Брюксел ни праща тайно писмо от "Газпром"

Москва готова с помирително предложение за цените на газа
28 дек 2016 12:22,
55
Брюксел ни праща тайно писмо от "Газпром"
Снимка: архив, Reuters

"Газпром" изпрати помирително предложение до Европейската комисия за условията на доставките в 8 източноевропейски държави, включително  в България.

В първия работен ден след Коледа руската компания е предоставила на Брюксел предложения за промени, които да уредят продължаващия от години спор за цените и условията на доставките на газ в Източна Европа, който заплашва руската фирма с многомилионни глоби.

Подробности от офертата не се разкриват. В писмо до няколко европейски медии "Газпром" само посочва, че се надява те да са достатъчно приемливи за уреждането на спора и да се възприемат позитивно от пазарите.

С предложението държавният доставчик "Газпром" поема правно ангажиращи ангажименти към своите клиенти в България, Полша, Унгария, Чехия, Словакия и трите прибалтийски републики.

Руската компания и Еврокомисията се уточниха за получаването на офертата в края на октомври. Няколко седмици по-късно Брюксел позволи увеличаването на обемите на руски газ за Германия - най-големият пазар на компанията в Европа, като свали някои ограничения за продължението на "Северен поток 1" - ОПАЛ - от Германия до Чехия. Официално връзка между двете действия беше отречена.

Брюксел предприе наказателно разследване срещу "Газпром" през 2012 г., а през 2015 г. отправи обвинения в три области: цените на доставките, ограничения за препродаване на получените количества в отделните държави от Източна Европа и обвързване на доставките с изграждането на нови руски газопроводи в ЕС.

Според "Файненшъл таймс" новото предложение от Москва съдържа нови цени за доставките на газ в България и още няколко централно- и източноевропейски държави, тъй като другите два проблема са били решени по-рано по други дела, заведени срещу "Газпром".

Европейската комисия потвърди получаването на офертата и увери, че тя ще бъде изучена подробно.

Преди 3 седмици еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че Брюксел няма да бърза с отговора и че ще подложи на пазарен тест предложението, за да провери дали ангажиментите ще се реализират по начина, описан от "Газпром". Намеренията на компанията ще бъдат консултирани и с властите на 8-те засегнати държави, включително с българските.

Вестагер обясни, че Брюксел иска да постигне две цели от самото начало наказателното разследване: "газът да тече свободно и да се продава по пазарни цени".

Комисията започна разследването срещу "Газпром" с подозрение, че някои от търговските й практики представляват злоупотреба с господстващото положение на компания на източноевропейските пазари на газ. Според Брюксел "Газпром" налага ограничения на клиентите си да препродават закупения газ през граница, което води до поскъпване на синьото гориво за тези страни и за крайните потребители.

В България и в Полша "Газпром" се е възползвал от доминиращите си позиции на пазара, за да изисква инвестиции в проект за газопровод, смята Еврокомисията.

Ако предложението на "Газпром" не бъде одобрено от Брюксел и компанията откаже да го промени допълнително, Европейската комисия може да й наложи глоба в размер от до 10% от световния й оборот. През 2014 г. печалбата на компанията възлиза на 106,3 милиарда долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е политиката на ЕС, заплатите и пенсиите ниски за нас, а цените на всичко еднакви. Разсипаха ни производствата, сега да ни продават всичките си *** на "пазарни" цени.
20
0
 
6
 
! Отговори
Упс they did it agai преди 7 години
Доставките на газ са се увеличили тая година и минаха 33% ... Пазарния механизъм за търсенето и предлагането ще се окаже ряаботещ даже срещу планови и *** регулации....Явно търсене за ЕС има въпреки санкциите :)
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като сме ***, ние не можем да купуваме директно от руснаците, а Германия може.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
купуват руски газ евтино и ни го продават на двоини цени , е това се случва навсякъде в източния блок , ползват ни за консуматори а хич не ми говорете че ни налагат демокрация , сега сме бръшнян човал които го тупат постоянно , но да видим до кога
17
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14 ОТ РУСИЯ НИЩО ЕВТИНО ОСВЕН РУСКИНИ НЕ ИДВА А ГАЗПРОМ СА СИ МУТРИ И БАНДИТИ ОТ ТЯХ АКО 4АКАШ ДА ПРОКОПСАШ СИ ЗА КАРЛУКОВЦИ
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел откри Америка. Газ идва от Русия, не от Катар в куфарчета.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
}"Брюксел ни праща тайно писмо от "Газпром"".....Главният рекетьор на КГБ !Брюксел ни праща тайно писмо от "Газпром"Прочети още на: dnes.bg/world/2016/12/28/briuksel-ni-prashta-taino-pismo-ot-gazprom.326996#comment-newest
14
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"газ пром на дръвника тази бандитско трористи4на група няма място на пазара в европа"=================Резултатът от такива българо-укро-жидо-бандеровски лозунги е, че през последните години се лишихме от АЕЦ "Белене" и глобени $1,1 млрд, лишихме се от "Южен поток" и мномилиардни приходи в бюджета. Сега резултатът ще бъде, че ще загубим един евтин и сигурен доставчик и цената на синьото гориво на българския пазар ще скочи двойно и народа пак ще вие като пребито куче. Бедни ми, бедни, народе!
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Газпром" ще увеличи цената на газа от 1 януари с 13%, а когато Радев отиде в Кремъл на рапорт, ще я намали с 3% за да сте доволни от "дружбата".
12
9
 
