"Перфектна буря": Европа - в обрат, опасен за мигрантите!

Не може да се разчита на Либия, предупреждава организацията
6 юли 2017 22:12, Елка Василева
78
"Перфектна буря": Европа - в обрат, опасен за мигрантите!
Снимка: архив, Reuters

Европа прави опасен обрат в позицията си за Средиземно море, като вече разчита на Либия за помощ при ограничаването на броя мигранти, които се опитват да достигнат континента с нестабилни плавателни съдове. Това се казва в доклад на "Амнести интернешънъл".

Организацията определи като "безразсъдна" стратегията на ЕС за обучаване на либийската брегова охрана да спасява мигранти.

Обръщайки се към Либия, една затънала от хаос страна, която е отправна точка за опасното пътуване, ЕС създава "Перфектна буря", както е озаглавен и докладът на "Амнести", която излага често отчаяните мигранти на двоен удар. Те са изправени пред риска да загинат в морето или да изпитат тежки нарушения на човешките си права при връщането им в Либия, каза правозащитната организация.

От началото на годината над 2000 мигранти към Европа са загинали в морето, а над 73 380 души са достигнали Италия, се казва в доклада, в който се цитират данни на италианското вътрешно министерство.

Очаква се до края на тази година броят на пристигналите да достигне или надхвърли дошлите през 2016 г. 181 400 души, които бяха повече, отколкото в предишните две години, се казва в доклада.

ЕС трескаво търси начини да се справи с кризата, по-специално чрез Либия, където има две съперничещи си правителства и от която очаква помощ за спиране на заминаващите. ЕС набляга на екипирането и обучаването на либийската брегова охрана и военноморски сили за морски спасителни операции, за да играят водещата роля в борбата с мрежите за трафик и контрабанда.

"Амнести" заяви, че е "изключително проблемно" да бъде безусловно финансирана и обучавана Либия, където човешките права не се спазват, а за бреговата охрана има сигнали за насилие и дори контрабанда.

Организацията цитира инцидент от август, станал край бреговете на Либия, в който нападатели са стреляли по спасителен кораб на "Лекари без граници". Експертна комисия на ООН за Либия впоследствие потвърди, че в случая са били замесени двама служители от бреговата охрана.

През май либийската брегова охрана се намеси в издирвателно-спасителна операция на друга неправителствена организация. Служителите на бреговата охрана заплашили мигранти с оръжия, поели командването на дървения им плавателен съд и го откарали обратно в Либия, съобщи "Амнести".

"Настоящото положение с либийската брегова охрана е абсолютно възмутително. Безотговорно е ЕС да разреши някои спасителни операции, за които знаем, че са неадекватни, и да рискува човешки животи", каза в интервю в Брюксел Айвърна Макгауан, ръководител на отдела за европейските институции на "Амнести интернешънъл".

Най-лошото може да остане незабелязано, каза Макгауан. "Хората, които са карани обратно в Либия, биват връщани в незаконни центрове за задържане, където са подлагани на изтезания, изнасилвания и друг немислим тормоз", каза тя.

В доклада се казва, че неправителствените организации трябва да продължат да участват в спасяването на мигранти, макар "Амнести" да заявява, че това е задача на правителствата. Организацията не споменава отправената неотдавна заплаха от претоварената Италия да забрани на някои НПО да карат мигранти в пристанищата в южната част на страната.

Според "Амнести" е спешно необходима "многонационална хуманитарна операция" под контрола на Италия, а на използването на либийски ресурси трябва да се наложат някои ограничения, включително никакви спасителни операции извън териториалните води и прехвърляне на всички спасени мигранти на кораби на ЕС или други подходящи съдове.

"Амнести" не е единствената организация, което е разтревожена от идеята да се разчита на Либия за облекчаване на европейската мигрантска криза.

