Ердоган към Путин: Да търгуваме в лири и рубли, а?

Турската валута всеки ден губи позиции спрямо долара и еврото
5 дек 2016 07:14,
131
Ердоган към Путин: Да търгуваме в лири и рубли, а?
Снимка: Reuters

Турция предложи на Русия да преминат към разплащания в националните валути, обяви президентът Реджеп Ердоган в реч при откриване на търговски център в Истанбул.

"Предложих на президента Путин да извършваме търговия в национални валути. Ние ще плащаме в рубли всичко, каквото купуваме от вас. Вие пък ще ни плащате в лири", обясни Ердоган.

Той добави, че е отправил подобно предложение и на Китай, като то "бе възприето като разумно", съобщава ТАСС.

"Дадох разпореждане на Централната банка. Надяваме се, че ще успеем да го реализираме. Освен това вълненията на световния пазар оказват върху нашата страна само временен ефект", изтъкна още турският президент. Той отново призовава гражданите и местните компании да обменят чуждата валута с турски лири и да извършват разплащанията си в национална валута.

Според властите така ще се засили търсенето на турската лица, ще спадне търсенето на чужда валута, което трябва да доведе до стабилизиране на валутните курсове и засилване на лирата.

През последния месец турската липа загуби 10% от стойността си спрямо американския долар. Фактически всеки ден спадът на лирата към долара и еврото бие историческите рекорди. Засега властите не се намесват на валутния пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде нова валута лирорубла!
50
10
 
7
 
! Отговори
Fate преди 7 години
Тоя е готин тип.Преди няколко месеца американците направиха опит да го убия и унищожат Турция. Надявам се да успее да им го върне
49
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умре ли обаче долара умира и световната икономика, защото нещата са преплетени.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стабилността на долара е относителна, но и Русия трупа резерв в долари. Те и там са глупави, защото не те слушат теб. Ти ако решиш да трупаш капитал в каква валута ще е?И само да кажа, че аз лично в долари не бих трупал. Имам си причини. Преди няколко години преди Конгреса да гласува пордното вдигане на тавана на дълга, сметките на хората в щатите в долари бяха блокирани.Т.е. ако някой ден Конгреса престане да вдига тавана на дълга (а този ден щр дойде),то хората със спестявания в долари горят.
47
7
 
5
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Циркът който ни играят дуо Турция - Русия вече се избистри. Вече няма скрито покрито. Маските паднаха. И така е по-добре. Пожелавам успехи на двата братски народа, а ние трябва да имаме предвид кой на кого е приятел преди да вземаме стратегически решения.
46
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция има повече богати хора отколкото в Русия, което е странно все пак Русия е много по-напред от Турция в икономическо отношение. Да не говорим, че е Русия е страната с най-много полезни изкопаеми в целият свят И въпреки това ако вземе средната заплата в Турция е два пъти по-висока от средната заплата в Русия. по брой на $милионери и $милиардери Турция също бие Русия.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анализатора преди 7 години
До Анонимен 41Всеки трупа резерв в някаква стабилна валута---"Стабилността" е в главата, т.е. във вярата! Хората са ми избират в какво "да вярват" ... Ето, повярваха в "парите" и си натресоха - финансов капитал, глобализация и и колапс...Кой е виновен?
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според едно изследване на Credit Suisse до 2018 г. в Турция ще има 158 доларови милиардери.Според същото изследване в Русия през 2018 г. доларовите милиардери ще нараснат на 133.
43
5
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
турската *** фалира
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2020 г. в Турция вече ще има 601 хил. доларови милионери, които ще притежават 1,34 трилиона долара.
41
5
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Проблемът на Турция е в това,че губи пазари заради необмислена и нереалистична външна,а и вътрешна политика!Огромния промишлен потенциал,създаден в добрите години не може да се реализира точно заради това.Отделно вътрешната несигурност и оттеглянето на чужди инвеститори.*** пример-търговията с Русия беше над 80млрд.$ и с тенденция за 100!За сравнение тая с Германия си седи от години на около 40млрд.На практика целия растеж в Турция бе за сметка на руския пазар.Видяхме какво стана след скандала
40
2
 
4
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
Хаоса който очакваме по думите на Джорш Сорос ще е на 25 декември.
39
3
 
9
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 7 години
Защо си мислите че няма алтернатива на долара? Да ви кажа че във света са признати и други валути за конвентируеми-Бртитанската лира..швейц.франк..а преди време и китайският юан---а оттук следва,че всеки може да си избира във каква валута да търгува.Затова се говори много силно напоследък и за златният стандарт-натам вървят нещата-Китай,Русия,Индия,Япония,Австралия(която ще поиска през 2020 г. пълна независимост от Британската Корона-гласували са го вече....Така че нещата не са толкова прости...
38
4
 
5
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Защо си мислите че БНБ няма валутни резерви .Даже са към 14 млрд евро .И те са тези които крепят валутният борд .След време като се научим да спазваме финансова дисциплина сами .Ще можем да си платим външният дълг например .И то ако е остансло нещо от дългът дотогава .
37
7
 
5
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Абе хайванин ..И на Венецуела е ниска цената на болката ама не е спечелила икономически .Никой не търгува с Венецуела
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки трупа резерв в някаква стабилна валута. Затова трупат в долари. А резерва как се декларира? На теб лично ли трябваше да кажат?
35
5
 
8
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До Анонимен 36Долара не е предпочитан от никого, а е изкуствено наложен. При международна търговия колкото е по-ниска цената на националната ти валута, толкова повече печелиш при износ.
34
2
 
5
 
! Отговори
Лъжеш! преди 7 години
Турция никога неже декларирала резерв от 100 млрд $.А защо трупа в долари, а не в лири?Нали ще търгуват само с лири :)))))
33
3
 
6
 
! Отговори
Varna преди 7 години
То и във Венецуела растат заплатите .Но въпросът какво купуваш насреща Вие да сте чували че е абсолютно забранено в условията на дефлация да се пуска инфлацията .Ами дефлацията е много стоки малко пари Инфлацията обаче е много пари малко стоки .И се получава като краен резултат при смесването на инфлацията в условията на дефлация ни пари ни стоки .А питайте Венецуела с боливари с кого ще търгува с.В ое лично ще търгувате ли с тях в боливари .Не нали .Защото това са пари без никакво покритие .
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И по какъв курс на рубла и лира ще търгуват като и двете са нестабилни и постоянно се обезценяват?Точно заради стабилноста американският долар е предпочитана валута за международна търговия и финансови оценки.Затова тия двамата показват колко са глуупави.