Полша скочи на ЕС заради Туск: Мамите!

Брюксел водил политика на двойни стандарти
13 мар 2017 10:37,
35
Полша скочи на ЕС заради Туск: Мамите!
Снимка: архив, Reuters

Полша обвини Европейския съюз в "мамене" и обяви "негативна" политика към Брюксел, след като загуби дипломатическа кампания да изгони собствения си бивш премиер Доналд Туск от поста председател на Европейския съвет, пише в. "Гардиън".

"Излиза, че политиката на ЕС е политика на двойни стандарти и мамене", цитира вестникът думи на външния министър Витолд Вашчиковски.

Още по темата
На срещата на върха в Брюксел миналата седмица Полша единствена гласува против преизбирането на Туск, припомня изданието.

Консервативното евроскептично правителство във Варшава водеше активна кампания против 59-годишния центрист Туск, който беше премиер на Полша от 2007 до 2014 г. преди да оглави Европейския съвет. Според Полша Туск не е трябвало да бъде избиран против волята на собствената му страна.

Лидерите на ЕС обаче гласуваха 27 на 1 да се даде нов мандат от две години и половина на Туск, като против бе само министър-председателката на Полша Беата Шидло.

"Трябва да си дадем сметка, че можем да бъдем измамени във всеки един момент. Трябва да приспособим политиката си и да коригираме поведението си към ЕС. Със сигурност трябва да понижим равнището на доверието си в ЕС. Ще трябва да започнем да водим негативна политика", заяви Вашчиковски, според когото това може да включва "блокиране" на различни европейски инициативи.

Дипломатическият сблъсък извади на показ задълбочаващото се разцепление с Полша, броени седмици преди 60-годишнината на ЕС, на която съюзът се надяваше да покаже единство, и в момент, когато Великобритания се готви да напусне ЕС, отбелязва "Гардиън".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: брюкселПолшатуск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ша са разпада ли най-накрая или няма? За Гошка питам, че трета година се крие в мазата - ще излезе като се разпаднел. Съвсем сериозно питам, че ми омръзна да му нося ракия и салати. :-))))
28
2
 
0
 
! Отговори
Олд мен преди 7 години
Да Полша скочи и падна лошо,май има и счупен крак.
27
0
 
5
 
! Отговори
Г-жа Несторова, преди 7 години
не усещате ли вече колко е изтъркано това заглавие със "скочи"?Дори и някога нещо свястно да напишете, то ще Ви убие инициативата още в зародиш. Все пак не сте в махалата, да ползвате този махленски език. Придържайте се повече към книжовния.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полша с големите топки от стомана!!! Браво!!
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29Неграмотно. Първо ЕС няма президент, как точно ще гласуваш за несъществуваща длъжност. Второ в никоя държава не се гласува за шеф на парламента, навсякъде както и в ЕС си гласува за депутати и те избират шефа на парламента. Преди да даваш уроци по демокрация вземи прочети поне една книга, ако ще и Винету. Не мога да разбера и какво точно пишеш че работи. Тия смешки дето си ги написал не се прилагат никъде в света. *** ти как да знаеш, на оперативките за *** това не го казват.
24
0
 
4
 
! Отговори
Читетел /все още/ преди 7 години
"Скача" се в медийните клоаки ПИК и Блиц! Вие с бързи стъпки вървите натам. Сменете си редакторите, моля!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че кой им каза на поляците (или на който и да е друг), че в ЕС има демокрация? Ако имаше демокрация, хората щяха да гласуват на избори за президент на ЕС, за председател на ЕП, за евродепутати, за председател на съвета и т.н. Това е демокрация - пускаш си бюлетината и после някой брои. Не е съвършено, но работи. Вместо това, хората гласуват само за евродепутати, а всички други постове се разпределеят вътрешно от ЕНП. Красота, а? Реално няма пост в момента, който да не е на ЕНП. Демокрация.
22
13
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
Като не им харесва на поляците прав им път от ЕС.На изток ги чакат с нетърпения.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само V4 - умеят да си защитват интересите и не са *** и ***
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мамят, мамят и ОЩЕ КАК! Затова чиновниците там натрупаха колосални капитали, на гърба на европейския данъкоплатец! То има ли някой забогатял без измами, ама онези в Брюксел направо се самозабравиха!!! Браво, Полска! И...... #POLEXIT!
19
1
 
22
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Сега ли се сетиха Поляците че ЕС има двойни стандарти?а до вчера къде бяха?
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не ги мислим поляците. Навремето с ината си си докараха най-много ползи при влизането в ЕС. Сега, по същия начин ще си договорят правото на свободен избор по много въпроси. То за това се иска д..е, каквото ние нямахме преди, май няма и да имаме.
17
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много *** милюцинерски матрял има в България. Също както в разиатската ***.
16
3
 
32
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ето как трябва! Поляци, Унгарци.... Само нашите лизaчи останаха да ни продават и да си кътат милиардите за сметка на националните ни интереси! Завиждам им вече на поляците и унгарците!!!!
15
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахах, обаче яко активизиране на *** има. Спакойна боярищници, ЕС няма да се разпадне, а *** ви я чака бавна смърт, разпад и оскотяване....макар, че то повече от това си е труднопостижимо.
14
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И не само бензина, а и заплатите ще станат по 20 стотинки другарЕ! Напред към разззия и светлото азиатско, анадолско или сибирско будуще! Смърт на ЕмперЕалистите, соро.соидите, репт.илите, жидо.масоните и .....абе смърт да има. :))) Прости кра.туни сте русоробите.
13
6
 
27
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Еврокенефът се разпада от всички краища!
12
0
 
3
 
! Отговори
4uvali bili преди 7 години
Kato govorim za ruusiq samo na karta ste q gledali Mai a I po korektnite medii ste slu6ate legendi!!! Umnitite I akal 6te davat razdavat"
11
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе най-убаво си е в россссия....там всички ще сме си 10 качество ора и нема да има "различни". Ще си поркаме боярищник и ще пеем частушки за загниващия ЕС, нали другаре?!
10
3
 
26
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ес ще се разпадне единствено по вина на германия и цру, опитаха да обяздят 450 млн души с директиви, лицемерие и заплахи, всичко разбира се е демократично