САЩ удариха Сирия с 59 ракети "Томахоук"

Това е отговор на химическата атака срещу Хан Шейхун
Обновена: 7 апр 2017 06:30 | 7 апр 2017 06:28, Елка Василева
567
САЩ удариха Сирия с 59 ракети "Томахоук"
Снимка: БТА

Бойни кораби на САЩ в Средиземно море изстреляха тази нощ 59 крилати ракети "Томахоук" по правителствени цели в Сирия.

Ударите са били насочени срещу сирийско летище в отговор на предполагаемата химическа атака от страна на силите на президента Башар Асад срещу град Хан Шейхун в провинция Идлиб.

Според източник от администрацията във Вашингтон, пожелал анонимност, сред поразените мишени е военновъздушната база край централния сирийски град Хомс, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака, в която загинаха много цивилни.

Още по темата

Доналд Тръмп призова тази нощ "всички цивилизовани страни" да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия.

По думите на Тръмп атаката срещу базата, от която на 4 април сирийската авиация е предприела химическата атака срещу цивилни, е била "жизнено важна за националните интереси" на САЩ.

Президентът каза, че докато неговата страна отстоява справедливостта, "мирът и хармонията ще надделяват".

Той заяви, че сирийският режим несъмнено притежава забранените химически оръжия и че САЩ трябва да предотвратят и спрат разпространяването и използването им.

Настоящата бойна операция е най-драматичната военна заповед на Тръмп от встъпването му в длъжност.

Малко по-рано Русия предупреди за негативни последици от евентуални
въздушни удари на САЩ в Сирия.

Руският заместник-посланик в ООН Владимир Сафронков предупреди снощи, че ще има "негативни последици", ако САЩ решат да нанесат въздушни удари в Сирия заради смъртоносната химическа атака, предаде Ройтерс.

"Трябва да мислим за негативните последици, негативните последици и цялата отговорност, ако има военна акция, ще падне на раменете на тези, които инициират такова съмнително и трагично начинание", каза Сафронков пред репортери, запитан за възможни въздушни удари на САЩ. На въпрос какви биха били тези негативни последици руският дипломат отговори: "Вижте Ирак, вижте Либия".

Пентагонът междувременно обяви тази нощ, че Русия е била уведомена предварително за предстоящите въздушни удари по база на сирийските ВВС край Хомс, от която според Вашингтон е била предприета смъртоносната химическа атака във вторник срещу цивилни.

Преди това американски медии съобщиха, че САЩ са уведомили много страни за подготвяната операция, но сред тях не е била Русия.

Източник от Пентагона каза, че ракетите не са поразявали секторите на летището, където вероятно имало руски самолети.

Според източник на Ройтерс по първоначални данни ракетната атака срещу летището "Шайрат" е нанесла сериозни повреди и унищожения на сирийската авиация, както и на инфраструктурата и оборудването на летището, пише БТА.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Русия не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване на химическия арсенал на Сирия. По думите му Москва или е била съучастник на режима в Дамаск, или е била некомпетентна да гарантира прилагането на споразумението.

Тилърсън каза, че у Вашингтон има голяма степен на категоричност, че на 4 април сирийската авиация е използвала нервнопаралитичния газ зарин. Относно въздушните удари по базата край Хомс Тилърсън каза, че според него те са пропорционален отговор.

По сирийската държавна телевизия беше заявено, че американските военни удари срещу военновъздушната база на режима в провинция Хомс са акт на „агресия“, предаде АФП.

Сирийската държавна телевизия цитира военен източник, според когото на летището край Хомс има поражения. А губернаторът на провинция Хомс заяви, че атаката на САЩ обслужва целите на "въоръжените терористични групи и на "Ислямска държава".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


567
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой вярва ли изобщо, че Асад ще ползва химически оръжия, за да се обърне целия свят срещу него? Номера с химическите оръжия го гледахме като оправдание САЩ да се намесват с военна сила.
313
3
 
8
 
! Отговори
До SpaceX преди 7 години
Ти да не си служител в амбасадата, че вземаш такова дейно участие. По-добре си гледай кривите ракети и кажи на господарите си да платят по-добре на студията в Холивуд, че никой вече не ви се връзва на драсканиците на Photoshop
312
1
 
