Жан-Клод Юнкер: Аз не съм диктатор!

Европейската комисия предложи 5 сценария за развитие на ЕС
Обновена: 1 мар 2017 19:08 | 1 мар 2017 18:09,
69
Жан-Клод Юнкер: Аз не съм диктатор!
Снимка: БТА

Аз не съм диктатор. Европейската комисия не заповядва нищо и не диктува правилата. Това заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер при представянето на визията на Комисията за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Брюксел.

Юнкер заяви, че гражданите трябва да изберат накъде ще върви ЕС и увери, че "всеки глас, дори най-тихият, ще бъде чут". Той отхвърли претенциите на някои европейски лидери, че те трябва да решат какво ще се случи с ЕС.

Председателят на Еврокомисията потвърди, че няма да се кандидатира за втори мандат. "Не е, защото съм стар и изморен или защото нямам идеи", каза той, но не обясни причините, поради които ще се оттегли в края на 2019 г.
"Европа не е даденост. Тя е избор, който трябва да бъде защитаван от всички бури", заяви Юнкер.

Дори и най-лошият ден на днешния европеец е по-хубав от деня на неговите предци, пише в добилата известност като "бяла книга за бъдещето на Европа" концепция за развитие на ЕС до 2025 г. В нея се дава за пример концлагерът на италианския остров Вентотене, където Спинели е написал манифеста си за Европа, в който са заложени идеите, върху които преди 60 г. е създаден ЕС.

Петте сценария на Еврокомисията разглеждат хипотези от продължаване по същия начин до разделяне на ЕС на различни кръгове, според желанията на страните членки да работят заедно.

Сценарий 1:  Продължаваме както досега

Брюксел продължава да работи по досегашните правила, но без Великобритания, която е напуснала ЕС. Общи акценти остават: работни места, растеж, инвестиции, общ пазар, изграждане на обща инфраструктура. Продължава развитието на Еврозоната, въвежда се общ финансов надзор и се развиват капиталовите пазари.

Брюксел контролира спазването на европейското законодателство. Охраната на националните граници остава задължение на всяка държава, ЕС дава подкрепа чрез граничната и бреговата си охрана. Сключване на общи споразумения за търговия и засилване на сътрудничеството в отбраната и борбата с тероризма.

Сценарий 2: Нищо общо, освен общия пазар

Решенията на проблемите се търсят на двустранна основа. Държавите не желаят да работят заедно по въпросите като миграция, сигурност и отбрана и запазват само общата търговия по между си. Еврото е обща разменна валута, но е слабо и може да изчезне при нова криза. Отпада по-голямата част от общото законодателство и правата на гражданите, произтичащи от него не са гарантирани. Премахват се свободата на движение на хора и услуги, като се запазва свободното движение на стоки и на капитали. Политиката и миграцията се управляват национално. ЕС няма международно представителство. Плюсът тук е че общите решения ще са малко и повечето работа ще бъде оставена на националните власти.

Сценарий 3: Който иска повече, прави повече

Хлабав съюз, в който членовете образуват "коалиции на желаещи" и работят заедно в определени области като отбрана, вътрешна сигурност, данъци, социални въпроси. Тези страни приемат общо законодателство и си имат общ бюджет за реализиране на общите политики. Тези, които работят заедно в отбраната, имат общи изследователски разработки, общи обществени поръчки и заедно правят задгранични мисии.

Други си сътрудничат с полицейски органи и разузнаване, за да борят престъпността и тероризма. Трети работят заедно в областта на правосъдието и имат общ главен прокурор, разследват измами, трафик на оръжие и наркотиците. Държавите от еврото развиват обща данъчна политика, което ще намали разходите за бизнес и ограничава избягване плащането на данъците. Желаещите развиват общо търговията с трети страни. Общият пазар и свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали се запазват. Останалите могат да се присъединят, когато желаят.

Главната опасност при този вариант е, че правата на гражданите ще произтичат от това дали те са граждани на страни, които избират да правят повече или не. Увеличават се различията между страните, които участват и тези, които не участват.

