗЛОВЕЩИТЕ ТУНЕЛИ НА ПАРИЖКИТЕ КАТАКОМБИ.Какво им е прокълнатото? Нямали място за повече погребения, имало болести, направили катакомби в старите тунели. Всеки град си има гробища.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Обслужването в хотелите е под всякаква критика ...ако търсиш хотел с нормално обслужване то е баснословно скъпо...."И моето впечатление е същото. Тези на нормални цени са отвратителни, влизат ти в стаята без да питат, на закуската те гледат в ръцета да не вземеш едно хлебче повече, гадно е. В Австрия и Германия и в далеч по-евтини хотели са по-учтиви и сърдечни.
13
1
 
6
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Е.л.к.а е цензурирана дума... Малей... :D
12
1
 
11
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Ако някой още не е разбрал целта на статията: *** е ходила в Париж. :)
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало рекламните агенти и каквито сте там.ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ ИСТИНАТА, ЧЕ ПРОКЪЛНАТ ГРАД ЗАРАДИ ЗЛОВЕЩИТЕ ТУНЕЛИ НА ПАРИЖКИТЕ КАТАКОМБИ.Няма как да се влюбя в този град нищо че на повърхността е красив, а под него е огледания демоничен свят на МАСОНИТЕ!Всеки трябва да знае истината.