Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG

Захарова: България произвежда оръжие по изтекли съветски лицензи
Обновена: 28 дек 2016 14:32 | 28 дек 2016 14:00, Елка Василева
426
Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG
Снимка: архив, Reuters

Боеприпаси, произведени в България, САЩ и Германия са били открити от руските военни в хода на разминирането на Алепо. Това съобщи командирът на групата по разминиране от международния противоминен център на руската армия Иван Громов, цитиран от ТАСС.

Там има боеприпаси и стрелково оръжие – едрокалибрено, има реактивни снаряди за установки "Град".

Снарядите са германски, американски, произведени в България, каза Громов в ефира на "Россия 24".

Громов съобщи също така, че в една от щабквартирите руските сапьори са открили минометни снаряди калибър 122 мм, снаряди за реактивни системи за залпов огън, ръчни гранати, гранатомети, снаряди за гаубица. Според руските военни тези запаси щяха да са достатъчни за цял батальон.

По-рано този месец българският вестник "Труд" публикува репортаж от специалния си пратеник от Алепо, в който се посочва, че сирийските военни са открили в един от кварталите на града оръжейни складове с военни муниции от България. Ставаше дума за реактивни снаряди "Град", противотанкови снаряди за артилерийски оръдия и гранатомети.

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че в съпроводителните документи са посочени фирмата производител и фирмата износител.

"Цялата посочена продукция се произвежда по изтекли съветски лицензи, които навремето са били предадени на България", каза Захарова.

Тя отбеляза, че от края на 90-те години Русия води преговори с България за сключване на двустранно междуправителствено споразумение в лицензионната сфера, което да регламентира преди всичко износа на военна продукция в трети страна. "За съжаление, българската страна не бърза да го сключи", каза Захарова.

"Вероятно тази неурегулираност на дадената проблематика напълно устройва определени представители на България – каза руският дипломат. - Тази позиция е удобна – продаваме на някоя държава, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът предава продукцията, нима не е важно за българските производители? Не става дума за карфици, а за търговия със смъртоносна стока, от която загива и мирното население на Сирия, за съдбата на което се тревожи ЕС", заяви Захарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ Е СЪЮЗНИК НА САЩ И ГЕРМАНИЯ, НЕ НА РУСИЯ И ТУРЦИЯ.
30
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МненеиГРУ и ФСБ нещо се опитват да плашат Запада ли?
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия военни заводи държавни ли са или часни ?. Ако са държавни още да се обвини правителството и парламента в подкрепа на световния тероризъм, ако са часни собствениците дапбъдат обвинени в терористична дейност и да бъде конфискувано имуществото им до девето поколение в полза на държавата а те да бъдат с доживотна присъда.
28
14
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Може би САЩ и съюзниците трябва да се извинят че искат да спасят Сирия от Асад?
27
4
 
8
 
! Отговори
Мненеи преди 7 години
Добре де нека ГРУ, ФСБ да намерят тези ,които са продавали оръжието знаейки за кои отива и да си свършат работата.
26
0
 
17
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Освен оръжието са намерени масови гробове на измъчвани и избити мирни Сирийски граждани от терористите,защо се мълчи за това?
25
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАКВО ОТ ТОВА? БЪЛГАРИЯ Е ПРОТИВ РЕЖИМ НА АСАД И НЕ ГО КРИЕ.
24
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По каква логика ще продаваш оръжие, например на СА и Катар, след като те са въоръжени с американски системи. Ясно е че го купуват за да въоръжават терористи. Нима нашите не знаят това?
23
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то сигурно и made in USSR има, к'во сега яд ги е че не ползват само техно оръжие ли какво
22
7
 
1
 
! Отговори
dhdhdhehbd преди 7 години
A be ohliuv tia zavodi da ne bi da ne sa gi postroili rashkite?
21
23
 
12
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Тук са е събрало цяло сборище от комплексари, симпатизиращи на кремълското лилипутче, тъй като виждат него в себе си (нали и то е комплексирано от ниския си ръст).
20
22
 
21
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
Значи са намерили американско, немско и бг оръжие? А дали са намерили руско? Не, разбира се, руското оръжие не се продава на кой да е. Те го продават само на законно избрани правителства. Е...хтии лицемерите! Руски тролчета, започвайте да хейтите - сега.
19
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го духат руснаците, нали си имат и те оръжие за ядене.
18
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето парите от продажбата на българското оръжие отиваха за безплатно здравеопазване, образование социални помощи, а сега парите отиват в нечии джобове като част от тях са директно за Боко и Цвъко! Като дойде видовден ще видим кои наши знатни политици имат милиони евро в чужбина!
17
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разликата е че оръжие се продава само на държави, със сключени договори. А когато го даваш на терористи, значи си съучастник. И американците ни използваха като презерватив и ни изхвърлиха.
16
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми нормално, то България от край време изнася за арабския свят оръжия, при гражданска война тези оръжия могат да попаднат във всеки, невиждам какъв е проблема, или дай да закрием заводите в Карлово и Сопот та да угодим на рашките
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що , некой да не си мисли , че оръжие се произвежда за мирни цели ?
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГАТАНЧОЩе ти се повиши IQ-то до около 20.
13
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз, като част от българският народ, нито съм избирал мутрите на власт, нито съм им делигирал права да нарушават международните закони и да снабдяват главорезите с оръжие. Народът и имиджа на страната не бива да страдат. Мутрите на съд!
12
19
 
8
 
! Отговори
Препаратопиец преди 7 години
Тези препаратопийци да не знаят много.