Сценарий 4: По-малко, но по-ефективно

ЕС действа заедно само по група общи приоритети. Общите финансови ресурси са ограничени и се харчат само в изпълнение на приоритетите. Брюксел има повече правомощия в определените сектори и никакви в останалите. Има обща агенция за борба с тероризма, за охрана на границите и обща политика за убежище. Еврото е обща валута и има общи отбранителни способности.

Еврокомисията предлага общи политики да се водят в иновациите, търговията, сигурността, миграцията, отбраната и охраната на границите. Както и ЕС да се откаже от регионалното сътрудничеството и всяка страна сама да развива своето здравеопазване, социални политики и пазар на труда. Премахват се общите стадарти за защита на потребителите, за околната среда и здравеопазването.

Плюсът на тази визия е, че ЕС ще може да реагира по-бързо и силно в избраните области, а гражданите да са наясно за кои решения отговаря Брюксел и за кои техните правителства. Големият минус - приоритетите ще се определят трудно.

Сценарий 5: Повече Европа

В тази хипотеза Брюксел получава повече правомощия да взема решения и по-голям бюджет за харчене за общи нужди. ЕС има обща външна, търговска, бежанска и отбранителна политика. Еврозоната се засилва и Брюксел координира финансовата и данъчна политика на членовете й.

Създава се общ отбранителен съюз, както и няколко собствени "Силициеви долини", където се развиват върховите технологии. ЕС харчи общи пари за общи проекти и пази външните си граници. Постепенно към него се интегрират околните му държави на изток и на юг.

Плюсът на този избор е, че ЕС ще взема по-бързи и по-категорични решения и ще разполага със средства да реализира собствените си политики. Минусът - че ще отблъсне гражданите, които предпочитат националното развитие.

През септември Европейската комисия ще обяви кой от изброените сценарии допада най-вече на европейските граждани. Засега не е ясно какво ще последва от този факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
кривите краставици преди 7 години
и канелата са много ама много важни"Премахват се общите стадарти за защита на потребителите, за околната среда и здравеопазванет"Така са се загрижили за нас че искат да ни натресат "СЕТА".Да ни залят със генномодифицирени семена и да си гледат кефа а те ще похапват "БИО" продукти.Това не е ли геноцид? Да ГЕНОЦИД Е!ГЕНОЦИД СА ВСИЧКИТЕ ИМ 5 ВАРИАНТА!
45
0
 
1
 
! Отговори
Как скрито и между преди 7 години
другото е вмъкната МИГРАЦИЯТА" Еврокомисията предлага общи политики да се водят в иновациите, търговията, сигурността, миграцията, отбраната и охраната на границите."ТОВА ОЗНАЧАВА ПРИЕМАНЕ И ИНТЕГРИРАНЕ НА МИГРАНТИ И то със ЗАПОВЕД!ЕК ОЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛА ЧЕ ИМЕННО ПОЛИТИКТА ЗА ИСЛЯМИЗИРАНЕ НА ЕВРОПА ЩЕ ДОВЕДЕ ДА РАЗПАДА НЕ ЕС. ЮНКЕР ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЧЕ не само можем да четем но и разбираме къде са всички подводни мини които поставят!
44
2
 
0
 
! Отговори
европа преди 7 години
И какво ще правиш с тази националност?Утре Турция може да реши че България е време да се завърне в османската империя.Тога ва не няколко хиляди бежанци ще се пуснат към нас,а няколко милионна армия,тежко и модерна въоръжена за един ден ще е на границата.И ако го няма ЕС и НАТО кой ще ни защити.Ние с двата си самолета и петте си танка.А може просто Ердогана да засили няколко милиона бежанци към нас.Времената са бурни и ако не си опичаме ъкъла пак ще сме под робство,бедни и изтормозени.
43
1
 
2
 
! Отговори
Никк преди 7 години
Тук въпроса за нас е искаме ли повече ЕС, или повече националност. И двете си имат плюсове и минуси
42
0
 
