Напрежението между Русия и САЩ - най-силното от 1973 г. насам

Искаме нормализиране на отношенията, обяви Виталий Чуркин
15 окт 2016 15:11, Красимир Ангелов
141
Напрежението между Русия и САЩ - най-силното от 1973 г. насам
Снимка: БТА

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин изрази мнение, че сегашното напрежение между Русия и САЩ е може би най-силното от 1973 г. насам, предаде Асошиейтед прес.

"Общата ситуация според мен сега е доста зле, може би най-зле от 1973 г.", каза Чуркин пред журналисти в Ню Йорк и продължи: "Но дори да имаме сериозни търкания и различия, като Сирия, продължаваме да работим по други проблеми и то понякога доста добре".

Египет и Сирия нападнаха изненадващо Израел на 6 октомври 1973 г., свещения ден Йом Кипур в еврейския календар. Според историци тогава вероятността да избухне война между Русия, която подкрепяше арабите, и САЩ, които бяха най-близкият съюзник на Израел, е била най-голяма след кубинската ракетна криза през 1962 г., отбелязва АП.

По думите на Чуркин редица неща, които са влошили руско-американските отношения до сегашната ниска точка. Той даде за пример решението на САЩ и НАТО да подобрят сигурността си "за сметка на Русия" с приемането в НАТО на много източноевропейски страни от бившия съветски блок, както и оттеглянето на САЩ през 2001 г. от договора за противоракетна отбрана.

Руският посланик каза още, че една от най-големите провокации при управлението на президента Джордж Буш е била срещата на върха на НАТО през 2008 г., на която бе решено, че Грузия и Украйна трябва да станат членове на НАТО. И най-важното, продължи Чуркин, бе конфликтът, избухнал в Източна Украйна през април 2014 г., след като бившият украински президент Виктор Янукович, който бе съюзник на Москва, бе свален от власт с големи протести.

Според Чуркин това е било преврат, подкрепен от САЩ. Скоро след това Русия анексира украинския Кримски полуостров, на което Западът отвърна със санкции срещу Москва, напомня АП.

Посланикът увери, че Русия иска нормализиране на отношенията със САЩ. "Ако смяната на президента помогне, чудесно", каза Чуркин. Но дори Барак Обама да бе останал президент за още един мандат - нещо, което конституцията на САЩ забранява, ние щяхме да бъдем принудени да се опитаме да се върнем към нормални отношения", каза руският посланик в ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
скоро преди 7 години
Сътрудници на ООН,са пристигнали в контролираната от терористи част на Алепо с цел под тяхна защита да ги изведат от града преди да изтече ултиматума на правителствените сили,ще се извеждат всички терористи независимо от коя групировка са!?Дано скоро градът бъде освободен....
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее Руско-Турската дружба! Ура другари!
41
3
 
4
 
! Отговори
хунвейбини преди 7 години
До АнонименХоди си у турската империя щом ти харесва и ни ни предлагай техните башибузушки "екстри"Яли сме им попарата,ще ни държи минимум още 400г
40
5
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Шебек,Гледах неотдавна снимки от китайската провинция. 15 век! Не преувеличавам! Деца 'кули' с товар на главите. Китай в широкия смисъл за никого не може да бъде заплаха.
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чуркин, ако напрежението расте, ще ти произведем малко памперси.
38
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдаааааааааа, напрежението расте. Скоро Русия ще я удари тока.
37
7
 
8
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Причините "Запада" да не е ликвидирал световния проблем #1 са две: добро възпитание и нежелание да си развалят спокойствието! Ама то идва един момент ... !
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва изобщо да не си в час за даислиш, че Китай някога ще влезе в равноправен съюз със суровини си придатък Русия, а о
35
0
 
1
 
! Отговори
в преди 7 години
Стига пишете глупости
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"По време на турското робство българите са имали право на собственост, бизнес, образование, религия, пътуване в и извън Империята. Все неща дето крепостния селянин в Русия тогава е нямал право."А по това време в САЩ имало ли е крепостни селяни, или всички са живеели свободни в демокрация?
33
1
 
4
 
! Отговори
Че преди 7 години
Напрежението между Русия и САЩ - най-силното от 1973 г. насам---Нужно е да има "напрежение" ... за да може да има "повод" ....защото е видно, че "един призрак отново броди" ... "призрак", който е заплаха за сценаристите на скъпо струващата пиеса, която гледаме ... пиеса - платена с "времето на неродените"!
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Света НЯМА нужда от ФАЩ, Израел и Англия. Хилядолетен мир без ТЕЯ.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е стара новина, изказване от преди седмица и повече. А вчера Лавров е дал интервю пред CNN, много се коментира в западните медии и в ютюмб, говорили са си водещата за котенца, толкова много котенца, ама по българските медии никой не се интересува от котенца?
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 43В Анадола е същото като в Путиналндия :)) същото диктаторче си имат там. Даже Ердоган е по напред от Путин. Забранил е например Шекспир.
29
5
 
12
 
! Отговори
:) нема шанс преди 7 години
ЧАКАМЕ ФАЩ ДА СИ ПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ !
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По време на турското робство българите са имали право на собственост, бизнес, образование, религия, пътуване в и извън Империята. Все неща дето крепостния селянин в Русия тогава е нямал право.---------А днес *** от подвасалната територия България имат ли право да пътуват при господарите в САЩ?
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ха- ха- ха "никой не ги обича и всички са против тях"Индия https://youtube/watch?v=KxLIAHfwIzsсамо тея и Чина са достатъчни, ЕС на куй.
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не познавате Русия!А ти си голям познавач на тази алкохолизирана, дегенериралаи психясала нация
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не познавате Русия!Можем да им помогнем да го направят това.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не познавате Русия!Ти май още не си разбрал, че времето на винтовките свърши:))))))))))))))))))))))))))))))