В Русия оптимисти: Путин и Тръмп дадоха тласък за мир в Сирия

Да не храним излишни надежди, призова все пак руски експерт
10 юли 2017 09:33,
34
В Русия оптимисти: Путин и Тръмп дадоха тласък за мир в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп даде нов тласък на мирното уреждане в Сирия, отбелязва "Комерсант".

Лидерите на Русия и на САЩ преговаряха в кулоарите на хамбургската среща на върха на Г-20 миналата седмица. Първи резултат бе примирието в Югозападна Сирия, влязло в сила в неделя.

Съгласуваната с участие на Йордания руско-американска инициатива не само е първообраз на бъдещото сирийско уреждане, но засяга и стратегическите интереси на няколко съседни държави, от които до голяма степен ще зависи нейното осъществяване. Основната интрига е каква позиция ще заеме Иран, който по-рано се обявяваше против участие на САЩ в създаването на зони за деескалация и разчиташе да превърне Югозападна Сирия в свой близкоизточен плацдарм край границите на Израел, коментира "Комерсант".

Путин и Тръмп изразиха надежда за изход от кризата в отношенията между Русия и САЩ, но реалните шансове за това не са много, пише в. "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

"Делови контакт между президентите е създаден, но не бива да храним излишни надежди", заявява Дмитрий Тренин, директор на Московския център "Карнеги". Според него "конфликтът между Русия и САЩ е от фундаментално значение, засяга световния ред и няма лесно да бъде решен".

Политологът от Москва Иван Тимофеев изтъква пред "РБК", че Тръмп все така брани американските национални интереси и е готов да разговаря с Русия "от позиция на силата". След срещата не бе съобщено за съществени позитивни промени в позициите на страните, напомня санктпетербургският американист Иван Цветков.
Недоверието към Русия в САЩ е толкова силно, че сериозно затруднява опитите на Тръмп да води диалог с Русия; при все че е успял да се спогоди с Путин, това не променя нещата, твърди американският аналитик Дейвид Джонсън.

Основният резултат от срещата между Путин и Тръмп е, че тя все пак стана факт, посочва в материал на същата тема "Новая газета".

Опозиционният вестник припомня стартиращата в Русия кампания за президентските избори догодина. Според него срещата в Хамбург показва, че външнополитическият фактор едва ли ще бъде използван от властта за мобилизиране на електората.

Въпреки колебанията в официалната руска риторика през последните месеци форматът на разговора с Тръмп сочи, че в отношенията със САЩ Москва няма да заложи на конфронтация, а ще търси допирни точки. Много неща зависят тук от инструкциите, които ще получи новият американски посланик в Русия Джон Хартман, встъпващ в длъжност наесен. При всяко положение обаче Кремъл едва ли ще постави в центъра на предизборната си кампания риторика, намекваща за "нова студена война", допълва "Новая газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: ПутинСирияТръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Ако Путин наистина е избрал Тръмп... - значи е мазохист...
4
1
 
5
 
! Отговори
ясно преди 6 години
Тръмп може да има най добри намерения но е с вързани ръце от сената на САЩ......
3
4
 
5
 
! Отговори
факт преди 6 години
На САЩ не може да се вярва и Путин го знае той е опитен политик.
2
6
 
0
 
! Отговори
Пеньо преди 6 години
Сега обаче джуджето започва да съжалява, че избра Тръмп!
1
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Путин може да бъде тласкан... - но не и да дава тласък...