Европейски съд: Русия да плати ?3 млн. на жертвите от Беслан

Имало е грешки при операцията, непропорционална сила при щурма
13 апр 2017 14:07, Елка Василева
62
Европейски съд: Русия да плати ?3 млн. на жертвите от Беслан
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд по правата на човека осъди Русия да изплати три милиона евро на ищците по делото за заложническата криза в Беслан през 2004 г., когато загинаха над 300 души, съобщи Франс прес.

Според съда властите не са успели да предотвратят вземането на заложници в училище в град Беслан, република Северна Осетия, от отряд прочеченски бунтовници, допуснали са сериозни грешки при подготовката и контрола върху операцията по сигурността и са използвали непропорционална сила при последвалия щурм.

На 1 септември 2004 г. въоръжени бунтовници, искащи да бъде сложен край на войната в Чечения, взеха близо 1200 души за заложници в училището в Беслан.

Над 330 цивилни загинаха, включително 186 деца, а около 750 души бяха ранени при щурма на руските сили, предшестван от две експлозии на 3 септември 2004 г.

Съдът бе сезиран от 409 руски граждани. Някои от тях са били заложници в училището, а други са роднини на жертвите.

Говорителят на Кремъл заяви, че решението на съда е неприемливо, предаде Франс прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Брилянтна" операция на руските "специални" части. Така се прави. Какво значи тук животът на заложниците. Същото бе и в Дубровка. Газ и смърт за терористите. И за заложниците също. 129 загиват, от които 127 - от отровен газ.Но това са подробности.Какво са ?3 млн. за Путин, Медведев и компания. Охраната и любовниците им струват повече за ден.
37
2
 
7
 
! Отговори
Конци преди 7 години
Тези от ЕС яко дърпат конците на Русия. Кога ли ще им писне на братушките и ще натиснат червеното копче.Всеки знае че зад ЕС съда стоят САЩ а за тях няма съд и присъда. Те са и съдята и изпълнителя. Правят си каквото искат и натискат по мазолите който падне-Корея, Ирак, Южна Америка, Украйна, Русия, Сомалия, Либия, Авганистан, и т.н
36
4
 
6
 
! Отговори
:) :) преди 7 години
брей брей тез от тоз съд и от спец операции с терористи разбирали. Те да не са бил там на терен че така са отсъдили, аман от постановки. Тя трагедията е безспорна ама нещо търсят проблема не където е. Аха терористите и тях жертви ще изкарат...
35
1
 
4
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
tezi BOK_UCI purvo da nakarat drebnobritancite da izplatiat obezstetenia za Dubli boMMbings prez 1972-3...
34
0
 
5
 
! Отговори
Сърбите.... преди 7 години
имат 1 лаф. В петък че платимо. Кой петък ...... не се уточнява. Но бесланци имат пълното право на... надежда.
33
4
 
3
 
! Отговори
none преди 7 години
Русия да ти се извини е като да чакаш от умрял писмо !
32
1
 
12
 
! Отговори
Нфб преди 7 години
кога сащ ще плати за милионите избити виетнамци и за използването на химичедки оръжия и напалмкога сащ ще плати за биологическата войва срещу коренноно население на континента...
31
4
 
7
 
! Отговори
Abigeil преди 7 години
ЕС първо трябва да ни плати за това, че членуваме в него.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На подобни писъци от запада, руския военен министър беше казал - В нито един зоопарк по света не се е родил звяр, който може да поучава и командва руския мечок.
29
1
 
11
 
! Отговори
То преди 7 години
и Китай беше осъден в полза на други държави за спорни острови и акватории,но нали е велика сила каза Не признаваме този съд!Та нещо подобно ще отговорят и руснаците!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМЕРИКА КОГА ШЕ ПЛАТИ ЗА НЕБОСТЬРГАЧИТЕ ??? 3000 жерви кога ?
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все експерти по антитероризъм тук! След Беслан колко други случаи със заложници има на територията на РФ? Не като онези другите - "с терористи не преговаряме" и правят точно обратното. Истината е жестока - избий ги назидателно като мухи! Умряха и много невинни (в САЩ им викат косвени жертви, па никой не реве за тях, що тъй), но иначе щяха сумарно да са десетки пъти повече досега. Като не разбирате от сигурност не се обаждайте!
26
3
 
18
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
Когато сащ платят за Хирошима и Нагазаки! Да не споменаваме Виетнам и т.н. !
25
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджето психопат жертва живота на децата заради егото си. Но евразийските пpимати го боготворят. Въпрос на традиционен морал и ценности различни от тези на цивилизования свят.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на Беслан беше извън границите на контрол....Ббубек тук за едни други граници говорим. Държавни.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** си имат хиляди ксусури, но подобни дела са несериозни.Коя друга държава е осъдена да изплати обезщетение на гражданите, които са пострадали на нейна територия по време на атентат??
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с отровените като със сваления индонезийски самолет. И кво стана, нали руснаците го бяха свалили? Къде изчезнаха обвиненията? Всичко се покри. Абсолютно същата провокация с газа. А САЩ кога ще платят за Хирошима и Нагазаки, за Виетнам, Ирак, Либия, Сомалия, Украйна, Сирия, Афганистан, за създаването на Бен Ладн и и.д?
21
28
 
5
 
! Отговори
така преди 7 години
Да ги плати тези 3 мил. престъпникът - терорист # 1 в света Путин !!!Да теглят парите от ФИЛХАРМОНИЯТА !!! *** изедниците на руския народ - Путински милиционери !!
20
24
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
русия на каквото и да я започнеш можеш без проблем да я осъдишмясто където липсват елементарни човешки права и свободи на поддръжниците на русия само да им кажа :абе като ви е толкова симпатична и мила що не отидете да поживеете там ?после да поживеете същия период от време на запад и тогава да си изказвате мненията тук ?всички бленувате за живот със стандартите на запада а подкрепяте русия-няма логика в мисленето ви болни мозъци
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 27 ушко"Няма на света по-ужасна и долна страна............"-изрева едно прасе от една *** там нейде в Югоизточните Балкани!