12
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ЗА СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК ТРЯБВА ДА ИМА НАКАЗАТЕЛНО ДЕЛО ЗА ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ НА ДЪРЖАВАТА И ЩЕТА НА ГРАЖДАНИТЕ.НЕ СЕ ОСЛУШВАЙТЕ ГОСПОДА ПРАВИСТИ,ВСЯКА ГОДИНА ЩЕТА ЗА 800 МЛ.ЕВРО,НЕ МЕ ГЛЕДАЙТЕ ТЪПО,АМИ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ СЪД,ДЕЙСТВУВАЙТЕ,КОЙТО Е СПРЯЛ ПРОЕКТА ДА ПЛАЩА, А НЕ ДА СЕ МОЛИМ НА ТУРЦИЯ,МЪЛЧИТЕ, КАТО РИБИ ЗА ТОЗИ ЮЖЕН ПОТОК.
11
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГАЗ ПРОМ СА ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В писмо до няколко европейски медии "Газпром" само посочва, че се надява те да са достатъчно приемливи за уреждането на спора и да се възприемат позитивно от пазарите."Приемливи са, приемливи са. Докато чакаме танкера с американска шистова газ да акостира на пристанище Бургас всякакви цени са приемливи, дори и по-високи от сегашните. А като дойде танкера с американската шистова газ може да се окаже, че и по скъпо ще плащаме, както плащаме сега скъп ток на американските ТЕЦове.
9
3
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Явно, защото е в тази "силна" позиция, Газпром е съгласен на намаление на цените....ха-ха-ха. Знаете ли с какво сте действително уникални---ду ..***...лиз..ците---никога не падате духом---дали не се дължи на някакви страни вкусови усещания?
8
9
 
7
 
! Отговори
БГ преди 7 години
МНОГО ПРИКАЗКИ,МНОГО ПИСМА,МЕН КАКВО МЕ ЗАСЯГА.СЕГА ГАЗТА Е 67 СТ.ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ И ОТОПЛЕНИЕ ДЕМЕК ПРИРОДНАТА ГАЗ,КАЖЕТЕ МИ КОЛКО ЩЕ СТАНЕ,КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА ЕВРОГЕЙСКАТА КОМИСИЯ,ТЯ НЕ МИ ПЛАЩА ГАЗТА.КАКВИ СА ТЕ,ЧЕ ЩЕ МИ КАЗВАТ ДАЛИ ,ИЛИ, НОВИ ЧОРБАДЖИИ И ГЕШЕФТАРИ.
7
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС смърди. По заповед на Вашингтон от Брюксел Спряха Южен поток от който България щеще да печели по половин милиард годишно само от транзит и да купува газта на преференцилани цени без да плаща както сега транзита на Украйна. Изпуснахме питомното за да гоним дивото.
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До HxjТе и сега ни дерат по 10 кожи, пък ние сме членове на ЕС от 10 г.
5
20
 
21
 
! Отговори
Hxj преди 7 години
Браво на европейската комисия, точно затова сме силни в ЕС, имаме възможност да отстояваме общо правата си! Ако бяхме сами, руските пос..ковци щяха да ни дерат по 10 кожи от гърбовете, газа щеше да е на още по-високи цени, а петрола от Лукойл щеше да гони небесата..
4
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
газ пром на дръвника тази бандитско трористи4на група няма място на пазара в европа
3
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛЕД КАТО ИМ РЕЗНАХА ДОСТЪПА ДО ОПАЛ ГАЗПРОМЦИ СТАНАХА МНОГО ОТСТЪПЧИВИ НЕЩО. ЯВНО С ТЯХ ДРУГОЯЧЕ НЕ МОЖЕ.
2
1
 
8
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 7 години
ДКВЕР обяви че се увеличава цената на газта от 1 януари .Аз вярвам на БГ Институциите .