Полша иска да е енергиен хъб за газ от САЩ за Европа

Вашингтон готов да подкрепи диверсифициране на енергоизточниците
Обновена: 6 юли 2017 14:35 | 6 юли 2017 14:23, Елка Василева
74
Полша иска да е енергиен хъб за газ от САЩ за Европа
Снимка: архив, Reuters

Полша разчита да стане енергиен хъб, който да може да доставя газ от САЩ на различни страни в Европа. Това заяви полският държавен глава Анджей Дуда на съвместна пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Можем ли да станем хъб, през който от САЩ ще се доставя газ в страните от Централна Европа? Убеден съм, че да", каза Дуда, цитиран от ТАСС.

САЩ са готови да оказват на Полша и на други страни от Европа подкрепа при диверсифицирането на източниците на енергия, подчерта Тръмп на съвместната пресконференция.

Още по темата

Тръмп изрази задоволство, че първата доставка на втечнен природен газ от САЩ за Полша вече е факт.

Това се случи на 7 юни в Полша. Във Варшава събитието бе определено като историческо и преломно. Според мнението на местните наблюдатели тази стъпка значително ще укрепи позицията на Полша в преговорите с руския Газпром, който си остава най-големият доставчик на синьо гориво за страната, отбеляза ТАСС.

Газовият терминал в полския град Швинуейшче позволяват на страната да купува втечнен природен газ навсякъде по света и да го получава по море. Мощността на терминала е 5 млрд. кубични метра. Експлоатацията му започна в края на 2015 година.

Засега Полша получава постоянно втечнен природен газ в неголеми обеми от Катар. От САЩ досега е пристигнала само една пратка, но се очаква и втора.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: САЩполшаенергиен хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и Тексас са готови дa станат енергиен хъб зa САЩ на руска газ. Арнолд дали няма да иска да е следващи президент на краварника
25
5
 
5
 
! Отговори
POSERKO, преди 6 години
До ВасилевGAZPROM ZAVINAGI OSTAVA OSNOVNIAT I EDINSTVEN SNADBDITEL ZA EVROPA, A TAKIVA PRIMITIVI KATO TEB PUKNATA PARA NE STRUVAT !
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33Ти врачкаа ли си ;) Щото от финанси не разбираш ...Гледам и от врачуване .Вече почнаха първите доставки ......Не знам кое НЕ разбра.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29Технологичния напредък на Сащ няма общо с търсенето на даден продукт. Имат го в изобилие и го продават. Просто е .Иначе в САЩ вече работят 3 плазмени централи.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руска или хамериканска газта се плаща в долари. Сещате ли се кой има предимство. Хем валутата тяхна, хем газта :)))Руснаците ще трябва да свалят цените или да си обезценят рублата. Докато каубоите само ще пуснат печатницата за долари.
21
1
 
4
 
! Отговори
DOBRATA NOVINA преди 6 години
VMESTO POTOK EVTINA AMERIKANSKA GAZ, V IZTO4NA EVROPA SE IZLIVAT POTOCI OT AFRO-AZIATSKI "BEJANCI", KOITO SA DOBRE DO6LI SPORED NOVITE VI GOSPODARI OT BRUXELESS. NAZDRAVE I DANO POVE4KO DA VI SPOHODIAT....
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Уха-ха-ха-ха.......смях в залата!!!!!Алоууууууууууу, новата бензиноколонка....как сте, как сте???? И ква станя тя, уж краварчетата разчитат на някакви си "високотехнологични" отрасли.....а то пак нефт, газ.....Да си умреш от смях!!! Кравичките си летят на руски двигатели, ползват антивирусни програми "Касперски".....въобще бензиноколонка!!!! И това ми било "свърхдържава"....уха-ха-ха......
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
UDAVNIKAT ZA SLAMKA SE LOVI....V TOZI SLU4AI UDAVNIKAT E ....POZNAITE KOI- GERMANIA IZCIALO PODNOVI DOGOVORITE SI S GAZPROM,PREKARVA GAZOPROVODA "SEVEREN PROEKT", A TAPANARITE OT IZTO4NA EVROPA SI ME4TAIAT ZA AMERIKANSKA GAZ......BAJE ,KAKVI BEZMOZA4NI PRIMITIVI OBITAVAT ZAMIATA NA BOTEV I LEVSKI.....
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравяте една важна подобност. Русия плаща транзитни такси и поддръжка на потока. Кораба на Сащ идва източва се и заминава. Абсолютно конкурентно е особено с големи танкери. Шифтовия газ там бележи революция и се лее като вода. България също трябва да поръча заедно с Румния и да продава на западни съседи.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Вай, вай....и къде го чакаш? Пред портата в Драгалевци????
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21Европа вече ползва газ от САЩ, а това е само началото. Скоро ще залеят пазара . Имат поръчки от Англия , Франция , Испания и др. Много скоро нагли те рашяни ще трябва да свалят парите под 100 долара или ще си изгубят пазара.
15
5
 
3
 
! Отговори
HAHAHAHAHAHA преди 6 години
EVROPA NIKOGA NIAMA DA POLZVA AMERIKANSKA GAZ I TOVA E FAKT....A POL6A,BALHARIA,ESTONIA,LITVA,LATVIA,ROMANIA SA GAZOLIZA4ITE NA EVROPA !
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Цената на доставките от САЩ вече е конкурентна на руската цена. През последните 12 месеца, според данните на американското Министерство на енергетиката е 120-130 долара за 1000 м3, докато цената на Газпром за 2017 година е 170 долара за същото количество."Това е руските празнодумковци по долу. Които лъжат , че не е конкурентен газа. САЩ вече доставя за Бразилия,Полша и скоро Литва. Ползва 100,000 тонен супер кораб.
13
5
 
7
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Румен Радев трябва твърдо да заяви - Искаме руски газ...по възможност да е много скъп. Не ви щем тъпия краварски евтинджос...
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Перфектно ! Сега трябва да на вържат коридорите в ЕС и да ползваме газ от САЩ . Монополистите от Русия да си продават в Брикс :)
11
1
 
3
 
! Отговори
ЩЕ СТАНЕ ! преди 6 години
ВЯРВАМ !
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо другари, ако изпуснем Полша, ние с другарите ровч, златев и пеееффф, ще увеличим цените за България за да компенсираме загубите от Украйна и Полша.Българите са ни подопечно стадо, което само блеее, така че всичко ще бъде наред.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Селянин 8Ха-ха-ха-ха......личи си селското!!! Тия с тези "хъбове", дето се носят като откачени вече омръзнаха на всички!!!! Е, като получите газ на цена 3 пъти по-висока И КАКВО!!!!????? Е, честито, имате пари за хвърляне, хвърляйте си ги.....то идиотизма по хората ходи, не по животните!!! А колкото до Русия, тя и сега продава само 38% газ от нуждите на еуропката! Останалите ако искате си ги докарвайте от Марс! Може да ви е по джоба!!!!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че мечтите са безплатни, но газа/сиренето/ е с пари.
7
4
 
8
 
! Отговори
иво преди 6 години
Тия подлизурки не са добре !