Швеция връща задължителната военна служба

Така ще отговори на глобалните предизвикателства в сигурността
2 мар 2017 17:30, Елка Василева
44
Швеция връща задължителната военна служба
Снимка: архив, Reuters

Швеция обяви, че ще върне задължителната военна служба от лятото, за да отговори на глобалните предизвикателства в сферата на сигурността, включително от страна на Русия, предаде Франс прес.

Скандинавската държава, на чиято територия не е воден военен конфликт от два века, отмени задължителната военна служба през 2010 г., след като тя беше определена като неефективен начин за удовлетворяване на нуждите на съвременните армии.

Шведското правителство на малцинството ще внесе днес в парламента съответен закон, който предвижда задължителната военна служба да бъде възстановена от това лято за всички шведи, родени след 1999 г. Продължителността й ще бъде 11 месеца.

Мярката се очаква да бъде приета от парламента, тъй като е предмет на споразумение между лявото правителство и десноцентристката опозиция.

Около 13 хиляди млади шведи се очаква да бъдат мобилизирани от 1 юли, но само 4000 от тях - 18-годишни, и от двата пола - ще бъдат подбрани за военна служба въз основа на критериите мотивация и умения.

От 1 януари 2018 г. призоваването на военна служба вече ще става ежегодно.

Швеция не членува в НАТО, но участва в програмата на организацията "Партньорство за мир", която действа от 1994 г. с цел да развива военното сътрудничество между военния пакт и нечленуващи в него страни.

По отношение на позициите си по въпросите на отбраната Швеция е много близо до съседна Финландия, която има обща 1340-километрова граница с Русия.

Финландия и Швеция, единствените необвързани страни от Скандинавския и Балтийския регион, засилиха военното си сътрудничество със САЩ заради безпокойства във връзка с повишената военна активност на Русия в Северна Европа, отбелязва Франс прес.

Миналата година Финландия обвини Русия, че е нарушила въздушното й пространство, след като два руски изтребителя при отделни случаи прелетели южно от крайбрежния град Порво. Това предизвика безпокойство в Швеция.

Русия предупреди Швеция и Финландия да не се присъединяват към НАТО - тема, която е предмет на дебати и в двете страни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: швециявоенна служба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50 000 набор, от тях 4000 минават тестовете за алкохол и наркотици
38
0
 
3
 
! Отговори
DDDD преди 7 години
До До до БългаринаКато искаш казарма отивай бе кой те спира. Отстрани лесно се говори нали?
37
0
 
1
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До до 24те и маймуните в зоопарка нямат проблем с храна, но живеят в клетки
36
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Тия пък, да не видят нещо от нас....
35
2
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Едно време викингите обсадили Париж и кралят им дал откуп и ги помолил да идат да плячкосват надолу по Сена. Цяла Европа е треперела от викингите и техните дракари. В наше време красивите шведки ги опъват като струни смугли пришълци. Интересен обрат. Ноооо това е положението.
34
0
 
7
 
! Отговори
Бухахаха преди 7 години
*** веднага се вързаха. Прочетете, че ще призовават 4000 МОТИВИРАНИ души а годишния им випуск е над 50 000 души. Така че уж задължителна, ама не чак толкова! Те и тук от 50 хиляди калпака годишно ако питат, поне 5-10 хиляди ще имат желание да влязат военни за няколко месеца. А знаете, че шведи и финландци не скатават заплащането!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Привикаха и мъже бежанци и имигранти от ЕС.
32
9
 
7
 
! Отговори
До отричащия казарма преди 7 години
Според теб кое е по зле за България избягали нечустващи се българи с риск страната да обезлюдее, или армия от българи които да бранят страната до края? В единия случай се предаваме без бой и без шанс за оцеляване, в другия ще има отпор и много по големи шансове, защото ще избягат само соросогадните шимпанзета предатели
31
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До до Българина.............Да връщат и унас. Ще................И ти да станеш отново старшина да крадеш на воля. Или да бъдеш политкомисар и да поучаваш другите кои са враговете и как трябва да пазим тайна от тях!
30
14
 
6
 
! Отговори
До до Българина преди 7 години
Да връщат и унас. Ще изчезнат троловете,адруга част ще хукнат да бягат далеч от България А тези които влязат в казарма в,,труд и лишения"/ както казва Майкъл/ще се изпотрепят и контузят.Защото носенето на службата няма нищо общо с ,,стрелбата с клавиатурата".Кавото са лигаво и кекаво поколение от готованци ,няма да могат да го понесат.Няма лап топ,няма телефон. Само -Стани -легни,ходом марш и въоръжен наряд през ден.Да разберат как се става мъж а не * каквито са сега-неудачници с претенции
29
4
 
9
 
! Отговори
Anq преди 7 години
В Норвегия въведоха задължително военно и за момичетата след гимназия, защото повечето са разпасани, безотговорни, мързеливи и не стават за работа и семейство.
28
6
 
9
 
! Отговори
до № 24 преди 7 години
Онзи нещо си в грешка когато имахме армия народа нямаше проблем с работата и храната си така,че я вЕрно питай дЕдо си за какво идва реч.
27
6
 
19
 
! Отговори
Anq преди 7 години
Не заплаха от Русия, а от мюсулманите,които са 43% от населението на Швеция. Цари страх в населението. Руснаците никога не са ги нападали.
26
2
 
6
 
! Отговори
До Българина преди 7 години
И какви коментари чакаш:-):-):-)Радваш се, че този и онзи връщат или си увеличават армията:-):-):-):-)само може да им се възхищаваш на държавите с армиии:-):-):-)Ако тръгнат да върнат казармата в България и другите малко на брой останало в България ще избяга някъде си...Хареса ли ти коментара който чакаш:-)
25
3
 
7
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 7 ЦиникТо само ,ако се ду.пят добре ,ама да не започнат да викат аллах акбар ,че тогава викингите ще я втасат .
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, важното е да не върнат АББА.
23
0
 
2
 
! Отговори
Max преди 7 години
Браво!!!! Имаш крава пиеш мляко.
22
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой народ иска казарма бе? Ти и дядоти ли? Аз неискам да плащам такъв разход. Това да не ти е комунизма? Целия ресурс да отива за казарма и милиция. Всичко друго гладно и на тъмно.
21
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 7 години
До Анонимен 18 и 19Клишета и лъжи ..
20
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа иска връща не на казармата, защо правителството спи чакат да ни окупират ли???