2
 
! Отговори
До байхейс преди 7 години
Байхейс, мно'о лъжеш, честно! Холандия има 26 евродепутата при 16млн население (не 12, както пишеш), а Гърция - 22 (не 4, както казваш) при 11млн население. Ние имаме 18 евродепутата (надявам се знаеш колко сме). Лъжи по-малко, става ли?!
41
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 7 години
А кое е естествено?! Да се избиваме във войни?! Да се гледаме с недоверие със съседите?! Да мъдрим с какви тарифи и мита да се надцакваме с комшиите?! Да искаш да търгуваш/пътуваш и да не можеш?! Кажи ми къде би било "естественото" място на България в един такъв свят?! Каква би била "истината" според теб тогава?!Защото, да-не ни харесва, но са доста трудни времена, и чакаме ЕС да реши ВСИЧКИТЕ ни проблеми.Ще стане,САМО ако искаме. Чакам да отговориш,нищо че въпросите са риторични.
40
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 7 години
Ха-ха, май си пиян или си наденал соц-цайсите мощно. Много кратко ще ти го кажа: свобода, демокрация и Русия не могат да са в едно изречение. Последното от трите (Русия, за да съм ясен) е несъвместимо с другите две. Виж, ако пробваш Русия с пропаганда, диверсии и полу-диктатура, е друго нещо: всичко си е на мястото. И имай предвид, че не съм русофоб. Знам историята ни (българската, за да съм ясен отново :)).
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без референдуми във всички страни не виждам как точно брюксел може да обяви кой от сценариите допада на гражданите. А тях ги е страх от референдуми, защото видяхме какво стана след първия.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официалното признание, че корабът потъва. Ауфидерзеен, ариведерчи, аста ла виста, гудбай и сбогом. Чао и баста!
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер е диктатор края на червения либерастки ЕС е близо. Да живее свободата и демокрацията, да живее Русия.
36
2
 
12
 
! Отговори
Изнасилев преди 7 години
Къде е агент Василев сега за да ни каже, че европейската икономика е силна, еврото стабилно, Меркел ще я преизберат и още няколко подобни клишета на търкалета за да се посмеем от сърце? Къде си агентеее, ало Василеееев?Агент Смехурко Майтапов, ДАНС!!!
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си диктатор Юнкер, садист си. Удължаваш агонията на един умиращ пациент.
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямата лъжа наречена ЕС върви към своя логичен летален завършек. Природата не търпи неестествени неща.
33
3
 
6
 
! Отговори
нн преди 7 години
На кого да си Диктатор? ЕС е една гарга рошава, която никой не знае какво е? Държаа не е, Федерация също не е, щати не е и какво е тогава някаква икономическа сбирщина от държави. Точно това ще го затрие, никой не си дава суверинитета, иска да е хем самостоятелна държава, хем да е в нещо като общност. Е, те такова орташко нещо има само един изход - разпад. Почна се от Великобритания, следват и други в скоро време Италия, Холандия, Белгия, Германия и Франция ще се инатят.
32
3
 
13
 
! Отговори
УМЕН преди 7 години
5 сценария, и 5-те нефелни. Кой от кой по-кретенски йезуитски. Предлагайки ги Юнкер доказва че не е диктатор, а жалък тунеядец и апаратчик, цар на номенклатурата, нищоправенето и демагогията. Но добре платен за сметка на това. Поради тези причини най-реалистичен, логичен и закономерен е шестият сценарий - РАЗПАД.
31
6
 
3
 
! Отговори
Бьлгарофигеросорос преди 7 години
Браво на Юнкер! Нито е путинофил нито пьк е Дончунофил когото много уважавам поради причината че е от Трьн!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жан-Клод Юнкер: Аз не съм диктатор!Ти си крадец бе, нали въртеше далаверите като премиер на Люксембург и европарламента , съставен от"честни" хора не разреши да те съдят и затворят.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти не си диктатор, ЕК е диктаторът, то просто си й представително лице. Не си мисли, че като се сменяте на поста през мандат, ще заблудите някого.
28
3
 
14
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 7 години
И аз не съм диктатор. Просто задължавам хората да вършат това, което искам, иначе им налагам санкции за неподчинение, като ЕК на г-н Юнкер.
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Жан-Клод Юнкер: Аз не съм диктатор!"Типично диктаторско отричане.