Директорът на издирвателно-спасителните операции на "Спасете децата" Роб Макгиливрей заяви, че спасени мигранти разказват за преживени ужаси в Либия, включително сексуални посегателства, продаване на труда им на други хора и бичувания и електрошокове в центровете за задържане.

"Да тласкаш отчаяни хора обратно в Либия, която мнозина описват като ад, просто не е решение", каза той.

Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос неотдавна призна на пресконференция в Париж, че ЕС се опира на страна, която е "в много несигурна ситуация".

Вчера Европейската комисия прикани страните членки да положат повече усилия и да проявят добра воля, за да се помогне на Италия и Гърция да се справят с нарасналия брой мигранти, които прекосяват Средиземно море.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза под аплодисментите на депутатите в Европейския парламент, че "ако всяка страна членка изпълни ангажиментите си да прояви солидарност, това вече ще е огромна разлика за Европа".

ЕС пое ангажименти да облекчи мигрантския натиск над Италия и Гърция, като другите страни членки поемат някои от бежанците, които са направили опасното пътуване през Средиземно море, но няколко страни в Източна и Централна Европа са проявили малко или никакво желание да го сторят.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: ЕСЛибиямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
51
 
! Отговори
Циник преди 6 години
1,5 милиарда са Африканците...само едно се питам - колко време ще им трябва на Мурксул, и Брюксел да докарат всички.Наричат "бежанец" всеки мързел хванал му цаката , как да лежи, и да му плащат! Най-големите трафиканти са флотите на Германия, Италия...и всички членки на съюза превърнали се в безплатни таксита за тарамбуки.Към тях прибавяме НПО като "Си Уотч" - всеки 3ти тъ ртей се вози на тяхни кораби! Продържават нагло да ни лъжат , и да не зачитат волята на собствените си народи.Вбесяващо, но истина
33
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО КАТО ГИ " СПАСЯВАТ" НЕ ГИ ВРЪЩАТ ОБРАТНО НА РОДНИЯ БРЯГ, АМИ ГИ КАРАТ В ИТАЛИЯ. ТУК СЕ КОРЕНИ МРЪСНАТА ИГРА.ТРИ-ЧЕТИРИ КОРАБА СЪС "СПАСЕНИ" КАТО ВЪРНАТ И ТЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ОБРАТНО ПО ДЪРВЕТАТА СИ.
32
0
 
15
 
! Отговори
Милен преди 6 години
Ами питам се аз кога ще погледнат истината всички за мигрантите? https://youtu.be/uepokEhpwXE хммм?
31
0
 
34
 
! Отговори
Странно преди 6 години
Що не отиват бежанците в богатите ислямски държави в Африка, дори няма да преплуват морето с опасност за живота. Или да отиват към Азия. Стига още бежанци...
30
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нострадамусАз се уморих да пиша тук, че докато тези хора живеят бедно и във война в държавите си няма да спрат да атакуват Европа по суша и вода.----------------------------------без значение дали има война или не, те ще продължават да атакуват Европа по суша и вода. Защо да работят, като могат да лежат и живеят на гърба на данъкоплатците, точно като наш'те тъмнозлени.
29
27
 
21
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
За нас българите е важно в Турция да има стабилност и мир.Иначе 4 милиона сирийски кюрди ще ни дойдат на гости+ още 15м турски кюрди.Адмирации за Борисов за стъбилната външна политика.Каквото и да си говорим е добър политик.
28
0
 
19
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Ами за да допринася един човек в капиталистическата система не е задължително да работи от 7 до 17ч.- 6 дена в седмицата.Достатъчно е дори само да консумира.Да лежи и да яде и да прави деца .А милярдите на Садам и Кадафи ,които са в банките на системата са достатъчни за изхранването на 20 милиона имигранти....Арменчето Саркози взе пари от Кадафи за кампанията си , но после реши да го бомби вместо да му е длъжник хехехех...Не всичко е само черно и само бяло има доста сиви петна....
27
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой направи Либия Ад, баба ми ли? Същите тия либералисти които подпалиха цветните революции. Сега печелят от превозване на бежанци.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е тая "печалба" и "набиране на роби" като ги гледам в Германия - търкалят се по площадите, чакат на опашки за помощи. Не са се преработили. И нарочно не е, защото милиони евра отиват да се отгледат тези. Каквато и да е била целта, не е било, за това, че им трябва работна ръка. Единственият ефект, който е забележим, е че опразват големи територии.
25
7
 
