Русия готова да продължи примирието в Сирия

Бойците от "Джебхат ан Нусра" обаче отказват да напуснат Алепо
21 окт 2016 16:30, Елка Василева
49
Русия готова да продължи примирието в Сирия
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Русия е потвърдила пред САЩ, че е готова да продължи "режима на тишина" в Алепо, ако бунтовниците, окопали се в източната част на града, не активизират действията си, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Говорейки за продължителността на обявената вчера "хуманитарна пауза", Лавров припомни думите на президента Владимир Путин в Берлин вчера, че Москва е готова да продължава режима на примирието, докато бунтовниците от екстремистката групировка "Джебхат ан Нусра" (преименувана на "Джебхат Фатх аш Шам") и сътрудничещите с нея бунтовници не извършват провокации, не нарушават "режима на тишината" и не пречат на мирни жители да напуснат обсадения Източен Алепо.

Още по темата

Лавров изрази загрижеността на Русия, че въпреки жеста на добра воля от Москва и Дамаск, бунтовниците от "Нусра" отказват да напуснат града. При това, добави Лавров, те не са сами в отказа си, защото групировката "Ахрар аш Шам", която мнозина наши западни партньори смятат за умерена, е напълно солидарна с "Нусра".

Всички въоръжени групировки в Алепо се подчиняват на "Джебхат ан Нусра", която доскоро открито се обявяваше за крило на Ал Кайда, отбеляза руският външен министър. "Ние предадохме списъци (с тези групировки) на САЩ, когато се срещнахме в Лозана", добави той.

Ние не виждаме дори опити на международната коалиция начело със САЩ да се бори с терористите от "Нусра". Тя действа доста сдържано и спрямо "Ислямска държава", посочи той. А тези две групировки бяха единствените цели, които тази коалиция обяви, припомни Лавров. Той изрази надежда, че САЩ като създател на тази коалиция ще направят всичко тя да остане да действа в рамките на обявените от нея цели.

Твърденията на американците, че "Джебхат ан Нусра" не е мишена за международната коалиция, не са откровение за нас, отбеляза Лавров. "Подозирам, че Западът иска да защити тази екстремистка групировка, за да я използва един ден за свалянето на президента Башар Асад", каза Лавров, цитиран от Ройтерс.

Той изрази тревога и от съобщенията, че ВВС на Турция нанасят удари по северни райони на Сирия, нанесели с кюрди. Запитан какво мисли за заплахите на сирийското правителство да сваля турски самолети, нарушаващи сирийското въздушно пространство, Лавров отговори, че Сирия има пълен суверенитет над своята територия и над въздушното си пространство.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 44,Никой, освен руснаците за вътрешния си пазар не продава нефт и газ в рубли! Дори, обаче и това решение на руснаците поразгневи онези оттатък океана! Само че, тези за които писах, дръзнаха да кажат че ще започнат да продават нефта и газът за евро и,или юани!
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един тамА в рубли ли отворко? Най-ми е смешно когато русофил започне да фантазира на икономическа тематика.
34
1
 
6
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 41,Айде американците като са си самодостатъчни вече и осигуруват сами нуждите си от нефт и газ и дори изнасят, да освободят търговията с горива вече да не се извършва в долари! Някакво странно съвпадение има досега в страните със свалени режими на диктатори остстрана на САЩ, а именно, че всички преди да бъдат свалени, са изразили готовност да търгуват нефта и газът не в долари!
33
0
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
До плачете....настъпила паника....А при теб е настъпило разстройство. Смени си памперса, че чак във форума миришеш.
32
2
 
6
 
! Отговори
факт преди 7 години
До АнонименА нефта на Ирак и Либия а използването на химическо оръжие в Фалуджа,а *** ...
31
5
 
12
 
! Отговори
лъжец си преди 7 години
До Анонимен 36Ти нормален ли си?какви са тези лъжи,къде беше ти когато САЩ нападаха и ограбваха страни и избиваха хиляди граждани?къде беше бе мижитурка, трябва да целуваш ръцете на Путин че избива терористи.....
30
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаблюдаващГоворим за руски военнопрестъпници, които избиват невинни сирийци. Потвърдиха го и от ЕС и от ООН. Русия е враг на цивилизования свят и затова русофилите сте национални предатели и помагачи на руските диваци.
29
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия прилага тактиката на опожарена земя в Алопо, равно на геноцид !
28
3
 
9
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 31,Кажи сега ти кой инициира конфликта в региона, че нещо съм забравил! Вземи кажи сега, че Сирия пречела на строежа на газопроводи и нефтопроводи от Персийския залив към Европа със своето 150км. крайбрежие на Средиземно море! А за войната в Йемен и за нея сигурно Русия е виновна според тебе!
27
7
 
8
 
! Отговори
плачете преди 7 години
Полския военен министър е заявил днес че Египет е продал на Русия корабите тип Мистрал за 1 долар!?в НАТО е настъпила паника......
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Русия и трябва време за доставка на муниции.
25
7
 
14
 
! Отговори
един там преди 7 години
До уникум,Наистина си уникум,Лавров положи колосални усилия да запази мира в Сирия и почти беше успял! Има достатъчно снимки и клипове в нета как същия беше посрещан в Дамаск! Асад се съгласи да унищожи химическите оръжия на Сирия! Така нещата в Сирия отиваше към мир, а влиянието на Русия в същата държава дори се повиши! Това, обаче далеч не устройваше САЩ и съратниците им и изхода от проблема беше създаване на хаос в Сирия! Така и направиха!
24
8
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Говорим за джихадисти, колещи и бесещи наред, но това не пречи на дежурещите по наряд русофобски пoмияpи пак да бълват злоба и лъжи срещу Русия.
23
7
 
7
 
! Отговори
пак от същия преди 7 години
Ще замирише на телешко варено,ама карай......
22
8
 
5
 
! Отговори
искам минуси........ преди 7 години
Ще се наложи малко ,,Калибър,, да поиграе....Сори Майкъл........Чворове,ако Ви харесва ,опитайте....
21
21
 
12
 
! Отговори
краят идва преди 7 години
Държавата - *** Русия приключва до края на 2 017 год. Затова са неадекватни и шизофренични !! И се опитват да хапят в безисходицата в която ги вкара мишока Путин !!!След няколко месеца джуджето трябва да мисли ,къде да избяга !!! Със сигурност може да се каже , че абсолютно никоя държава в света няма да му даде убежище !!!!!
20
14
 
3
 
! Отговори
мекотело преди 7 години
До Анонимен 22Лъжи и клевети на болни хора,дай доказателства лъжец.
19
20
 
17
 
! Отговори
уникум преди 7 години
Този отвратителен лъжец и мошеник Лавров е най - долният и дебилен политик в света !!!!! Той и Путин са дяволски изчадия, лъжи и избиване на невинни жени и деца !! Но скоро ще си намерят майстора ..............
18
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лавров, откакто сте на власт с нищо друго освем с убийства в Русия и по света се занимавате.
17
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Алепо няма никакви терористи, а бунтовници срещу режима на Асад. Същите терористи с и в луганската и донецката НР само, че там Русия се самопоканила и не иска да ги изравни със земята.