Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци

Европа става по-строга с чужденците, търсещи гражданство
21 апр 2017 17:45, Никола Димитров
90
Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци
Снимка: архив, Булфото

България предоставя гражданство най-много на украинци и руснаци, показва статистиката за 2015 г., събрана от Евростат.

Всеки трети (34,4%) от раздадените на 1275 чужденци български паспорти е на името на украински (17,6%) и на руски (16,8%) граждани. Трети по честота са кандидатите от Турция (14%).

Интересът на украинците и на руснаците в европейски мащаб е насочен основно към Германия. България е извън тройката на предпочитанията им, която за украинците включва още Португалия и Полша, а за руснаците - Франция и Финландия.

България е една от европейските членки, чието гражданство се търси най-малко от други европейци. Едва 1% от натурализациите през 2015 г. са в полза на други граждани на ЕС.

Подобна е ситуацията с Румъния, Естония и Литва, където решенията за придобиване на гражданство от жители на други европейски държави са под 1 на сто от всички натурализации.

Европейците ценят най-високо паспортите на Люксембург (79% от всички натурализации са в полза на граждани на ЕС) и на Унгария (72%).

Като фактическа бройка най-много нови граждани през 2015 г. има Италия (178 035 натурализации), следвана от Великобритания (118 хил.) и Испания  и Франция с по около 114 хил. С германски паспорти са се сдобили 110 128 чужденци. Всеки пети от получилите европейско гражданство през 2015 г. е взел италиански паспорт, отчита Евростат.

Най-трудно гражданство дават Литва и в Словакия.

За разлика от България, където основният поток на натурализации идва от Украйна и от Русия, в останалата част на Европа движението е от Мароко (Франция и Испания), от Албания (Италия и Гърция), от Турция (Германия) и от Индия и Пакистан (Великобритания).

През 2015-а 840 000 чужденци са се сдобили с европейски паспорти, по-малко от предходните две години. Потокът обаче е устойчив и за 5 г. повече от 5 млн. са станали европейски граждани.

Румънците и поляците най-често сменят паспортите си сред европейските граждани. 28 400 румънци са взели гражданство на друга европейска държава, половината от тях в Италия. Следвани от 17 800 поляци.

Извън движенията в Европа интересът към паспортите на ЕС е най-силен в Африка - всеки трети паспорт, издаден на чужденец през 2015 г., е на човек от черния континент, следван от 21% азиатци и 14,4% американци.

Най-успешно с придобиване на европейско гражданство от латиноамериканските държави се справят еквадорците и колумбийците. От африканските държави - мароканците и алжирците, а от Азия - индийците и пакистанците.

Статистическата агенция на ЕС засича, че сред балканските държави при сърбите и косоварите има най-голям интерес към италианското и германското гражданство.
 


90
Още от
Напиши коментар Коментари
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ! Руснаците отиват да живеят в Германия, защото има бизнес...виж обявите, колко руснаци търсят в Германия детогледачки, чистачки, ратаи.....
42
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На руснаци защо се дава българско гражданство ?
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 46
Не 1000, а 10 000 въоръжени и танкове. И не само държавния апарат, ами и банкери, джypналята, лъжците и измамниците! Ама тогава ще станем 2-3 милиона, всичко друго е за утилизация!
40
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До европа

кучето си лае кервана си върви България не е европейска държава, а славянска
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябват 1000 въоръжени мъже и един референдум. Целия държавен апарат ще се изпусне в гащите а народа ще ликува. Това е втора фаза де. Някак е нечестно народа да не иска евро либерало содомия а да го държат там насила.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Кротко 18

Аз като нямам тъмна коса, а светла и синьо-зелени очи какъв съм?
37
10
 
22
 
! Отговори
европа преди 3 месеца
Русия е най голямата държава в света,най богата на природни суровини и ядрена суперсила.България е една малка държава,без никакви суровини,без ядрено оръжие,най бедна в ЕС.Но забележете,другари и другарки,руснаците емигрират към България.Рускините мечтаят да се залепят за някой българин който да ги измъкне от Русия.хахаха
36
9
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 3 месеца
До Анонимен

Това със силовата промяна на статуквото че ще стане ще стане и народа няма никакво намерение да се съпротивлява и подкрепя елита. Запада вече стана смешен и жалък, а тея са 3 пъти повече като народ. Плюс това България принадлежи към славянския език, светоусещане и духовност. Нямаме работа при запада. А дали ще стане зле не се знае но се знае че сега е простотия содомия и мизерия, така че трябва да се рискува. Както и да е скоро очаквам бунтовници и начукването на "елита" да започне.
35
2
 
7
 
! Отговори
Какво става с Ердо? преди 3 месеца
Абе, защо днес не сте писали изобщо за нашия султан?
Стана ми мъчно за него, няма нито една статия в последните няколко часа.
Моля пишете ни за Ердоган. Много го мисля и не знам какво става с него напоследък.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Мартин

Така ще те освободят, че после ще сме 3 пъти по зле китайците избиха стотици милиони да стигнат до тук.
33
11
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 3 месеца
Скъпи Турци, скъпи Иранци, скъпи Китайци, скъпи Руснаци и тнт горди и свободни държави, моля елате да ни освободите от разнебитената евро про ститутка и от цивилизационния избор на Българите, който те не са правили и да ни присъедините към Евразия. Бъдете сигурни, че народа ще Ви подкрепи и че няма нищо против да избиете така наречения му днешен "елит". Въпреки лъжите ние сме добър, работлив, умен и производителен народ. Очакваме скоро да пратите въоръжени групи за сформиране на народно опълчен
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А колко българи са взели руски паспорт и гражданство? Това са истинските русофили. Дайте статистика!
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 27
Тя Московска област е по голяма от България айде стига. Те имат ресурсите ние климата по морето да идват руски бежанци нека немците обарат каймака на Азия близкия изток.
30
1
 
10
 
! Отговори
див селски рейнджър преди 3 месеца
До ссдд 32

Така е. Въпроса е обаче България с колко год. изостава и къде учат децата на бг политиците? И защо българите масово бягат и те на запад? А Норвегия например е по-развита от САЩ.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не ги разбирам рашите!
какви великолепни оръжия за избиване на хора имат.
То ракети,самолети,флот ,ядрени бомби -красота.
Е защо рашана бяга,като обезумял от Расия не знам.
Че и пък най-много харесва да се намърда при кръвният нацистки
враг и разбира се душа дава де се нацепи в Сащ още по голямият враг.
Разправям на младите германците загубиха войната спечелия Расия ,а
те не вярват.Бил съм луд.Ко' да ги правиш копленц@.
28
1
 
2
 
! Отговори
Солнцево преди 3 месеца
До Анонимен 30

Уау човече тва е откачено. Ей сега се видяхме в пари.
27
2
 
17
 
! Отговори
ссдд преди 3 месеца
До Анонимен 10 ;

Най-богата и демократична страна е САЩ.Руския народ живее по-бедно и от нашия.Съвсем нормално е руснаците да бягат масово на запад.Половината деца на руските политици учат в САЩ и западна Европа,а както виждате ,вече и много руснаци взимат българско гражданство.Тъжната действителност за българските русофили.Русия изостава с 50 години от белия свят.
26
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците са абсолютни мизерници, но устите са им като на хипопотами.
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия минималната заплата е 7500 рубли, което са 230 лева, а у нас е 460 лева - два пъти повече.
24
6
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 3 месеца
Я погледни картата, че в цяла Русия имат магистрали по-малко от България.