Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО

Руски военен: Ракетите "Томахок" може да застрашат Русия
Обновена: 11 окт 2016 15:58 | 11 окт 2016 15:44, Елка Василева
175
Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО
Снимка: архив, Reuters

Русия и Китай вземат "адекватни ответни мерки", за да се запази балансът в стратегическите въоръжения, застрашен от създаваната от САЩ глобална система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви Виктор Познихир, висш служител от руския Генерален щаб, на Сяншанския форум по сигурността в Пекин, предаде ТАСС.

По думите на генерала военни експерти от Русия и Китай са анализирали бойните възможности на глобалната ПРО на САЩ и са установили, че тази система "съществено променя баланса на силите в областта на нападателните въоръжения, тъй като дава възможност по-ефикасно да се планира разоръжаващ ракетен удар". Познихир не уточни за какви ответни мерки става дума.

През 2002 г. САЩ се оттеглиха едностранно от Договора за ПРО, сключен през 1972 г.; след това Пентагонът предприе действия за създаване на национална система за ПРО, посочва ТАСС. Наземни комплекси за ПРО се разполагат и в Европа, както твърдят САЩ, за защита от иранската ядрена заплаха. Тази програма силно тревожи Русия, която вижда в системата за ПРО най-вече заплаха за своите собствени ядрени сили.

С изграждането на глобална система за ПРО САЩ се надяват да получат "възможност безнаказано да нанесат внезапен ракетно-ядрен удар в която и да е точка" от земното кълбо, включително в Русия и Китай, заяви Познихир, като се позова на руски военни специалисти.

Системите за ПРО на САЩ, каквито са разположени примерно в Румъния и Полша, могат да изстрелват крилати ракети с голям обсег и представляват нападателни оръжия. "Аргументите на САЩ, че в наземен вариант тези комплекси не могат да използват крилати ракети поради особености в конструкцията и софтуерно-алгоритмични ограничения, са, меко казано, неубедителни", каза руският военен.

"Устройствата, които уж не дават възможност да се сложат крилати ракети в контейнерите на наземните комплекси, лесно се демонтират, а софтуерът се преинсталира. Обсегът на крилатите ракети "Томахок" е 2500 км, следователно те може да застрашат цяла европейска Русия", продължи Познихир.

Използването от САЩ на корабни пускови установки за крилати ракети в наземен вариант е нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег, който забранява да се разполагат наземни комплекси с крилати ракети с обсег над 500 км, каза той.

Предвижда се средствата, създавани в рамките на концепцията за мигновен глобален удар, да нанесат обезоръжаващи удари по ядрените сили на атакуваната страна, а оцелелите й ракети, изстреляни към САЩ за ответен удар, да бъдат унищожени от ешелонираната система за ПРО, обясни генералът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я просто не става за противодействие на хиперзвукови оръжия и подобни нови изобретения,за лазери а сеизмични и снопови оръжия пък съсем.едно време имаше печени ------Поредните бълнувания. Хиперзвукови ракети засега руснаците нямат. За другите оръжия все нещо трябва да ги пренесе, а ПРО е безпощадно именно към носителя.
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американската ПРО просто няма руски еквивалент. Затова yшaнките реват.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
американците на са ходили на луната,те просто са изровили от невада един сравнително оцелял метеорит и са снимали филма полетът на кеприкорн/козирог/така мисля че се наричаше игралния филм за измамата.когато измрат наивниците тарикатите сами ще отпаднат
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сегащната про система на сащ има само едно предназначение ;да лъже наивниците от украйна ,ес и прибалтийските отцепници че са защитени.тя просто не става за противодействие на хиперзвукови оръжия и подобни нови изобретения,за лазери а сеизмични и снопови оръжия пък съсем.едно време имаше печени китайци сега ще има печени американци,и европейци
35
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 29Разбира се че го правят както ХАмериканските МултиМИЛИАРДЕРИ или Бащи Основатели или Олигарси или Масони или КАКТО ЩЕШ ГИ НАРЕЧИ вършат същото със САЩ но и с голяма част от света включително нашата Многострадална България.
34
4
 
1
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
И още нещо. Населението на земята трябва да се редуцира. Инак глад, войни и болести. Но никой не смее.
33
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 28Има реални основания да се смята че американците(хора не автоматични апарати) не са ходили на Луната
32
0
 
6
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Е хайде сега. Много са ми смешни теориите на конспирациите. Като се почне от Розуел, Кенеди, двете кули, стъпването на Луната, Гагарин, Елвис и да не изброявам още.
31
4
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Споко! Бомби за задокеанските кравари ще има достатъчно. Аха чичо Сам е решил да атакува на изток, аха е свършил като Наполеон или Хитлер.
30
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 7 години
Сащ заплашват нормалния живот на хората не може те да си вършат безобразията безнаказано.
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиМИ сега олигарсите не и ли изпиват кръвчицата на Русия ?
28
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ген полк ГадорянИма реални основания да се смята, че Гагарин въобще не е летял в космоса.
27
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Обама 18Само да я ЕКСПЛОАТИРА както по времето на Елцин
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОбамаЩе благоволи къде ще ходи и те хляб ядът. РосТакси само това чака, те друга дейност нямат така или иначе.
25
4
 
7
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Случайно или не, но руснаците пуснаха първия спътник и пурви изведоха човек в космоса. После ги бъзикайте на тема технологии. Но е факт че с тази необятна територия и богата откъм ресурси, Русия е далече зад САЩ, Япония, Китай и прочее държави. Южна Корея е едно лилипутче в сравнение с тях, но виждате какво правят. Абе накрая ще се самоизтребим и край с всичко. Може точно това да е целта на занятието.
24
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Айдее пак се изказаха неподготвени.1. Сегашната ПРО система на САЩ е по-скоро ориентирана да свали в рамките на час цялата спътникова групировка на РФ/Китай/Индия не толкова да сваля балистични ракети. Толкова са и планираните бройки на ракети Стандарт 3х за Кораби с системата ЕГИДА(под 900бр)2. ТААД системата е по-серизна от Стандарт 3 но тя е неподвижна и наистина е за защита но ЦЕНА3. Още от 25 години има ракети в РФ като САТАНА с 10 бойни части + имитатори по една антиракета на цел=30-40+
23
5
 
9
 
! Отговори
Обама преди 7 години
...изследваме космоса, разбира се, ако Русия благоволи да ни поразходи из него...
22
8
 
19
 
! Отговори
Ясно преди 7 години
САЩ ако продължават да се имат за изклчителни и да си позволяват да учат другите как да живеят ще си получат боя,света е вече друг и няма да ги търпи дълго.
21
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СкороТова че са огромни не значи нищо. Русия може да е огромна на територия но е пуста. Населението е концентрирано в западната и част. И като гледам нещо не си личи как усмиряват сащ точно обратното.
20
10
 
20
 
! Отговори
Скоро преди 7 години
Русия и Китай са огромни и силни държави те знаят как да усмирът държавата терорист САЩ.