7
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Четох доклад на Римския клуб от 1972г. В него се казваше, че след 2000 година Европа ще има нужда от 4 милиона имигранта на всеки 10 години.Иначе системата ще колабира.Или имигранти или Български пенсии и живот .....
24
0
 
17
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Аз да съм казвал, обратното, че не е целенасочено ? Идеята ми е че Италия, ще съжаляват скъпо за това, и те ще бъдат само първите. Има и още на редичката.
23
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29А споед теб Италия, Франция, Англия и САЩ толкова ли са ***, че да не знаят какво следва от ликвидирането на Кадафи? Не може да ме убедиш, че са толкова прости! Ексимоси да бяха, щяха да се сетят. Следователно, това е ТЪРСЕН ефект.
22
1
 
26
 
! Отговори
Сотир преди 6 години
Едно време като бягаха хората от България ги разстрелваха нашите граничари като бесни чакали на границата.Няма инжинери, няма интелектуалци,няма студенти от ГДР всичко гризваше оловото до дъно...
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи първо Италия, Франция и Англия помогнаха на САЩ да свалят Кадафи, и после се чудят защо видиш ли е опасно да връщат мигранти в страна която е в хаос, за които са виновни самите те, които са предизвикали този хаос със свалянето на режима! И видиш ли, що нямало кой да им помогне да ги спрат още във Африка!Епа да го ***, като им бръкнеш отзад, после ще ти мирише на л****. Не, че нещо ама поне тоя режим, държеше цялата *** от разпад!
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замислете се... Ако прииждащите "бежанци" не са изгодни на "бизнеса", ами му пречат - дали нямаше да има огромен вой, платени протести, натиск над правителствата да променят политика си? Вой от "бизнеса" няма. Потриват доволно ръце.Откъде се чува виене на умряло? От обикновените хора, които никой не ги бръсне за слива. Реални мерки вземат ли се, да се угоди на обикновените хора? Не. Явно ако се вземат мерки, ще се нарушат нечии други интереси - такива, дето ще бият правителствата през ръцете.
19
0
 
23
 
! Отговори
Анти Атом преди 6 години
Едно време с връзки се ходише в Либия да се работи.Лоша работа е това демокрацията за някой държави...
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Ако мислите че римските легиони са спрели варварите нахлуващи гладни от севера...се лъжете."Ние не сме римските легиони - да ходим да ги гоним със щитове и мечове. Имаме ядрени оръжия, химически, биологични. Но ги каним да идват. Питал ли се защо? Официалната версия е, че сме хуманисти. Но сме и капиталисти... набират се роби.Само остава да се измисли как да се експлоатират, ако не е измислено. Всичко се прави с цел печалба, не се заблуждавай. Естествено не печелим ние с теб или България.
17
1
 
13
 
! Отговори
варварите преди 6 години
Нахлуващи в римската империя не са били гладни а алчниИма разликаМежду другото и трзи дето сега идват не умират от глад. Плащат хиляди долари на каналджииПросто търсят по висок стандартСоцялни помощи и така нататък
16
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Положието ще се изпусне и Европа ще потъне пак във война, заради нехайството и продажността на хора като Фрау.то.Днеска биха във Хамбург бели хора, зашото са против унищожителната политика на краварите.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичката управляваща Евроарабския съюз и БГ политическа *** всъщност е международно организирана престъпна банда терористи и пед.ераси.За уточнение и добро настроение -през гугъла: " Мэр не хочет проводить гей-парад | Дизель Шоу "