Да си стиснем ръцете: Ново начало за България и Македония

Подводни камъни и съпротива ще има, убеден е бивш посланик
1 авг 2017 10:30,
39

Договорът за добросъседство между България и Македония ще постави началото и ще рамкира зоните на съвместната работа меджу страните. Можем да сме сигурни обаче, че подводни камъни и съпротива при имплементацията му от страна на съседката ни ще има, заяви в студиото на "България сутрин" бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев.

"Това обаче не означава, че не трябва да приветстваме подписването на документа. Неуспешната работа през последните 25 години в тази насока бяха следствие от минали действия и решения, също неуспешни", категоричен бе той.

Още по темата

Очаква се министър-председателите на България и Македония днес да подпишат Договор за добросъседство, приятелство и сътррудничество между двете държави на официална церемония в Скопие.

Подписването на документа беше договорено при посещението на македонския премиер Зоран Заев в България преди малко повече от месец. Проектът на договора беше одобрен от парламентите на двете държави миналата седмица.

"Големите вълнения и противопоставяния са вътре в държавите. Извън тях има единствено насърчителни отзиви и оценки. Договорът не решава въпроси, но дава редица възможности за ключови теми и проблеми на двете нации. От изключително значение в него е въвеждането на термина "обща история", което до този момент не беше възможно", посочи бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни още, че ако България иска да отстоява своя идентичност и самостоятелно поведение, освен членствата ѝ в Европейския съю и НАТО, страната ни трябва да поддържа и отношенията си със САЩ.

Документът предвижда създаването на експертна комисия, която ще работи за обективното и основано на автентични доказателства тълкуване на общата ни история и ще представя доклади за работата си всяка година.

Двете държави се задължават да не предприемат неприятелски действия и да не предявяват териториални претенции една спрямо друга.

Договорът е безсрочен и може да бъде променян само с писменото съгласие на държавите.

Национална телевизия Bulgaria ON AIR ще отрази на живо в извънредно студио събитието от Скопия в 14:30 часа, като гости ще бъдат Божидар Димитров, Петър Стоянович, Росен Петров и други експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко направи Путин. И темане им удари, и кирилицата им приписа, и всичко. Всуе.
12
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До Анонимен 1Само ти още не си го чел този договор. Има го публикуван от 1 седмица даже и в Днес.бг, но трябва да си размърдаш малко черепната кухина!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако това да си в добри отношения със съседа, означава да си даваш г..за на съседа, явно имаш широки разбирания за добросъседски отношения.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подписват хартия с нещо което ще се разпадне утре.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Iron Де го пише ? Еми ,те това е безумието и предагелството !И македонски етнос и македонски език и македонско малцинство и цар Самойл .
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонските албанци и турци са за съюз с България а сръбските македонци искат обединение със Сърбия.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Виж как е Скандинавия. Имат си съюз, който е отпреди ЕС. Водели са войни, завладявали са се, избивали са се, но са осъзнали, че са много по-близки, отколкото са си мислиели. Сега се радват на просперитет и отворени граници. На Балканите може да имаме същото, ако десетина политика, си извадят гвалите от седалищните части и започнат да си изпълняват длъжността.
6
4
 
20
 
! Отговори
Iron преди 6 години
Един народ, две държави.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво толкова делите с тия македонци бе, слушате тъпите политици и говорите глупости после, а хората просто искат да живеят добре, както тук, така и там.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" плеснаха с ръце па се прегърнаха ..."
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министерството на външните работи публикува пълния текст на проекта за договор за добросъседство между България и Македония.За останалото си знаеш - гугъл.
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия до края на годината ще завърши магистралата Ниш-София, Македония също иска да е в добри отношения с България. Скоро на Балканите границите грам значение няма да имат.
1
18
 
6
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Този договор е геополитическа катастрофа за България. Много скоро ще стане очевидно....