Кипърските гърци и турци с ключова стъпка към единство

Те си размениха карти с териториални очертания
12 яну 2017 11:30, Елка Василева
16
Кипърските гърци и турци с ключова стъпка към единство
Снимка: архив, Reuters

Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха "историческа" стъпка към споразумение, като си размениха карти, очертаващи вижданията им за зоните, които гръцката и турската общност ще контролират в предвижданата бъдеща федерация, предаде Асошиейтед прес.

Това стана на преговорите под егидата на ООН, провеждащи се в Женева. Разрешаването на териториалните спорове е ключов момент в постигането на споразумение за възстановяването на единството на страната, разделена от над 40 г. Границите, които следва да бъдат договорени и очертани в една съгласувана обща карта в по-нататъшните преговори, ще покажат колко хора, прокудени от домовете си при разделянето на острова през 1975 г., ще получат право да си върнат собствеността по сравнително бърза процедура.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще определят датата за тези преговори, каза говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис в Женева. "Това не е краят на пътя, а началото на преговори по много важна част от кипърския проблем", посочи той.

Според говорителя на кипърските турци Баръш Бурджу и двете представени карти отговарят на вече договорения критерий каква част от територията на острова ще отиде в турската кипърска зона - между 28,2 и 29,2 процента.

Анастасиадис и Акънджъ са в Женева от понеделник и обсъждат редица оставащи спорни проблеми, от които зависи дали ще бъде възстановено единството на островната държава. Вчера преговорите преминаха в международен формат, след като към тях се присъединиха външните министри на Турция, Гърция и Великобритания, за да бъдат обсъдени външните ангажименти към сигурността на бъдещия обединен Кипър. Откриването на Женевската конференция за Кипър ще се председателства лично от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Очаква се в преговорите да се включат и лидери на ЕС, чийто член е Кипър. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза пред репортери по-рано, че тези преговори са "последният шанс островът да бъде преобразуван по нормален начин".

Дори ако преговарящите постигнат пробив в решаването на кипърския проблем тази седмица в Женева, те няма да успеят да уточнят всички детайли, необходими за цялостно споразумение, заяви специалният представител за Кипър на генералния секретар на ООН Еспен Барт Айде, цитиран от ДПА. Той изрази надежда, че двете страни в преговорите ще успеят да превъзмогнат оставащите проблеми и да се споразумеят за рамката на сигурността с гарантите, но уточни, че това няма да бъде окончателният текст на споразумението.

"Не очаквайте, че ще се върнем от Женева с цялостно споразумение в ръце", каза той, като добави, че ще отнеме време да се уточнят всички детайли.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: преговорикипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
талибан преди 7 години
Да Пиринска Македония също трябва да се предаде на Македония .
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От обединението на острова ще спечели Турция
9
4
 
7
 
! Отговори
cCc преди 7 години
Турция се опитва да узакони зверствата си-------- ako iskas da vidis zverstva pogledni perioda ot 1963g. do 1974 g. i shte vidis kakvo e zverstvo .enosis, eoka,akritas...
8
7
 
3
 
! Отговори
НЕСТОР ТИМОТЕОС преди 7 години
ОРИГИНАЛНАТА ПРОПОРЦИЯ ОТ 1960 Е 84 % ГЪРЦИ, 11 % ТУРЦИ И 5 % ДРУГИ !!РЪЦИТЕ ПРЕЗ ЮЛИ И АВГУСТ 1974 Г. ОТКЪСНАХА 38 % ПРОЦЕНТА ОТ ОСТРОВА..А СЕГА НАМАЛЯТ НА 29 ПРОЦЕНТА..ПАК Е ДООСТА ДООСТА, МНОГО НАД ОРИГИНАЛНАТА ПРОПОРЦИЯ ЖИТЕЛИ НА КИПРОС.И ФАМАГУСТА С ВАРОСИА ДА СЕ ВЪРНЕ НЕЗАБАВНО НА ГЪРЦИТЕ, КАКТО И КИРЕНИЯ.ТАМ ТУРЦИ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО .
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възмущавате се ?! Я погледнете Косово , има слухове за обединение с Албания и заграбване на част от Македония
6
3
 
21
 
! Отговори
До bulgariot преди 7 години
Ако сега стане федерация и няма чекинг, след 20г всичко ще е само турски кипър
5
11
 
11
 
! Отговори
Bulgariot преди 7 години
Tova e super novina...Kray na chekinga...otvoreni !! ..Taka se radvam....Zaedno..gurci..turci..Kipir !
4
17
 
22
 
! Отговори
Българина преди 7 години
За какво им е федерация със зони на контрол?!? Сега какво е, не е ли пак със зони? Турция се опитва да узакони зверствата си
3
10
 
7
 
! Отговори
Питащт преди 7 години
Сега покойният БЮЛЕНТ ЕДЖЕВИТ ЩЕ се обърне 100 пъти в гроба
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След Кипър и Украйна ще се присъедини към Русия. Прецедентът е започнал.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хайде *** закасняхте