Москва обвини Вашингтон за "акта на агресия" в Сирия

САЩ предупредиха, че може да има нови наказателни действия
90
Москва обвини Вашингтон за "акта на агресия" в Сирия
Владимир Сафронков. Снимка: БТА

Русия, основният поддръжник на сирийския режим, обвини днес в ООН Съединените щати, че са погазили международното право с въздушните удари в Сирия след нападението с химическо оръжие, отнело живота на близо 80 души, съобщи Франс прес.

Още по темата
"САЩ атакуваха суверенната територия на Сирия. Ние смятаме това за недопустимо нарушение на международното право и акт на агресия", заяви представителят на Москва в ООН Владимир Сафронков на свиканото тази вечер спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на руския дипломат ударът на САЩ по Сирия е "опит да се отвлече вниманието от многочислените жертви на едностранните действия на Вашингтон и партньорите му в Ирак".

В отговор посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон е готов да продължи операцията в Сирия и предупреди, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце, когато се използва химическо оръжие. Тя отбеляза, че американските военни са унищожили летището, от което е била извършена химическата атака в Идлиб. Хейли заяви също, че Русия и Иран носят отговорност за действията на сирийския президент. "Светът очаква от Русия да преразгледа съюза си с Башар Асад. И разчитаме, че Москва и Иран ще накарат своя съюзник да прекрати войната срещу народа си." 

Френският представител Франсоа Делатр определи като напълно законни американските въздушни удари в отговор на смъртоносната химическа атака. Той подчерта, че тези удари са от съществено значение за възпиране на режима на Асад, чиято очевидна цел е да изтреби всички онези, които са против него.

Британският посланик Матю Райкрофт заяви, че Лондон подкрепя ударите на САЩ, които са "абсолютно пропорционален отговор" на химическата атака и предупреждение към сирийския президент.

Райкрофт призова Русия да се откаже от подкрепата си за военнопрестъпника Асад. "Русия може да тръгне по друг път. Призовавам Руската федерация да се присъедини към останалите членове на Съвета за сигурност в призива им за справедливост. Същевременно ние подкрепяме трайно политическо уреждане на конфликта и създаване на представително и легитимно правителство."

Преди началото на заседанието, свикано по искане на Боливия, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към сдържаност и подчерта, че няма друг път за решаване на конфликта освен политическия. 

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: ООНСАЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
17
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
и кво са поразили тез 59 ракети с изтичащ ресурс, голи баири.Фабриките требе нови да правят.А корабите що бегаха. Тук един пита за с300, 400 и тн ПВО. Ми байно това са системи за защита на силите , градове и стратегически обекти, а не за голи баири и градоносни облаци. Ще им се на ЮС да ги видят как действат ама друг път...
21
2
 
18
 
! Отговори
ти да видиш преди 7 години
До Анонимен 25Мда, нямат работа Русия в ООН, при тия лицемери и продажници. Колко локални войни разпалиха САЩ и васалите им от ООН?! Не искам да ми отговаряш на въпроса, от далеч личи, че долара е твоя Бог :р
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп иска да заблуди американците, че не се гушкат с Вовата, но задкулисно той слушка какво му говорят в Москву!Так нада.Защото Русия е единствената държава която може да плати дълговете на САЩ.
19
4
 
16
 
! Отговори
китай преди 7 години
Тръмп извърши агресия към Сирия-няма решение на Сената,нито резолюция на ООН
18
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
немаше ли некви С 300, и некви хилещи се Искандери, или са само снимки!? има ли ток? как дела?
17
3
 
2
 
! Отговори
големия хълм преди 7 години
да се готвят,дръпнатите очички от севера! е, не за томахавки, за... съпрайс!
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според баба ви Ванга 2017 година ще е впечатляваща за хората със слаби нерви. Първото и предсказание за тази година е точно този конфликт. Но до война едвали ще се стигне. Просто тарамбуката иска да покаже мускули но 70 годишни мускули няма да впечатлят никой. Лошото е че ще страдат такива като вас. Газта не само ще скочи но и ще надмине всички очаквания. Парното ще остане само в мокрите ви сънища. Тока ще го замените със свещи които ще палите за упокоени на душите на избранниците ви в парламата
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трамп иска да покаже, че не се гушка с Путин. Всичко е шоу, застреляли са една котка и две боклуджииски кофи, но в щатите соколите ще замлъкнат. Путин ги разбира тези неща.Жалко за арабите, които са пушечно месо в момента.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нщо ново,това е в техен стил.Първо стрелят ,после питат.Американска му работа./Но Сирия ще е повторение на Виетнам.
13
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питам аз кой какво търси в чужда държава. Това, че Сирия июа вътрешни проблеми не помня Асад да е канил никой, освен руснаците.Американците какво търсят там? Помагат на другите, че да си пробваме оръжията. От където са минали все миротворци се пишат, а накрая след тях пепелища. То не беше Югославия, то не беше Виетнам, то не беше Ирак, Либия,Египет и още знайни и не знайни войни и войнички все в името на мира, демокрацията ит.н.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабата е казала, че е рано и Сирия не е паднала. още ще има. Затова казвам: яж, пий и си носи новите дрехи.
11
2
 
19
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Тез ракети дето уж ги изстреляха никой не знае колко са точно, ама казаха, че са 59 !? Eдна струва няколко десетки милиона дълга на САЩ лесно ще се върне с малко понадписване не ги мислете янките как ще си върнат дълга ! Те си имат партньори които щедро ще им спуснат по няколко милиона през терасите си за да заловят лошите ало-измамници.
10
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На САЩ, не им трябва претекст да стрелят! Второ дваха филми от Сирия , как хората там сами казват,че Асад ги стреля и пуска химически оръжия срещу всеки против властта му. Кви глупости пишете ,като папагали сте.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До оня ден подскачахте от радост за Тръмп ... Сега няма да спите... Простолюдие.... Толкова сте замаяни,че не знам как се храните :) цял живот живеете сред илюзии и мечти.
8
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** циркът! Всички вкупом да подкрепят щатите, при положение, че и сляп да си ще видиш, че тези химически атаки са инсценирани за да имат САЩ предтекст да изстрелят ракети и да предизвикат Русия. Всички тези са за затвора.
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обама върни се!
6
4
 
30
 
! Отговори
Км преди 7 години
И защо "акта на агресия" си го сложила в кавички бе Весе, сирич не е истински акт на агресия ли ?
5
41
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред кого я обвиниха ? Коя е Русия да обвинява? Нямам спомен да е съюзник на големите сили или християнския свят? Само с амуджи дръжи и хапе братски народи .
4
3
 
50
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Ако някой не спре САЩ скоро ни чака унищожителна за земята война.
3
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краварите знаят, че ако не почнат нови войни няма да могат да оправдаят умопомрачителния си дълг, който май минава 20 ТРИЛИОНА.