Светът не знае какво да очаква от Тръмп

Медии: Русия е единствената страна, която той не критикува
17 яну 2017 12:14, Елка Василева
34
Светът не знае какво да очаква от Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Германците са недоволни, китайците са направо бесни, лидерите на НАТО са нервни, а европейските лидери - притеснени след серия от изявления на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Дни преди встъпването му в длъжност изказванията му доведоха до нарастване на напрежението с Китай и вбесиха съюзнически страни и институции, които са от съществено значение за традиционното американско лидерство.

Никой не знае какъв курс ще поеме бъдещият президент - ясно е само, че единствената страна, която той не критикува, е Русия. Засега. Той е и ентусиазиран поддръжник на Brexit-а и излизането на Великобритания от ЕС. Също засега, подчертава изданието.

Непредвидимостта на Тръмп е може би най-предвидимото му качество. Светът свикна с провокативните му изявления в Тwitter, но не е сигурен дали те представляват насоки на новата политика, лични преценки или мимолетни хрумвания.

Провокативните му изявления в интервюта в неделя и понеделник предизвикаха възмущение в Европа, макар че германският канцлер Ангела Меркел заяви, че позициите му са били известни, също както и нейните.

Отношението на Тръмп предизвика тревога в Европа, където тази година ще се състоят избори, на които антиимигрантски евроскептични партии може да спечелят повече власт, подчертава в. "Вашингтон пост".

Повечето лидери приеха да работят с Тръмп след встъпването му в длъжност, макар да изразиха надежда, че той ще стане по-въздържан след като влезе в Белия дом.

Поддържаната от него твърда линия обаче накара Европа да осъзнае болезнено, че може да й се наложи да живее без пълната подкрепа на най-стария си и най-силен партньор. Пълните последствия от потенциално прекъсване на трансатлантическите връзки са толкова големи, че е трудно да се изброят, пише вестникът, отбелязвайки, че говорител на Кремъл е изразил съгласие с възгледите на Тръмп, че НАТО е отживелица.

Съветът на директора на ЦРУ Джон Бренан към Доналд Тръмп да се научи на дисциплина и да говори много внимателно на публични места явно ще остане нечут, предсказва френският в. "Либерасион". Съдейки по дадените от него интервюта, онези, които очакват промяна в стила му, особено по отношение на дипломацията, ще трябва да осъзнаят, че той ще ръководи външната политика на САЩ, както водеше предизборната си кампания - без да се притеснява от благоприличието.

Докъде ще стигне популистката вълна, пита вестникът, посочвайки, че Тръмп без съмнение има общи възгледи с антиевропейски поддръжници на националните суверенитети. Промяната на позициите на Тръмп по важни въпроси като наложените на Русия санкции показва непредвидимостта на бъдещия президент на САЩ.

Импровизаторският му стил обаче създава "невероятно висок риск от провал", отбелязва с притеснение Мика Зенко, анализатор в американския Съвет за външни отношения, цитиран от френския вестник.

