Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО

Руски военен: Ракетите "Томахок" може да застрашат Русия
Обновена: 11 окт 2016 15:58 | 11 окт 2016 15:44, Елка Василева
175
Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО
Снимка: архив, Reuters

Русия и Китай вземат "адекватни ответни мерки", за да се запази балансът в стратегическите въоръжения, застрашен от създаваната от САЩ глобална система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви Виктор Познихир, висш служител от руския Генерален щаб, на Сяншанския форум по сигурността в Пекин, предаде ТАСС.

По думите на генерала военни експерти от Русия и Китай са анализирали бойните възможности на глобалната ПРО на САЩ и са установили, че тази система "съществено променя баланса на силите в областта на нападателните въоръжения, тъй като дава възможност по-ефикасно да се планира разоръжаващ ракетен удар". Познихир не уточни за какви ответни мерки става дума.

През 2002 г. САЩ се оттеглиха едностранно от Договора за ПРО, сключен през 1972 г.; след това Пентагонът предприе действия за създаване на национална система за ПРО, посочва ТАСС. Наземни комплекси за ПРО се разполагат и в Европа, както твърдят САЩ, за защита от иранската ядрена заплаха. Тази програма силно тревожи Русия, която вижда в системата за ПРО най-вече заплаха за своите собствени ядрени сили.

С изграждането на глобална система за ПРО САЩ се надяват да получат "възможност безнаказано да нанесат внезапен ракетно-ядрен удар в която и да е точка" от земното кълбо, включително в Русия и Китай, заяви Познихир, като се позова на руски военни специалисти.

Системите за ПРО на САЩ, каквито са разположени примерно в Румъния и Полша, могат да изстрелват крилати ракети с голям обсег и представляват нападателни оръжия. "Аргументите на САЩ, че в наземен вариант тези комплекси не могат да използват крилати ракети поради особености в конструкцията и софтуерно-алгоритмични ограничения, са, меко казано, неубедителни", каза руският военен.

"Устройствата, които уж не дават възможност да се сложат крилати ракети в контейнерите на наземните комплекси, лесно се демонтират, а софтуерът се преинсталира. Обсегът на крилатите ракети "Томахок" е 2500 км, следователно те може да застрашат цяла европейска Русия", продължи Познихир.

Използването от САЩ на корабни пускови установки за крилати ракети в наземен вариант е нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег, който забранява да се разполагат наземни комплекси с крилати ракети с обсег над 500 км, каза той.

Предвижда се средствата, създавани в рамките на концепцията за мигновен глобален удар, да нанесат обезоръжаващи удари по ядрените сили на атакуваната страна, а оцелелите й ракети, изстреляни към САЩ за ответен удар, да бъдат унищожени от ешелонираната система за ПРО, обясни генералът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам какви ги пишете - детската градина. А пък руснаците..., а пък американците... и всеки си дръжка за неговоти си и се тръшка и се цупи. Ако се стигне до там едните да почнат стралят, печеливши няма да има. Никой няма да го има.А хората си усвояват едни пари и едва ли им идва на акъла да ползват въпросните играчки. Както е било и по времето на студената война.
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПутинПриготвили сме ти килия в Хага, но най-вероятно ще завършиш като Кадафи. А торпедата нали знаеш къде да си ги завреш?
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 49Е и какво от това ? Гагарин дори да е бил вътре, не е управлявал нищо. Каот изстреляха Лайка в космоса, руснаците сложиха камера да снима вътре ... Що не го напраиха с уж летелия Гагарин ?
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли защо Путин се отказа от договора за утилизация на плутония? Защото това е единственото с което се мъчат да отговорят руснаците на американската ПРО. Руските "експерти" са стигнали до извода, че ПРО може да бъде преодоляна с голям брой ракети, повече от 1000 изстреляни едновременно. При това положение са изчислили че трябва да имат поне 12000 ядрени глави за да елиминират американската ПРО. Просто нещата са отчаващи както за Русия така и за русофилите.
55
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 49Уфф стига Архивните документи са редактирани няколко пъти - примерно истинския запис на телеметрията е толкова ужасен че почти нищо не се чува и вижда.Гагарин е Летял и преди да се приземи се е катапултирал - Толкоз по въпроса. Все пак преди Американците да пратят свой Астро Балистик(щото не обиколи земята) рашките пратиха още хора горе и това вече никой не го отрича.
54
2
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Обаче преди старта на Гагарин, руснаците дават данните за телеметрията, както и разговорите с центъра за управление на всички заинтересувани. Докато американските стартове има пълно затъмнение за координати и др. данни. А "кацането" на Луната е снимано от медиите от голям екран в Хюстън, а не директно по кабел. За да се скрият всички факти от фалшификацията. Затова предаването прилича на бой на *** в тъмна нощ. Великите американци:-)
53
3
 
