Споразумение: Русия подава ръка на кюрдите в Сирия?

Руското военно министерство отрича за подобна сделка
20 мар 2017 22:00, Боряна Павлова
39
Споразумение: Русия подава ръка на кюрдите в Сирия?
Снимка: архив Reuters

Русия се договори с кюрдските Сили за защита на народа да изгради военна база в контролиран от тях район в Северозападна Сирия и ще обучава техни бойци като част от борбата с тероризма, заяви днес кюрдски говорител, цитиран от Ройтерс.

Споразумението с Русия е било сключено вчера, а руски войски с бронирана техника вече са пристигнали на мястото в окръг Африн, каза говорителят, цитиран от БТА.

"Споразумението влезе в сила днес", каза Редур Кселил. По думите му "то е първото по рода си".

Той не каза колко руски войници са пристигнали в Джандарис, където се изгражда базата.

Говорителят заяви, че Джандарис по-рано е бил обстрелван от турските сили през границата.

Малко по-късно обаче Военното министерство на Русия опроверга информацията.

"Няма планове за разполагане на нови руски военни бази на територията на Сирия", се казва в съобщение на военното министерство, съобщи ТАСС.

Сключването на подобна сделка би разгневило Турция, която смята силите за продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Преди време Турция започна настъпление по част от сирийската граница, за да предотврати по-нататъшни завоевания на силите, които контролират територии в Североизточна Сирия и северозападния район Африн.

Силите за защита на народа са съюзник на САЩ в борбата с "Ислямска държава" в Сирия и играят важна роля в подкрепяното от Вашингтон настъпление срещу сирийския град Ракка, крепост на джихадистката групировка.

Силите за защита на народа на практика служат като армия на автономните, ръководени от кюрди райони, появили се в Северна Сирия с оттеглянето на държавната власт през 2011 г., съпътстващо избухването на сирийската гражданска война. Те са финансирани от администрациите на тези райони.

Не само Турция, а и кюрдските власти в Ирак се противопоставят на групировката, чиито отношения със сирийското правителство са по-нюансирани въпреки историческата вражда, като и двете страни предимно избягват конфликта в шестгодишната гражданска война, отбелязва Ройтерс.


39
Напиши коментар Коментари
12
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Часовник цъка вече за голямата мустаката уста :) Първо САЩ ги въоражиха сега и Русия !
Скоро върху Турция,ще надвиснат тъмни облаци . Но хората там сами си го предизвикаха с избора на крайно фанатизиран политик. Винаги почва добре на приказки и свършва катастрофално на практика.
Тик так тик так
11
6
 
30
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Хахаха, Ердоган дали най после ще проумее, че Русия няма вечни приятели, само вечни интереси (например към проливите).
10
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално,все пак затварят пътя на ислямистите към Русия да не говорим че са на правилната страна на барикадата,макар че Англия и Франция всячески им пречат от векове да си направят държава и насъскват всички срещу тях.
9
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кюрдите са наши братя по съдба. Да са жияи и здрави и успех в борбата!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интереса е на първо място ! Но някой много си повярва !!!!
7
36
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия подаде ли ти ръка гледай какво ще ти вземе с другата. Те така и на нас на два пъти ни "подават" та виждате до къде сме.
6
2
 
8
 
! Отговори
Оногондур преди 1 месец
Очаквам товаришь ЗИП от форума на в-к СЕГА да изкаже мнение.
Иначе,не е много ясно дали е реална тази новина.Както се казва,по делата ще ги познаем.Обаче,Ердоган бъде ли отрязан в това направление,като нищо може да озверее и да зине да прилапа някое парче територия,знаете от къде.Да внимаваме и да бъдем нащрек.
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже да не е вярно, едно е сигурно. Русия никога няма да подкрепи Турция за кюрдите. Путин има икономучески сделко с Турция. Но Ердоган да не се надява на повече. Ердо си го знае това.
4
3
 
41
 
! Отговори
E преди 1 месец
Естествено, че ще им подаде ръка. Кюрдите се оказаха много добро оръжие срещу ИД. Много правилно ще е, ако заложат на тях. И ще е поредния звучен шамар за Ердоган.
3
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гладна кокошка кюрдистан сънува.
2
4
 
49
 
! Отговори
Бухахахахаах ! преди 1 месец
Е това ако се окаже истина Ердоганя ще остане сам срещу цял свят. Буквално. Айде да си пожелаем най-накрая руснаците да се съберат с Германия! След Брекзит това изглежда все по-реално. Съюз между Германия и Русия винаги е бил кошмар за британци, американци и пр.
1
1
 
41
 
! Отговори
luckyman преди 1 месец
Ми ся, ко праим с Ерпоганчовата стратегия u османлъшките мераци?