Непридружените непълнолетни мигранти у нас – 2750

95% от тях са момчета, най-често от Афганистан
11 май 2017 21:00, Елка Василева
49
Непридружените непълнолетни мигранти у нас – 2750
Снимка: архив, Reuters

Броят на непълнолетните и непридружени мигранти, пристигнали в България миналата година, се е увеличил близо два пъти спрямо 2015 г., сочат данни на Евростат, представени днес от Европейската комисия.

За миналата година у нас тези мигранти са били 2750, докато година по-рано броят им е бил 1815 непълнолетни.

От тях 95 на сто са били момчета, 17 на сто са били малолетни и най-често са идвали от Афганистан (2040 деца).

От Ирак у нас миналата година са пристигнали непридружени 370 непълнолетни, както и 185 пакистанци.

Общо в ЕС миналата година са пристигнали 63 300 непридружени и непълнолетни мигранти, потърсили убежище. Основната част от тях (38 на сто) са били афганистанци, а втори по дял (19 на сто) са били сирийците.

Нарастването на броя пристигащи непълнолетни и непридружени мигранти се покачва рязко от 2013 г., като пикът е бил през 2015 г., сочи статистиката. От миналата година в ЕС, за разлика от България, се наблюдава спад в тази тенденция.

През миналата година най-много (57 на сто) от непълнолетните непридружени мигранти са пристигнали в Германия, а България заема петото място по численост на придошлите, като така нашата страна е дори пред Гърция (шесто място).

Същевременно значителен спад е отчетен в Швеция (с 94 на сто), Унгария (с 86 на сто), Белгия (с 64 на сто), Холандия (с 56 на сто) и Австрия (с 53 на сто).

Според правото на ЕС непридружените непълнолетни мигранти имат правото да останат в държавата, в която са пристигнали и да подадат молби за убежище, дори да са преминали границата незаконно. Те подлежат на допълнителна закрила, а ако получат статут, имат правото да поканят семействата си в приемащата страна.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: непридружени мигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се омешат с нашенските индийянки глей кво става!България отдавна е труп!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъдещи джахадисти на наша земя
15
7
 
1
 
! Отговори
"Можем преди 7 години
да се справим. Трябва да приемем всички" - Путин
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая глупост не се ли опитахте да я пласирате преди месец-два?
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са бъдещите зетове на бат Бойко :) и цяла България кръстоска талибано-българска
12
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай стига,бе,нали уж добре си пазехме границата.КОЙ ни баламосваше през цялото време,че няма мигрантски поток към нас????КОЙ не пожела да дострои оградата,а в същото време наливаше милиарди за саниране?КОЙ допусна толкова много трафиканти безнаказано да вкарват мигранти,които май ще си останат завинаги наши???И какво ще ги правим сега???
11
2
 
29
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Защо не ги връщат обратно в родината им? Поне може да се направи това, но управниците ни като са тикви, как да го направят това. Тиквата ги подслонява, защото има много пари от данъците, които внасяте всички и високите цени.
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко от тях са непълнолетни. По какви критерии се определя възрастта на един имигрант. По документи, на външен вид, как?
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те подлежат на допълнителна закрила, а ако получат статут, имат правото да поканят семействата си в приемащата страна..ето така действат братята, ето така се унищожава генетичния, културен и езиков код на една малка нация. това са новите роби на "новият ред", които ще заменят непокорните, непосветени е вече непотребни бледолики, родени преди 89-а и носещи спомена на справедливото време, когато всички бяха относително равни. тези спомени вече са "опасни" за системата!това е истината!
8
0
 
38
 
! Отговори
гневен преди 7 години
Според Кристалина ей тез ще ни избавят от демографската криза.Те ще се множат, докато ние изчезваме, ама сме толерантни...
7
0
 
32
 
! Отговори
Е преди 7 години
Да се експулсират всичките обратно в Афганистан!
6
0
 
33
 
! Отговори
Уики преди 7 години
Кукувицата снася яйцето си в чуждото гнездо, докато стопаните ги няма. Наложително е това да стане много бързо. Малкото кукувиче се излюпва по- рано и избутва другите яйца от гнездото. То постъпва така, защото скоро ще наедрее много и ще има нужда от всичката храна, която носят осиновителите му.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оооо ромейките ще си вземат от тях и след неколко годинки... Баби, лели, чичаци, брътчеди, сессри, братя...симейстсва от около 30, 40. 100 парчета са вече навлеци на сосиала. И те така до 2043. И .друго племе напълно легално ще завземе територията. И щото са много ще си поискат държава. И щото наще са в чужбина нема да ни имаааа. Лошоооо, лошоооо Седларов! Лошоооо
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инвазия! Тактика подобна на някой вредител, вирус
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не им е чиста работата, макар и малки, да знаете.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Афгита. Пращайте ги обратно. Там цари велика демокрация, донесена от САЩ, нямат право да се оплакват.Тръмп да им метне още малко майки на боми, лели на бомби, тъщи на бомби или направо цялата женска рода на бомбите... ще идват те...
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2750, ако поканят и семействата си ще станат 27 500. Като имат ко 7/8 братя...г**изация на ЕС, това става в момента. Човек, който си е пуснал малолетното си дете на път, замо и само да дойде и да получава помощи, за мен не е чокев.