Ще бъде ли разказана истината за катастрофиралия Ту-154?

Руски издания поставят въпроси, свързани с трагедията край Сочи
Обновена: 28 дек 2016 09:57 | 28 дек 2016 09:52, Елка Василева
82
Ще бъде ли разказана истината за катастрофиралия Ту-154?
Снимка: Reuters

Намерените "черни кутии" на руския Ту-154, разбил се в Черно море край Сочи на 25 декември, ще разкрият причината за трагедията, отнела живота на 92 души. Дали обаче ще бъде разказана цялата истина за гибелта на самолета, изпълнявал хуманитарен полет до въздушната база Хмеймим в Сирия, пита се "Независимая газета".

Вестникът припомня поместени в печата описания на катастрофата от очевидец - руски граничар, наблюдавал инцидента от катер в морето. Катерът най-вероятно е дежурел край президентската резиденция в Сочи и само затова не е могъл без команда отгоре да напусне извънредно важния си "боен пост" и да се насочи към мястото на катастрофата, пише изданието. Според негови експерти впрочем едва ли е имало оцелели след удара, които граничарите да спасят.

Още по темата

Все още няма официална реакция след изявленията на очевидеца, изтъква "Независимая газета". И поставя въпроса дали местните командири на граничарите към Федералната служба за сигурност са били известени за случая, защо не са реагирали, защо спасителите не са били известени веднага и се е наложило да претърсват акватория от 100 кв. км. Според най-първите съобщения самолетът бил паднал някъде в планините, напомня изданието.

Думите на очевидеца не бяха коментирани и от руския министър на отбраната Сергей Шойгу по време на съвещание във ведомството вчера. Нито пък фактът, че подводен апарат на министерството е открил части от самолета, разхвърляни на разстояние от 1600 до 4500 метра от брега. "Едва ли дори най-силното течение" би могло да го стори, разсъждава всекидневникът.

Според експерти отломките може да са били разпръснати от експлозия на борда. Транспортният министър Максим Соколов, оглавил правителствената комисия по случая, междувременно потвърди, че версията за атентат не се разглежда като основна, добавя "Независимая газета".

"Комерсант" цитира източник, близък до разследването, който представя данни от намерен бордови самописец. Според тях задкрилките на Ту-154 са останали неприбрани, създавайки пикиращ момент, който пилотите не са могли да компенсират и може би дори са влошили положението - превърнали са аварийната ситуация в критична. Така самолетът е изгубил скорост и вместо да набере височина, е рухнал в морето.

Следствието и експертите обаче засега не отхвърлят и други предположения за причините, довели до катастрофата, отбелязва вестникът. По негови данни все още се работи по версиите за атентат на борда, нарушение на центровката на машината при излитане и сблъсък с ято чайки.

В началото на издирвателната операция на предполагаемото място на удара бе открито голямо количество птичи пера, плаващи на водната повърхност. Пилотите на спасителните хеликоптери също са се оплаквали от множество пернати във въздуха. Версията за инцидент, свързан с птици, ще бъде окончателно потвърдена или отхвърлена, когато експертите изследват двигателите на машината, по чиито перки може да са останали биологични следи, допълва "Комерсант".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
10
 
! Отговори
ист преди 7 години
Жертвоприношение на 92 пасажери за погребението на дядо ТУ.Почина гордостта на съветското самолетостроене.
17
2
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА.. преди 7 години
До ХА-ХА-ХА ! А какво стана със твоят любимец ,,Клинтън,,. Нещо не е наред с любимците ти . Таман си изстържеш гащите и ще се налага пак да ги стържеш . Вземи ги изпирай че и изстъргани вонят .
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен16 А милионите снаряди и боеприпаси продадени от ГЕРБ и Борисовна ИДИЛ ,хуманни ли са ?
15
5
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Не !Кремъл крие истината.Моят любимец Путин очевидно вее остарява и не иска да вкара света в Трета световна война.Защото изваждането на истината за това как бе свален самоета поставя Кремъл в много трудно положение.Или трябва да предприемат незабавни ответни военни удари или кротко да сведат глава и да подвият опашка.Нито едното, нито другото е изгодно за властта в Москва.Затова се измислят смехотворни версии като "птица в двигателя" или "некачествено гориво".
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 19 Главорезите режещи глави на деца ,канибалите ядящи сърца на убитите ,,бунтовници,, ли са ?,,Бунтовници,, ли тези който преди да прережат главата на поредният гражданин на Европа ,САЩ или Япония пееха и декламираха цитати от Корана ? И ВКР не е Военна полиция, а е Военно Контра Разузнаване . А *** да знаеш това трябва да си бил войник а не ***.
13
4
 
13
 
! Отговори
Оффф преди 7 години
"Oчевидец - руски граничар, наблюдавал инцидента от катер в морето"... И какво е видял, защо нищо не пише за това в статията??? Да напусне извънредно важния си "боен пост"?! Всяка бойна единица, която е в режим на наряд изпълнява устава на Въоръжените сили и се подчинява на правилата на този устав. Всяко напускане на подигравателно подчертания "боен пост" без изрична заповед е престъпление по служба. Хайде, като пишете поне се поинтересувайте за какво пишете!!!
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аре стига писали за тоя аероплан, в россия вече пишат по два три реда официални съобщения, ние не се спираме! лека им пръст на хората, и перестанте балтат, руссомани!
11
3
 
4
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Колкото за Хитрино!!!
10
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хуманитарен полет!!!????За да пиздравят хуманитарните убийци хвърлили хуманни бомби над невинни жени и деца! Руския цинизъм няма край! Пък след това се чудят защо хуманитарните им полети завършват на дъното на морето.
9
9
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Морално стара техника и безхаберие на подържащия персонал.
8
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом още дъвчат *** на руснаците, значи ги е страх. Кучето лае от СТРАХ.
7
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Причината е в Кремъл.
6
10
 
17
 
! Отговори
Кремъл преди 7 години
По скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото истина да излезе то вратите на Кремъл
5
6
 
19
 
! Отговори
. преди 7 години
Чайките са се събрали там, тъй като са видели че плуват разни шарени неща по водата. Отделно от това рибата се събира и тя около отломките. Обяснимо е присъствието на чайки на мястото на катастрофа в морето, още повече близо до брега.
4
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Промилите на пилота провериха ли?Оня ден хванаха една цистерна със спирт из руските степи,тия вече не подбират какво поркат.Яко контрабанда от Беларус вкарват европейски стоки,щот инка ще умрат от глад
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"... Виновни ще бъдат пилотите, чайките или извънземните."---... И релсите на гарата на с. Хитрово ...
2
11
 
21
 
! Отговори
NIKOGA преди 7 години
Когато научим причината за гибелта на подводница Курск, тогава ще научим и причината за падналия руски военен самолет Ту-154 . . .
1
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като падне още един самолет ще се усетят. Сега няма независимо разследване и щекажат всичко, което е изгодно на жужето. Виновни ще бъдат пилотите, чйките или извънземните.