4
 
! Отговори
Aaaaaa преди 7 години
След томахавките идва ред на балтиите.59 томахавки за 20 унищожени самолета и няколко военни все пак е добър резултат.
311
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
351, Русия трябва да се хвали, че не е реагирала във военен аспект, но Путин реагира веднага и еднозначно: "Ударите на СПЩ по Сирия са агресия срещу суверенна държава и нарушават нормите на международното право под измислен предлог.".
310
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човешката глупост край няма, вместо да се колонизира Марс, да се направят бази на Луната и да се върви напред се върнахме обратно в 19век! Честито!
309
4
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Маските вече паднаха, както се и очакваше Тръмп е поредната марионетка на юдео-масонската върхушка, която ще управлява САЩ и ще води света към войни, анархия, хаос и налагане на новия световен сатанински ред.Бог да ни е на помощ!
308
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Терористите в Сирия подкрепяни от САЩ, губят позиции и САЩ се намесиха пряко в тяхна подкрепа. Поводът разбира се е измислен - най-вероятно терористите подкрепяни от САЩ произвеждат този зарин.
307
3
 
20
 
! Отговори
Дадо преди 7 години
Спомням си голямата степен категорична сигурност на Вашингтон за наличието на химически оръжия в Ирак. Унищожиха държавата, убиха диктатора, но химически оръжия не бяха открити. Господа спрете истинските врагове на мира, съсипахте почти целия арабски свят, дайте възможност на хората сами да решат кой да ги управлява, неоколониалното ви господство е вредно за света, спрете кървавата демокрация.
306
15
 
7
 
! Отговори
хълк преди 7 години
САЩ не е Украйна и Грузия където Русия се прави на голяма.Много изчакаха даже САЩ.Последния път когато Путин използва отровен газ беше предупреден,той продължи да се прави на голям.Изнудва държавите да си продава газа,убива християни,защитава ислямски диктатори,заля Европа с бежанци,помага на ислямски Иран да прави атомни бомби,до каго?
305
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука бая членове има на ИД и плюят против Путин .
304
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп сега ваш ли? Вдигате ли тостове с водка?
303
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, другарчетата путинисти ...аз като ви казвах, че ще плачете за Обама вие не вярвахте
302
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българския червен кръст изпраща спешно памперси на Путин. От братския български народ.
301
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вашингтон пост в статия от вчера не поставя под съмнение участието на Асад в химическата атака, но пък цитира Гари Каспаров, че имал той подозрения, че атаката в Санкт Петербург е дело на Путин! Путин е толкова сатанизиран на запад, че нищо чудно утре да излезе статия в реномиран вестник, че яде деца. Всички ще повярват.
300
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
C400 и Панцир на бунището.
299
3
 
12
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Оле, оле, оле.............Като си помисля само за стотиците клипове в "тубата" и хилядите статии на руската пропаганда за "безаналоговата" С-400.............За 10 дена израелците и Тръмп им показаха колко са жалки.
298
5
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Някой знае ли къде се е покрил ботоксния мишок??? Нещо го няма никъде...Поне по киселиов ТВ да се беше появил...Ама то не е като да стреляш по хора на мостовете...
297
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гаврата с Русия е пълна.
296
7
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Като се замисля как се надявах Тръмп да спечели.. мислех си, че ще е по- добре от Килъри. Оказва се обаче, че положението е сходно- САЩ пак подкрепят (било то косвено било пряко) разни ... организации и "бунтовници", пак дестабилизират и нападат когото си пожелаят и така.Явно това ще е положението. Ние нищо не можем да направим, този свят върви не на където трябва и нашата цивилизация няма да изкара дълго.
295
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Данат ли си сметка пишещите,че ако Русия бе ударила корабите , от които излетяха ракетите това е казус белли? И какво ще остане тогава от България. Твърде хора тук мислят сне с мозъка си а с други две полукълба, намиращи се под кръста. Русия трябва да се хвали,че не е реагирала.