Напрежението между Русия и САЩ - най-силното от 1973 г. насам

Искаме нормализиране на отношенията, обяви Виталий Чуркин
15 окт 2016 15:11, Красимир Ангелов
141
Напрежението между Русия и САЩ - най-силното от 1973 г. насам
Снимка: БТА

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин изрази мнение, че сегашното напрежение между Русия и САЩ е може би най-силното от 1973 г. насам, предаде Асошиейтед прес.

"Общата ситуация според мен сега е доста зле, може би най-зле от 1973 г.", каза Чуркин пред журналисти в Ню Йорк и продължи: "Но дори да имаме сериозни търкания и различия, като Сирия, продължаваме да работим по други проблеми и то понякога доста добре".

Египет и Сирия нападнаха изненадващо Израел на 6 октомври 1973 г., свещения ден Йом Кипур в еврейския календар. Според историци тогава вероятността да избухне война между Русия, която подкрепяше арабите, и САЩ, които бяха най-близкият съюзник на Израел, е била най-голяма след кубинската ракетна криза през 1962 г., отбелязва АП.

По думите на Чуркин редица неща, които са влошили руско-американските отношения до сегашната ниска точка. Той даде за пример решението на САЩ и НАТО да подобрят сигурността си "за сметка на Русия" с приемането в НАТО на много източноевропейски страни от бившия съветски блок, както и оттеглянето на САЩ през 2001 г. от договора за противоракетна отбрана.

Руският посланик каза още, че една от най-големите провокации при управлението на президента Джордж Буш е била срещата на върха на НАТО през 2008 г., на която бе решено, че Грузия и Украйна трябва да станат членове на НАТО. И най-важното, продължи Чуркин, бе конфликтът, избухнал в Източна Украйна през април 2014 г., след като бившият украински президент Виктор Янукович, който бе съюзник на Москва, бе свален от власт с големи протести.

Според Чуркин това е било преврат, подкрепен от САЩ. Скоро след това Русия анексира украинския Кримски полуостров, на което Западът отвърна със санкции срещу Москва, напомня АП.

Посланикът увери, че Русия иска нормализиране на отношенията със САЩ. "Ако смяната на президента помогне, чудесно", каза Чуркин. Но дори Барак Обама да бе останал президент за още един мандат - нещо, което конституцията на САЩ забранява, ние щяхме да бъдем принудени да се опитаме да се върнем към нормални отношения", каза руският посланик в ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не познавате Русия!Tova ako e jiveene
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23Договора от Будапеща 1994 г., Договора за безопасно въздухоплаване и още редица други руски ***!
21
3
 
17
 
! Отговори
Не познавате Русия! преди 7 години
Вие не познавате руснаците! Те ще ядат трици с трева! Ще ходят облечени със стара черга с дупка за главата. Ще се откажат от всичко, което притежават, ще живеят в землянки и ще се отопляват с разлагаща се тор! Жените и децата ще работят по 20 часа на ден във фабриките за оръжие, докато мъжете ще мръзнат в окопите на границата. После и децата ще отидат в окопите. С разранени ръце, гладни и премръзнали, всички дружно ще пеят песни за Родината и за Ръководството. Така ще стане.Не ги познавате!
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божа работа.САЩ искат да са господ,но той може да е на друго мнение.Още от втората световна Русия даде милиони жертви,а САЩ натрупа трилиони печалби.Време е да се обърне палачинката.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ***:))) Ще поживеем, ще видим. Да не стане като руските бази в Египет и Виетнам, дето руснаците гръмко заявиха че ще правят, путинофилите орева орталъка от кеф и после се оказа, че Нито Египет, нито Виетнам са навити :))))
18
14
 
6
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Не може "напрежение" да има. Не може плъхът да държи слона под напрежение.Друга е думата.Москва си прави самореклама /както винаги досега/ 'Ние с Америка се съизмерваме'. На слона накрая ще му писне ...
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чуркин, зарежи тези глупости, ами кажи кога ООН ще вземе решение за изключване на световния агресор Русия и кога Путин, неговите велможи пък и ти самия ще търкате наровете в Хага за тежки престъпления срещу човечеството.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ха- ха- хаХубаво даваш оценки, но на 99% съм сигурен, че и един от тези международни договори, без интернета няма да можеш да посочиш.Иначе за лаф да става на някое кафе ще минеш...
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17По време на турското робство българите са имали право на собственост, бизнес, образование, религия, пътуване в и извън Империята. Все неща дето крепостния селянин в Русия тогава е нямал право. Не е ли парадоксално тогава 'освобождаването' ни от руснаците ?!
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АВЕ ЕЙййй стига сте хвалили ФАЩ просто отивайте да живеете ТАМ ако ви стиска. 34% от работоспособното население нямат и 1 цент в сметките си 32% от същите имат до 1000$ВИЕ в коя група мислите че ще се включите ?
13
12
 
8
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Руснаците са царе да се правят на жертви. Правят мръсотии пи цял свят, нарушават всички международни договори и морални норми, а накрая се правят на божи кравчки и се оплакват, че никой не ги обича и всички са против тях.
12
2
 
4
 
! Отговори
Cccp преди 7 години
Бре то тука само $ и Евро ****Ери сте се събрали зер имате свободен ден, нископлатени нещастници...
11
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин на съд в Хага.Разпадане на РФ на републики.Това е е едно добро начало за русия да стане нормална държава след 50-60 години
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Оня ден не бяха ли 90% ?
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами много хубаво! Като има напрежение, България най-накрая може да се освободи и да прати руските агенти под вода! Докато нямаше напрежение, тия направо ни превзеха и ни изтискваха икономиката като лимон.
8
6
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
ФАЩ са чисто и просто съвременният Хитлер, а Русия има опит със справянето на свякаква фашистка ***!
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чуркин забрави ли за уникалния ултиматум на Путин ? Нато да се изтегли от Източна Европа и Прибалтика, санкциите да паднат и не знам още какви небивалици ...Поведението на Русия в лицето на Путин и сие е поведение на ненормалници. Лечението - бързо превземане на Русия, освобождение на колониите (републиките) и 40 години Русия без армия и оръжие под контрола на ООН.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6В САЩ пък откриват нови методи за лекуване на хора. Явна е разликата.
5
1
 
10
 
! Отговори
Че преди 7 години
Напрежението между Русия и САЩ - най-силното от 1973 г. насам---На сцената винаги има напрежение между героите в пиесата ... все пак публиката си е платила, при това- доста солено и в аванс за неродените поколения ... така, че - "драмата" трябва да е пълна... а пък ако има и "пушка на стената", то тя може и да гръмне на финала...
4
14
 
13
 
! Отговори
виц преди 7 години
Чуркин и Путин щели да победят НАТО. Мухахахаха