Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата

Анкара отрече да се меси във вътрешните ни работи
Обновена: 9 мар 2017 13:43 | 9 мар 2017 13:35, Елка Василева
328
Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата
Снимка: архив, Булфото

Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, предаде Анадолската агенция.

"Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същество противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС, припомня агенцията. Според турското външно министерство мярката цели да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват.

Още по темата

Говорителят каза още, че Турция ще "продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слухове твърдения на българското външно министерство, че Турция осигурява "финансови стимули" за хората с българско гражданство в Турция.

"Нито пък Турция се меси във вътрешните работи на която и да било държава", добави Мюфтюоглу, цитиран от БТА.

Припомняме, че преди дни на среща с изселници от България турският министър Мехмет Мюеззиноглу призова сънародниците ни в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ. "Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува... Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Министърът информира също така за мерки, които ще улеснят престоя на българските граждани от турски произход в Турция, както и за мерки, засягащи здравните и социалните услуги за тях.

След това изказване турският посланик Сюлейман Гьокче беше извикан във външното ни министерство. На срещата зам.-министърът на външните работи Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, заяви външното ни министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питам се каква е ползата за България от тези български граждани в Турция скакво допринасят те за нашия по добър живот или само проблеми създават за какво ни са такива бълг.граждани те работят за интересите на турция и се чувстват турци до мозъка на костите а бълг. биха я удавили и в капка вода.същото е и с ромите то е все едно в градината си вместо култури да отглеждаш бурени и да казваш ами равновесие толерантност и те са растения да ама за храна не стават..та и с тези бълг. граждани е така
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В прав текст официално дели българските граждани по произход.....Е и? Ти не ги ли делиш? Аз ги деля също.
22
2
 
7
 
! Отговори
дО СТРАНДЖАТА преди 7 години
Вие дрогарю се дупите на ЕС и НАТО и се правите на франсета ако се дупехме към Путин нямаше да сме в НАТО, нищо Крим е руски .
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА вас еничарите ще ви затворим в Белене да копате дупки!
20
1
 
12
 
! Отговори
DePeSaR преди 7 години
Доган винаги е отказвал да е послушко , Местан обаче си даде дупенцето на Ердоган! И сега цяла Турция е зад него! 300 000 гласа потенциал в Южната съседка! ДПС никога не се е управлявало отвън, защото Доган шефове няма !
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има решение и то е Пълна забрана на гласуването извън територията на Република България.
18
1
 
7
 
! Отговори
gg преди 7 години
Превъоръжение на АМИЯТА веднага още тази година .
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България призовава Турция да си мери приказките.
16
1
 
19
 
! Отговори
Оруел преди 7 години
Обявяване на турски посланик за персона нон грата и изпъден на момента!
15
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 7 години
"Министърът информира също така за мерки, които ще улеснят престоя на българските граждани от турски произход в Турция, както и за мерки, засягащи здравните и социалните услуги за тях."И този тръгнал да говори за ограничаване на права. В прав текст официално дели българските граждани по произход. Нямам идея какво е ролята на НАТО при такъв тип конфликти. Може би трябва да се ползват влошените отношения Турция-Германия и да се инициират икономически санкции от ЕС за Турция.
14
1
 
13
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ВОЙВОДА преди 7 години
През комунизма това не можеше да се случи...
13
3
 
17
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Сега разбрахте ли защо ги изгоних ?
12
3
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Докато се дупим на НАТО и ЕС, Путин и Ердоган може вече да са си разделили територията тъй става като му спират проекти за милиарди и се правят на шваби.
11
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашият министър се изложи като kифла.
10
0
 
15
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Че нали разрешиха ДОСТ- турска партия-в Герамания незнам да има турска партия със 6 мил турско население!!!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По българските закони нямамалцинства.Освен това щелида гарантират условия на бълг. граждани от турскипроизход, а останалите може биса втора категория.
8
1
 
21
 
! Отговори
Малцинствата у нас преди 7 години
имат повече права от етническите българи.Това започна още по времето на соца, но тогава ги толерираха главно като ги приемаха да следват с много по-нисък бал в сравнение с нас.На екзотичния етнос пък още по онова време му даваха много материални бонуси.В днешно време турците работят и не създават проблеми.Но Бог знае защо,под строй гласуват за партийки,създадени от онези, които им смениха имената.Екзотичният етнос пък мина на пълна издръжка за наша сметка.Та кой, значи, е с ограничени права?
7
4
 
22
 
! Отговори
Ахмет Ялдъз преди 7 години
ДПС ОТКАЗА НА АНКАРА ДА ИМ СЕ ПОДЧИНЯВА И ЗА ДА ГИ ИЗДРАЗНИ СЛОЖИ 80 ПРОЦЕНТА БЪЛГАРИ ЗА ВОДАЧИ В ЛИСТИТЕ СИ, НОРМАЛНО ТУРЦИЯ ДА ИСКА ДА ОВЛАДЕЕ ТУРСКОТО МАЛЦИНСТВО ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН . ДОСТ Е МАШАТА НА ЕРДОГАН ЗА УПРАЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ!!
6
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно достоен и адекватен отговор от турска страна на герджиковия министър.
5
5
 
34
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Днес се навършват 32 години от атентата на гара Буново.Не е случайно това нали? Не че па и вие пишете за тази агресия!!