Много важни фигури в екипа на Тръмп са поддръжници на теорията за "сблъсъка на цивилизациите", Западът срещу исляма. Поради това Кремъл е смятан за необходим съюзник срещу ислямисткия тероризъм, подчертава в. "Либерасион".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мюретата имат своята роля не само при ловът на диви патици,но и на журналисти и псевдо прогресисти !
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американските гласност и перестройка са на път.
23
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали се сещате кой гласува за Тръмп в Америка? Неграмотните ***.Кой го подкрепя в България - ами същите :-)
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ivailo1403преди 1 час"Изявленията на Тръмп предизвикват масови одобрения, а не възмущения ж.урн.аля прости и манипулативни."-------------------------------Ама естествено, че одобрението е масово. Лошият човешки материал не е само БГ патент. Неграмотни дебuлнu гoвeдa има навсякъде по света.Прочети още на: dnes.bg/world/2017/01/17/svetyt-ne-znae-kakvo-da-ochakva-ot-trymp.328972
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как искат да ги уважава, след като никой освен Орбан не го подкрепи. Всички му се присмиваха и си мислеха, че това е някакъв майтап. Не спряха да го плюят и да се съмняват. Те затова ще ядат хурката сега! И Путин като надигне глава и най - големият им кошмар е на път да се сбъдне!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро чух, че Тръмп иска американското посолство в Израел от Тел-Авив да бъде преместино в Ерусалим.Арабите казаха, че ако това стане щели да направят световна война. Тръмп като го гледам много се изплаши. Тръмп каза че НАТО е старо и ненужно ! Тръмп каза че Европейското управление е мафиотско и Европеиския съюз трябва да се разпадне. Този човек има глава на бизнесмен. Понятия като интеграция и толерантност са му чужди.Тази година ще бъде интересна !!!
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Московците са се хванали за Тръмп като удавник за сламка и си мислят че санкциите ще отпаднат, грешите другари САЩ не е като Русия дето всичко се решава от един човек, конгреса не само че няма да допусне отмяна на санкциите, но ще има и нови още пп жестоки
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп ще забие и Германия. Вноса на немските автомобили ще изисква 40% мито.Ха да ги видя германците дали няма да направят мили очички към Русия...?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВсеки чужд бизнес отварен в китай има договори за минимално 40% китайско участие . Китайците не са глупави като българите. Китай е най голямия износител в света. Ако утре си поискат парите от Америка , ще останат без най големия си пазар- американския,Европа отворе бизнези в Китай само заради евтината работна ръка. В Китай безработица няма но работищите са бедни. Богата е само държавата им.Там човешкея живот не струва нищо. Работят и живеят под страх в мизерия
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както са тръгнали работите, вероятно ще го махнат преждевременно. Предполагам, че при това бурно житие-битие поводи колкото искаш, стига да се разровят, а и както не се разбира с тайните служби. Избирането му беше по стечение на обстоятелствата и с помощта на Москва, въпреки че по-голямата част от американците не гласуваха за него. Изказванията му по време на кампанията бяха безумни, самият той не се надяваше да спечели, иначе нямаше да дрънка толкова глупости. Пътник е.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свърши им царуването на Китай.През последните 20 години САЩ и Европа изнесоха бизнес за трилиони в Китай.Научиха ги да работят и сега Китайските компании заплашват почти всяка фирма производител .Китай и най-големия Бизнес враг на САЩ и Европа.Това трябва да свърши.Благата на тази планета са като скачени съдове.Да има за един означава че за друг няма да има.Крайно време е да се сложи край на Китайските бок.луци които заливат света!!!
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как си представяте да паднат санкциите срещу Русия? Тръмп да ги отмени, а конгреса дали ще е съгласен с него
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти внимавай с прасетата и белене, че тоя път ще се люшкате цялата фамилия по стълбовете!
12
7
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
скоро ще те ядат прасетата в Белене...
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Московците много залагат на Тръмп, но той ще ги ликвидира
10
10
 
13
 
! Отговори
100ЯН преди 7 години
Най-хубавото нещо което ще се случи за България е че ще паднат вредните за България и Европа санкции срещу Русия .В резултат на това Путин ще развали добрите за момента отношения с Турция и ще премине в анти Ислямска коалиция със САЩ .Това ще доведе първо до международна изолация на Турция и Ислямксите държави и не след дълго ще станем свидетели и на тяхното унищожение.Само хубави неща ни предстоят.
9
5
 
9
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Светът vs Тръмп. WOW! Все едно говорим за Извънземното. Или пък аз не съм от Света? Щото не се тюхкам и вайкам какво щял да направи Тръмп.Долу седми ("Анонимен"), то както се оказа видео-компроматът бил с Клинтън, ама викаш, да си плюем по инерция, че тъй трябва.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви касети като го познават от 1990 год и си го харесват и снимки си имат с него.
7
11
 
4
 
! Отговори
Арес преди 7 години
Русия е единствена непосредствена заплаха за САЩ.Тя е потенциална пълно ресурсно обезпечение за САЩ.
6
25
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Светът може да очаква всичко от Тръмп, с изключение на ум и разум.