Прочистването на Мосул: Бой и за децата, с чукове? (16+)

Зверствата продължават, този път обаче от иракската армия
21 окт 2016 19:56,
90
Прочистването на Мосул: Бой и за децата, с чукове? (16+)
Снимка: архив Reuters

Иракската армия, заедно със западни войски, започнаха прочистването на Мосул от силите на "Ислямска държава". Мащабната операция отне месеци да бъде подготвена и освен 28 000 иракски и кюрдски военни, включва и подкрепа от коалицията, предвождана от САЩ.

Мисията е една - контролът върху Мосул, една от основните крепости на ИД, да бъде върнат на иракската армия.

Само че във войната няма "добри" и "лоши". Във видео, разпространено в интернет, се вижда как иракската армия разпитва момче по особено брутален начин.

"Амнести интернешънъл" предупреди по-рано, че е възможно цивилните, които са заклещени между армията и ИД да станат жертва на насилие - и от двете страни.

Във видео, публукувано във Twitter се вижда момче, което крещи "Не, не!", а войници удрят по колената му с чук. След това войниците му крещят да се изправи.

Докато го пребиват, всъщност войниците разпитват момчето: "Колко хора бяха с теб? - 14?, Откъде идваш?"

В други клипове се вижда как деца са удряни по главата с автомати и войници крещят: "Семейството ви от "Ислямска държава" ли е?".  И така остава отворен въпросът: Какво ще се роди от пепелта на ИД?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Малко му е.
22
2
 
11
 
! Отговори
vargas llosa преди 7 години
Това е война, вие какво искате - да го галят по главата и да му четат стихове? ***.
21
10
 
2
 
! Отговори
Дирник преди 7 години
До 21Много си глупааав. Естествено че гироря за първата пустинна буря.Второто нападение срещу Ирак беше ,поради причината на Кадафи.Маимуняци забравиха, кой им даде технологии да вадят петрол и почнаха да правят опити да събарят петро-долара? Ти малоуумен ли си? Знаеш ли света каква финансова криза би станало заради некви комплексирани маимуни? ОАЕ като работят с долари да не би да са фалирали? Най скъпите държави направиха? Къде са ирак,иран и Либия и другите другари?
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иракските чукове са най-демократичните чукове - американско производство. Стига с тая злостна антидемокрачна пропаганда - не наричайте един обикновен, рутинен разпит по американски "звество".
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супата си е тяхна - да си я сърбат!----Кой им я сготви и поднесе тази супа? Запада, нашите "евроатлантически партньори", които им пратиха муджахидините, въоръжиха ги, само и само да свалят Асад. В една снимка, където трима джихадисти са снимани преди да заколят трима сирийци, какви националности са джихадистите - белгиец, французин, англичанин.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДирикНе лъжи. Втората война срещу Ирак нямаше нищо общо с Кувейт. Това отдавна беше приключило. САЩ окупираха държавата, обявявайки че Ирак разполага с оръжия за масово унищожение. След като го окупираха няколко години търсиха въпросните оръжия. След като не ги намериха вместо да се извинят и да се изтеглят продължиха окупацията и заявиха, че ще им помагат да се демократизират. Е, не успяха да ги демократизират, но пък успяха да създадат ИД... и да припечелят от продажбата на иракския нефт.
17
1
 
16
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Честно????? Хич не ме интересува как амуджите си режат зелките !! Писна ми да слушам за тях!!! Супата си е тяхна - да си я сърбат! Вас някой пита ли ви как сте? Имате ли нужда от нещо? Силно се съмнявам! Бих оградил тази пустиня с военен кордон - досато се изтрепят! Аман със Сирия и Ирак! Писна ми!!!
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оказва се, че иракската армия по нищо не се различава от асадистката такава в отношението си към цивилни.
15
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Незабавно да се наложат санкции на САЩ и иракската армия за зверства с цивилното население! Или западната пропагандна машина пак ще изопачи фактите?
14
15
 
3
 
! Отговори
Дирик преди 7 години
Номер 4 е прав.Повече не четете нищо...само плямпате Сащ какви били.Ирак напада Кувейт, като се мисли за много силна руските оръжия. Тогава САЩ защитата свойте партньори от Кувейт. Къде са Кувейт сега? Къде е Садам сега? Защо трябва да напдаш малък Кувейт? Без да те е провокирал? Задавате ли си всички тези въпроса за режимите, които защитавате?
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този път Оланд ще си мълчи и няма да гъгне даже за "престъпления". В името на политическата целесъобразност ще преглътне тези зверства, както много други досега, извършвани от американци и подкрепяните от тях сили. Да е чул някой някога ИД да е обвинявана за престъпления срещу човечеството. Няма и да чуете, те все пак не са руснаци. Да сте чули за международен трибунал в Хага срещу лидери на ИД. Няма и да чуете, те все пак не са сърби.
12
16
 
5
 
! Отговори
Ди преди 7 години
Go go USA Army !Прочистване на всички диктаторски режими и последствията. В Ирак след 20 год ще живеят нормално, свободно и с петрол. Тогава ще оценят намесата а запада и циливизоването им.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оланд щял да привика Обама и да го подведе под отговорност за военни престъпления ама друг път.
10
4
 
9
 
! Отговори
Уау преди 7 години
Ама все пак не са му отрязали главата и да я забият на някоя ограда нали. А ако са го пленили в схватка с джихадисти? Ние незнаем какъв е точно случая, само можем да си чешем езиците.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да се взима страна но знае ли се дали този 14..15 год.младеж не е един от...Лъвчетата на Халифата и дали не е рязал г...и.Нещата са относителни.....
8
3
 
20
 
! Отговори
оле... преди 7 години
Бързо да махнете статията....войниците на коалициата водена от САЩ не прави такива неща!!! Американските инструктори не могат да обучат на такива обноски своите иракси колеги!!! ...Абе кво ви пука...
7
2
 
25
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Помниш каквото ти казва американската пропаганда. А че Кувейт нагло крадеше нефт от иракското поле разположено на границата. И после, защо американците оставиха Саддам на власт, след първата война през 1991 г, а го убиха чак през 2004, когато вече не им трябваше.
6
1
 
16
 
! Отговори
NZ преди 7 години
Всичко е въпрос на виждане и гледна точка. Това, че нашето виждане е различно не означава, че правилното.
5
1
 
9
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
ВОЙНА!
4
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До фенАз помня, ама ти май не помниш. Цялата олелия в Изтока започна с това, че диктатора Садам Хюсеин реши, че може да си завземе безнаказано Кувейт и я нападна. Чак тогава дойдоха американците да защитят Кувейт