1
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Ние имаме торпеда с ядрен двигател, маневриращи на голяма дълбочина, способни да минават в подпространството за 10 сек. Малко е , но достатъчно за да избегне всяка заплаха. Освен това, тези торпеда могат автономно да се движат около 10 години с хиперзвукова скорост и дори ако трябва - да летят по 400 км.Та, американците ПРО да си го наврат ... в Тексас ако щат!Ние сме безаналогови !
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските фуражки пък защо включват и Китай като някакъв свой партньор?
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаха..Це400 били аналог на ПРО. Бе, Боби нали ти разправяше, че цетата били без аналогови. Ти Боби си природен ЕнтЕлект!!!
50
1
 
4
 
! Отговори
ванката преди 7 години
До УчителяНапредналостта им се състои главно в технологиите които се управляват от сателити. Путин не е ***, сещаш ли се какво ще стане ако руснаците ударят първо американските сателити ... американската напредналост ще стане най-големият им проблем.
49
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 44В момента не е ГЛОБАЛНО ПРО - В момента е Глобално среляне по пуйки(спътници) които не могат адекватно да маневриратБЕЗ спътници си като без Очи и Уши. Тоест мнооого вероятно е да СГРЕШИШ и да натиснеш БУТОНА и след това АПОКАЛИПСИС -За това Пищят Рашките защото ПАРАНОИЦИ има и в САЩ и в Руските стратегически войски - НАРОЧНО СА НАЗНАЧЕНИ ТАМ ЗА ДА НАТИСНАТ БУТОНА
48
1
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
Обаче и пършингите скоропостижно бяха демонтирани от ГФР и заминаха в кравария. Защото явно руснаците извадиха нещо по-голямо в отговор.
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има редица доказателства. Например когато Гагарин тръгва за ракетата на шлема му има написан текст СССР с червено. Според данните, било е написано в последния момент преди тръгване за ракетата.В последствие снимките които показват как го настаняват в ракетата.. на шлема липсва този надпис. Няма снимки от космоса на земята снимани от Гагарин.
46
7
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха... преди 7 години
Помня като малко дете , по времето на първата Студена война, някъде към 80-те години, че американските крилати ракети "Круз", "Пършинг" и "Томахоук" пак застрашаваха пияните колхозници. Сега с пропагандата си, всяваща страх и надъхващ патриотизъм, пак стягат редиците на малoумното си, алкохолизирано население. Очаквам скоро да прочета отново, че американските войници се напиват с Кока Кола :)))
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там е работата че нито Русия нито Китай могат да вземат каквито и да са ответни мерки срещу американската ПРО, защото тя е с 40 години напред пред китаросите. Евентуално след 40 год китаросите ще имат с какво да отговорят и то в случай че американците спят през това време.
44
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 41Пак се изказа НЕПОДГОТВЕНС-200 1965-7 година Първи комплекс в СССР с Цифров Компютър, Първа ракета насочвана по отразения сигнал от радиолокатор, първа ракета с Автопилот, първа ракета с обсег С-200А(120км),С-200Б(240 км), С-200М(240 км с Ядрена бойна част), С-200Д(400км с твърдо гориво)Ракетата има скорост над 5000км/ч и е с Течно гориво(без С-200Д) и стартова маса над 8 тона.1200км/ч на морското равнище =М1 на височина 20 км М1=1000км/ч - С-200 е Хиперзвукова - М5 скорост.
43
2
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 7 години
Точно американците нямат хиперзвукови носители. Всъщност имаха един, но го загубиха при изпитанията. Просто излязъл от обхвата на управлението и изчезнал някъде в Индийския океан.А руснаците щом казват че са приключили с изпитанията, значи вече са по складовете. А заявените от тях 12 мах скорост, май скромничат. Щото и Калибрите летяха на 300 км, а се оказа, че далечината им е 2000 км.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бубарекин, пак се изказваш неподготвен. Какво му е ГЛОБАЛНОТО на няколко шахти край Москва. Хората говорят за ГЛОБАЛНА ПРО. С всичките му базирани спътници и наземни станции. Да ми сравняваш едно с300 с няколко наземни радара е същото като да се ориентираш с компас и карта при наличието на глобалната позиционираща система. Не, че не може, но е допотопно.
41
11
 
2
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
Америка и Европа са прекалено напреднали и несравнимо по-богати от Русия. Те не могат реално да преценят на какво са способни подгонените от глада московци.
40
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 38леле колко си УМЕН направо ПРАЩИШ от ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ...1. А135 шахтова система около Москва с специализирани Противоракети(всяка е многостепенна със стартова маса над 20т това сигурно) проектирани да свалят всякакъв тип балистични ракети2. С-300(някои версии),С-400(руски версии експортната ще има само ракети срещу ВИП цели като Ауакс но не и антиракети),С-500(проектира се по-голям обсег от С-400 основно за антиракети) имат ОГРАНИЧЕНИ ПРО способности(тоест без междуконтинентални)